Το έναυσμα ήρθε από αναγνώστες του Δρόμου: «Το περίπτερο της γειτονιάς μου έκλεισε, πού αλλού μπορώ να βρω την εφημερίδα». Το τηλεφώνημα ακολούθησε και δεύτερο και τρίτο… Κλείνουν περίπτερα στην Πάτρα;

«Τουλάχιστον 25 συνάδελφοι έχουν αναγκαστεί να βάλουν “λουκέτο”», λέει η πρόεδρος του σωματείου Αγγελική Καρπάνου, επιβεβαιώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα η αναστολή λειτουργίας περιπτέρων τείνει να πάρει μαζικές διαστάσεις, σε μια πόλη όπου η αγορά φυτοζωεί. Τόσο στην περιφέρεια όσο και στο κέντρο της πόλης, οι «μικροί» κυρίως περιπτερούχοι αδυνατούν να ανταποκριθούν πλέον στις λειτουργικές ανάγκες τους, που έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Τη μεγαλύτερη όμως «ζημιά», όπως τονίζει η κ. Καρπάνου, έχει προξενήσει η μείωση πάνω από 50% του ποσοστού κέρδους των περιπτερούχων στα καπνικά προϊόντα, τα οποία αποτελούν το 60%-70% των εσόδων τους.
«Από ποσοστό κέρδους 8% φτάσαμε στο 4%, πριν από τρεις μήνες, και σήμερα είμαστε περίπου στο 2,5%», σημειώνει η πρόεδρος του σωματείου, εξηγώντας ότι «εκεί που ένας περιπτερούχος έβγαζε 0,26 λεπτά στο πακέτο των 3,80 ευρώ, τώρα βγάζει 0,14 λεπτά».
Την ίδια στιγμή που η μείωση των εσόδων των περιπτέρων είναι δραστική, τα έξοδα «καλπάζουν», λόγω της αύξησης του κόστους των λειτουργικών, των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και των δυσβάσταχτων πλέον ενοικίων. Αν στα παραπάνω προστεθεί και το κόστος αγοράς της ταμειακής μηχανής, που κυμαίνεται από 400 ευρώ έως 700 ευρώ και έκανε από την 1η Ιουλίου «πρεμιέρα» στα περίπτερα, το αποτέλεσμα είναι «να μην αντέχει η τσέπη μας», όπως υπογραμμίζει η κ. Καρπάνου.
Από την πλευρά τους, οι περιπτερούχοι διεκδικούν να επανέλθει το «βιώσιμο ποσοστό» στα επίπεδα του 2009, καθώς η συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει και σε άλλα «λουκέτα».
«Δουλεύαμε για ποσοστό κέρδους 8% σε προϊόν που είναι φορολογημένο στην παραγωγή του. Δεν κλέβαμε κανέναν. Με αυτό το ποσοστό κέρδους δουλεύαμε τρεις βάρδιες για να βγούμε» λέει η κ. Καρπάνου, αντικρούοντας την κυβερνητική προπαγάνδα που διαχέεται και καλλιεργεί την άποψη ότι μέχρι στιγμής οι περιπτερούχοι «ήταν στα μαλακά».
Να σημειωθεί ότι, σε ένα πακέτο τσιγάρα, το 85,7% της τιμής πάει στο κράτος, είναι δηλαδή φόροι, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται στον παραγωγό, τον προμηθευτή και τον περιπτερούχο.
Τα σωματεία του κλάδου, πανελλαδικά, έχουν ήδη καταθέσει υπομνήματα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και αναμένουν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων αν δεν λάβουν ικανοποιητικές απαντήσεις.

Κατερίνα Παγουλάτου

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!