Αρχική πολιτική Κι υπαγόρευε το ράσο ( τήβεννος) «σφάξε με αγά μ’ ν’...

Κι υπαγόρευε το ράσο ( τήβεννος) «σφάξε με αγά μ’ ν’ αγιάσω»…

Από τότε, από τα φοιτητικά μας χρόνια, που η δική μας η γενιά είδε τους «πνευματικούς ταγούς του έθνους» να ακούν με πάσα προσοχή τις ασυναρτησίες του δικτάτορα Παπαδόπουλου, χωρίς να τολμά κανείς να πετάξει την τήβεννο και να φύγει, και είδε τους περισσότερους καθηγητές μας, εκτός ελαχίστων τιμητικών εξαιρέσεων, να συνεργάζονται με τη δικτατορία, μάθαμε, σε πολλές περιπτώσεις επώδυνα, ότι το να είσαι «πνευματικός άνθρωπος» δεν σημαίνει ότι διαθέτεις και πνευματική ακεραιότητα και φιλότιμο.

Συνεπώς, δεν μας εξέπληξε η δημόσια δήλωση ορισμένων καθηγητών πανεπιστημίου υπέρ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος –πολλώ δε μάλλον που δεκάδες συνάδελφοί τους με μια περήφανη τοποθέτηση διαλέγουν να τείνουν χέρι αλληλεγγύης προς τον κόσμο που δοκιμάζεται.
Απλώς, διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά σε πόσο ανέντιμες μεθόδους μπορούν να καταφύγουν κάποιοι «καθηγητές», που αυτοδιαφημίζονται ως κατέχοντες την τέχνη του ορθού λόγου και νομίζουν πως απευθύνονται στον αδαή όχλο, ο οποίος πανικόβλητος δεν μπορεί να σκεφθεί ορθολογικά.
Οι «ορθολογιστές» μας, λοιπόν, λένε ότι υπογράφουν το υπέρ του Μεσοπρόθεσμου κείμενο για να θέσουν μερικά ερωτήματα που «πηγάζουν από την απλή λογική». Πόσο πιο εύκολα γίνονται όλα όταν βαφτίζουμε το ψεύδος απλή λογική! Και πόσο προσβάλλουν την απλή λογική -ένα αναντικατάστατο πνευματικό όπλο του ανθρώπου- με τις εσκεμμένα απλοϊκές και ψευδείς διατυπώσεις, αλλά και πόσο κακόβουλοι φανερώνονται στην προσπάθειά τους να ξεγελάσουν το πόπολο με μελοδραματισμούς!
Στο χώρο που διαθέτουμε, επιλέγουμε μόνο ένα μικρό απόσπασμα του κειμένου τους (και επιφυλασσόμαστε), διότι έχει την ικανότητα μέσα σε δυόμισι γραμμές να κρύβει πολλά ψεύδη. Λένε: Δαιμονοποιούμε ξένες κυβερνήσεις «που οφείλουν να φορολογούν τους πολίτες τους για να συνεχίζεται ο χαμηλότοκος δανεισμός μας εις βάρος των αναπτυξιακών προοπτικών των χωρών τους».
Οι ξένες κυβερνήσεις φορολογούν τους πολίτες τους για να πληρωθούν οι δικές τους τράπεζες που ασυστόλως δάνεισαν πρόθυμους Έλληνες πολιτικούς για κερδοσκοπικούς λόγους, οι οποίοι πολλές φορές αποκόμισαν μεγάλες προμήθειες προς προσωπικό ή κομματικό όφελος, ενώ βολικά «παρέλειψαν» να ελέγξουν και να φορολογήσουν τους ημετέρους επιχειρηματίες που αύξαναν κατά το δοκούν τις τιμές (και τα κέρδη), να προστατέψουν την παραγωγή της χώρας, να αποχωρήσουν από συνθήκες που οδηγούσαν σε ανατιμημένο νόμισμα και έπλητταν την περίφημη ανταγωνιστικότητα… Όσο για τον «χαμηλότοκο» δανεισμό, οι περισπούδαστοι ορθολογιστές μας κάνουν πως δεν έχουν ακούσει για τη διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο που δανείζονται οι πιστωτές και στο επιτόκιο που δανείζουν την Ελλάδα, δεν έχουν ακούσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο 60% της αξίας τους και απαιτεί να εξοντωθεί ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος για να τα πληρωθεί στο 100%. Αυτό, κύριοι πολλά γνωρίζοντες, λέγεται τοκογλυφία και όσοι υποστηρίζουν την πληρωμή των τοκογλύφων λέγονται… βρείτε εσείς τη λέξη.
Ή μήπως η απέραντη σοφία σας στομώνει;
M.Σ.

 

Σχόλια

Exit mobile version