Αρχική αρχείο στηλών media Κοίτα ποιος μιλάει για θυσίες -Νο 2

Κοίτα ποιος μιλάει για θυσίες -Νο 2

Της Ματίνας Παπαχριστούδη

Τώρα που οι τηλεοπτικοί μύθοι καταρρέουν είναι -και φαίνονται πια- γελοία τα επιχειρήματα στα τηλεοπτικά παράθυρα της αναγκαιότητας των μέτρων του ΔΝΤ.

Και ούτε είναι τυχαίο ότι, τις τελευταίες μέρες περισσότερο, κυριαρχεί η σύγχυση και η διασπορά ανεξέλεγκτου πανικού και ελεγχόμενης αηδίας για το πολιτικό σύστημα συνολικά. Αυτό που σίγουρα κρατείται σταθερό από τους εκπροσώπους της ιδεολογικής χειραγώγησης μέσα από την τηλεόραση και τον Τύπο είναι η μέθοδος.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι μιλάνε και θεατρινίζουν ερμηνεύοντας τους ρόλους σε σόου «ειδήσεων», γράφοντας σε επιφυλλίδες και σχόλια.

Η τηλεόραση, όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία 20 χρόνια, πνέει τα λοίσθια. Τα έσοδά της από τη διαφήμιση συρρικνώνονται, η απόφαση για επιβολή ειδικού φόρου σπέρνει τον πανικό. Κατέρρευσε σε μια στιγμή ο μύθος πως το τηλεοπτικό κοινό επιλέγει το πρόγραμμα. Απάτη. Το πρόγραμμα το επιλέγουν τα λεφτά και οι διαφημιστικές. Γι’ αυτό και τώρα που μειώνεται ο τζίρος, τα κανάλια κάνουν στροφή, διώχνουν τους «αστέρες» ηθοποιούς, παραγωγούς, σκηνοθέτες που τα ίδια ανέδειξαν από δικούς της μηχανισμούς και ακριβοπλήρωσαν. Στη θέση τους θα βάλουν μαζικά εξαθλιωμένους ανέργους, που θα κυνηγήσουν μια προβολή στην τηλεόραση ως παίχτες παιχνιδιού έναντι 500 ευρώ ή και καθόλου αμοιβής. Το real life και το reality θα κυριαρχήσει. Όποιος έχει λεφτά, για να πληρώσει συνδρομητικές πλατφόρμες, θα έχει και δικαίωμα επιλογής σε ένα διαφορετικό τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Καταρρέει ο μύθος των ανεξάρτητων σχολιαστών, της τηλεοπτικής έρευνας και παρέμβασης, που απλώς αναδεικνύει τα προβλήματα. Όταν στην τηλεόραση γίνονται μαζικά μειώσεις και περικοπές, πόση αξιοπιστία θα έχουν οι καλοπληρωμένοι θιασάρχες-σχολιαστές; Τα δελτία υποθετικά απευθύνονται στο κομμάτι των πιο ενεργών και καλά πληροφορημένων πολιτών. Ε, αυτοί και γνωρίζουν πλέον και πληροφορούνται μέσα από άλλα κανάλια, κυρίως το Ίντερνετ. Γνωρίζουν, μαθαίνουν, πληροφορούνται για τις αμοιβές τους, τις σχέσεις διαπλοκής και εμπλοκής των golden boys στο χώρο των media με το πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Ποιος θα πιστέψει ή θα οργιστεί πραγματικά από τη θεατρινίστικη πρόζα εκδότη-αστέρα για τις ευθύνες όλων των πρωθυπουργών μετά την ομολογία Μαντέλη ότι τα πήρε από τη Siemens; Πώς θα πειστεί από την κακή ερμηνεία πολιτικού σχολιαστή στο Μega ότι έχει θράσος ο Μαντέλης να ομολογήσει τη μίζα; Την ίδια ώρα, κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο πως έγινε αναφορά σε κατάσταση πληρωμών, pay roll, της εταιρίας με 60 δημοσιογράφους.

Είναι γνωστή, λόγω κυβερνητικής διαρροής, η πληροφορία ότι στις λίστες φοροφυγάδων συμπεριλαμβάνονται και golden boys των media με πισίνες, συμμετοχές σε offshore εταιρίες κ.λπ.

Ας μειώσουν, λοιπόν, τις δικές τους αμοιβές κατά 80% και μετά ας μιλήσουν για τα αναγκαία σκληρά μέτρα στους πολίτες.

Τώρα που απομακρύνονται και θα απομακρυνθούν όλοι οι εξωτερικοί συνεργάτες, στα κανάλια θα κυριαρχήσει η εντατικοποίηση, αφού το μόνιμο προσωπικό θα κληθεί να καλύψει και δυο και τρεις θέσεις, στις ειδήσεις, τις εκπομπές κ.λπ. Όμως, έτσι κι αλλιώς, ρεπορτάζ δεν βγαίνουν στον αέρα. Στα δελτία υπάρχουν είτε εικόνες από ξένα δίκτυα -από την Ελλάδα προωθούνται τα ρεπορτάζ παραλίας με τα γνωστά πλάνα ημίγυμνων γυναικών- είτε συζητήσεις με τους αστέρες σχολιαστές και τους εκάστοτε υπουργούς ή πολιτικούς καλεσμένους. Σε καθεστώς γενικευμένης κατακραυγής και οργής, η αξιοπιστία των οργάνων της κοινωνικής χειραγώγησης έχει ήδη καταρρεύσει.

Σχόλια

Exit mobile version