Αρχική κοινωνία Κατεχόμενη τροϊκανή ζώνη τα Εξάρχεια

Κατεχόμενη τροϊκανή ζώνη τα Εξάρχεια

Το ειδικό καθεστώς ενόψει εκλογών κάνει επίδειξη δύναμης με στόχο το ΒΟΞ. Του Ηλία Σταθάτου.

Ο τίτλος ίσως να μην προϊδεάζει για τη σημαντικότητα αυτών που συνέβησαν το πρωί της Παρασκευής στα Εξάρχεια. Εισβολές, αποκλεισμοί περιοχών και τραμπουκισμοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν συμβεί πολλάκις στο παρελθόν. Όμως, πλέον, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με γεγονότα που πρέπει να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα.

Μπήκαν στην πόλη οι εχθροί
Παρασκευή 20 Απριλίου, λίγο πριν από τις 7 το πρωί. Εξάρχεια. Κυριολεκτικά κάθε δρόμος, κάθε στενό, ειδικά γύρω από την πλατεία, υπό την κατοχή ΜΑΤ, ΥΜΕΤ, ΔΕΛΤΑ-ΔΙΑΣ, περιπολικών, ελικοπτέρου, ομάδων ασφαλιτών και λοιπών ευγενών δημοκρατικών δυνάμεων. Άνθρωποι που βρίσκονταν στο χώρο προπηλακίστηκαν, χτυπήθηκαν, ενώ η πρόσβαση στην περιοχή πραγματικά κατέστη αδύνατη, καθώς ακόμα και οι κάτοικοι έπρεπε να δηλώσουν τη διεύθυνση κατοικίας τους και τότε ίσως να τους επέτρεπαν να περάσουν από τα μπλόκα (το αν η λίστα μεταβιβάστηκε στον κ.Ράιχενμπαχ παραμένει προς διερεύνηση). Την κατασταλτική μεραρχία συνόδευαν τρεις εισαγγελείς.
Στόχος όλων αυτών; Το προσφάτως κατειλημμένο κτίριο του ΒΟΞ, το οποίο θα γινόταν κοινωνικό κέντρο και το Στέκι Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Κατάληψη Βαλτετσίου. Το ΒΟΞ, ένας χώρος ελπιδοφόρος που θα έκανε τα εγκαίνιά του σήμερα, μετά από χρόνια εγκατάλειψη, ενώ ο χώρος της Βαλτετσίου, καταφύγιο για άστεγους και πάμπολλα εγχειρήματα. Μετά από μήνυση του ΙΚΑ, στο οποίο ανήκουν τα δύο κτίρια, οι χώροι διερρήχθησαν, πράγματα εκλάπησαν από το εσωτερικό τους και, τέλος, χτίστηκαν και σφραγίστηκαν με κάγκελα, ενώ πραγματοποιήθηκαν τρεις συλλήψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη επιχείρηση, έλαβε εκτενή τηλεοπτική κάλυψη σε όλες τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές, με όλη τη συνήθη φιλολογία περί «ερευνών σε στέκια αντιεξουσιαστών» να τη συνοδεύει. Xαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστοσελίδα του zoogla.gr, η οποία αναφέρει ότι «το χώρο είχαν καταλάβει αντιεξουσιαστές οι οποίοι σκόπευαν να δημιουργήσουν καφενείο για τους αποφυλακισθέντες». Κουβέντα φυσικά για τις υπόλοιπες λειτουργίες ενός ανοικτού κοινωνικού χώρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγα λεπτά μετά τις 11.00 το πρωί, η αστυνομία ζήτησε από τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο να απομακρυνθούν.
Εύλογο το ερώτημα: Γιατί δύο χώροι που ήταν παρατημένοι στη μοίρα τους, εγκαταλελειμμένοι και άχρηστοι παντελώς, μόλις πήγαν να αποκτήσουν ζωή και να αποδειχτούν λειτουργικοί και χρήσιμοι, προς όφελος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, ειδικά σε συνθήκες βαθιάς και εντεινόμενης κρίσης, καταστράφηκαν; Γιατί ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε σύσσωμος για έναν τέτοιο σκοπό; Και, κυρίως, γιατί το κράτος διατρανώνει την ύπαρξή του μόνο σε εγχειρήματα καταστολής, ενώ αποσύρεται από όλες τις κοινωνικές λειτουργίες του;

Κοινωνικό δόγμα «μηδενικής ανοχής»
Είναι φανερό ότι στις συνθήκες σκλήρυνσης της καταστολής, κοινωνικής ανέχειας και κοινωνικής οργής που σιγοβράζει, το ειδικό τροϊκανικό καθεστώς μέσω των υποτελών του, στέλνει ένα μήνυμα. «Οι μέρες της ανοχής έχουν πλέον παρέλθει». Οτιδήποτε δεν κινείται στις λογικές της αγοράς και ξεφεύγει από το κυρίαρχο, οτιδήποτε αυτοοργανώνεται, θα καταστάλλεται βίαια και απόλυτα.
Το ειδικό καθεστώς της χούντας, της κατοχής και της κοινωνικής εξόντωσης θέλει και πρέπει να έχει πάντα την πρωτοβουλία σε όλα τα επίπεδα. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να επιβάλει τις εγκληματικές πολιτικές της χούντας η οποία από το 2010 μας έχει κάτσει στο σβέρκο. Απολύτως κατανοητή, λοιπόν, η παρέμβαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι.Τέντε, για άμεση διαδικασία Αυτοφώρου σε περιπτώσεις καταλήψεων. Δεν συμβαίνουν μόνο εδώ αυτά, όμως. Στην Πορτογαλία το αυτοδιευθυνόμενο κέντρο Es.Col.A. εκκενώθηκε, καταστράφηκε και σφραγίστηκε. Στην Ισπανία, νέοι νόμοι θα καταστήσουν ακόμα και την ειρηνική διαμαρτυρία τρομοκρατική πράξη.
Και οι δύο χώρες, σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα. Τα ίδια τα όρια της νομιμότητας μεταβάλονται. Γιατί γνωρίζουν οι κρατούντες, ότι πρέπει να θωρακιστούν. Η εξαθλίωση και η κατάθλιψη που σπέρνουν, μπορεί να γίνει εξέγερση. Λαμβάνουν τα μέτρα τους, λοιπόν. Εμείς;

Σχόλια

Exit mobile version