Αρχική πολιτική Κατεδάφιση δημόσιας υγείας ελέω ΔΝΤ

Κατεδάφιση δημόσιας υγείας ελέω ΔΝΤ

Η κυβέρνηση υπηρετεί την τρόικα μέχρι… θανάτου. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

Η δουλική υπηρέτηση του ΔΝΤ, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και στο χώρο της υγείας, με στόχο την τελική κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα κι σε αυτόν τον τομέα, αποκαλύπτεται πίσω από την «κόντρα» του υπουργείου Υγείας με τους προμηθευτές των νοσοκομείων.
Με την τεράστια συμβολή των ΜΜΕ η κ. Ξενογιαννακοπούλου πέτυχε να μείνει στον αφρό η διαμάχη της με τους προμηθευτές, όταν πίσω από την κουρτίνα ο υπόγειος πόλεμος παραμένει, για την πλήρη εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων με την αφαίμαξη των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος οφείλει χρήματα στους προμηθευτές. Ούτε η πρώτη φορά που οι προμηθευτές διαμαρτύρονται για την μη έγκυρη καταβολή των χρημάτων τους. Ούτε, επίσης, η πρώτη φορά, που οι υπερτιμολογήσεις των απαραίτητων για τη λειτουργία των νοσοκομείων -άρα και την υγεία των πολιτών- υλικών βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που το ΔΝΤ βρίσκεται στη χώρα και που μια κυβέρνηση το υπηρετεί τόσο πιστά. Κυριολεκτικά πλέον μέχρι… θανάτου. Του δικού μας.

Διαχρονικό σκάνδαλο
Στα μέσα του 2009 οι Ελεγκτές Δημόσιας Υγείας παρέδωσαν στη δημοσιότητα την έρευνα που πραγματοποίησαν για τα έτη 2004-2006, επί υπουργίας Νικήτα Κακλαμάνη, δηλαδή, για τις προμήθειες των ιατρικών υλικών.
Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, ένα ολόκληρο καρτέλ εταιριών με έδρα την Κύπρο προμήθευε υλικά στην Ελλάδα και από εκεί στα νοσοκομεία, με τους ανάλογους μεσάζοντες φυσικά, απομυζώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη και τινάζοντας στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως η «φάμπρικα» της υπερτιμμολόγησης είχε στηθεί με αριστοτεχνικό τρόπο από τους ίδιους τους προμηθευτές, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει τις κυπριακές υπεράκτιες εταιρίες, πουλώντας αρχικά το εμπόρευμά τους σ’ αυτές και εν συνεχεία οι ίδιες εταιρίες πωλούσαν τα ίδια ακριβώς υλικά στις ίδιες ποσότητες στις ελληνικές εταιρίες και από εκεί στα νοσοκομεία.
Έτσι, μια offshore εταιρία, με έδρα τη Κύπρο αγόραζε ένα σύνθετο μόσχευμα στη τιμή των 127 ευρώ. Από εκεί οι προμηθευτές εμφανίζονταν να το αγοράζουν στα 1.270 ευρώ με την τελική τιμή αγοράς από το υπουργείο Υγείας να φτάνει τα 1.520 ευρώ!
Άλλο παράδειγμα: Μία πλάκα τιτανίου για τον αυχένα, στην Κύπρο κόστιζε 212 ευρώ. Η Ελλάδα την αγόρασε 1.262 ευρώ και η τελική τιμή πώλησης στο νοσοκομείο έφτασε τα 1.497 ευρώ!
Η έρευνα είχε παραδοθεί τόσο στον τότε υπουργό Υγείας όσο και στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που το 2009 τον διαδέχτηκε.
Από τότε, τίποτα δεν άλλαξε φυσικά, παρά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην εισαγγελέα Αθηνών κα Μαρία Γκανέ. Και η κ. Ξενογιαννακοπούλου συνεχίζει να «πέφτει από τα σύννεφα».
Ακόμη ένα παράδειγμα: Αρχές του 2009 και η Hellastat, Ελληνική Εταιρεία Στατιστικών και Οικονομικών Πληροφοριών, σε έρευνά της διαπιστώνει συνθήκες «πιστωτικής ασφυξίας» στο χώρο των προμηθευτών ιατρικού εξοπλισμού και υγειονομικών ειδών.
Όπως αναφέρει, στο τέλος του 2008, το συνολικό χρέος προς όλους τους προμηθευτές είχε ανέλθει στα 5,23 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας το 2% του ΑΕΠ. Τα χρέη αυτά αφορούσαν κυρίως φάρμακα σε ποσοστό 44,3% και ακολουθούσαν το υγειονομικό υλικό με 27,5%, τα χημικά αντιδραστήρια με ποσοστό 11,2% και το ορθοπεδικό υλικό με 10,9%.
Η μελέτη της Hellastat αναλύει τις οικονομικές καταστάσεις 342 επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου. Ο κύκλος εργασιών των εταιριών του δείγματος για το 2008 ανήλθε στα 1,86 δισεκατομμύρια ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 8% έναντι του προηγούμενου έτους.
Όλοι, λοιπόν, γνώριζαν, όλοι είναι συμμέτοχοι από την πολιτική ηγεσία μέχρι και τους διοικητές των νοσοκομείων, οι οποίοι σημειωτέον διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό. Οι προειδοποιήσεις υπήρχαν, πάντα ξεσπούσε μια διαμάχη μεταξύ των προμηθευτών και του υπουργείου, αλλά φέτος σα να παρατράβηξε η… κόντρα για κάποιο λόγο…

«Πολλά κερδίσατε τόσα χρόνια»
Με την παραπάνω φράση επιτέθηκε η υπουργός Υγείας Μαριλιζα Ξενογιαννακοπούλου στις απαιτήσεις των προμηθευτών για τα χρέη των νοσοκομείων από την αγορά των ιατρικών υλικών τα προηγούμενα χρόνια.
Η ίδια σε όλες τις τοποθετήσεις της δεν ξεχνούσε να υπενθυμίσει πως «το πάρτι τελείωσε», χαρακτηρίζοντας εκβιαστική τη στάση των προμηθευτών οι οποίοι «δεν θέλουν να ισχύσουν οι νέοι κανόνες», ενώ δεν παρέλειπε, όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις που… σέβονται τη ψήφο του ελληνικού λαού, να ρίχνει τις ευθύνες (κυρίως) στην προηγούμενη κυβέρνηση, λες και η ίδια βρέθηκε χθες στο κυβερνητικό μηχανισμό.
Στην περίπτωση της κ. Ξενογιαννακοπούλου αυτό που ισχύει για την ξαφνική γνωριμία της με τους προμηθευτές είναι η γνωστή φράση του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου όταν τον ρώτησαν για τη χούντα, διότι από το 2002 έως τις εκλογές του Μαρτίου του 2004, διετέλεσε Γενική Γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης.
Μέσω ακριβώς αυτής της θέσης που κατείχε για δύο χρόνια η σημερινή υπουργός Υγείας είχε υπογράψει το Μάιο 2000 για την προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης τεχνικού νεφρού δίχως διαγωνισμό!
Η όλη κομπίνα, βέβαια, στηριζόταν σε έναν παλιότερο νόμο του ΠΑΣΟΚ, τον 2955/2001, «Προμήθειες Νοσοκομείων και λοιπών μονάδων υγείας των ΠεΣΥΠ και άλλες διατάξεις» όπου στο άρθρο 7, παράγραφος 2, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «μπορεί να καθορίζεται ανώτατη τιμή προμήθειας, χωρίς διαγωνισμό, συγκεκριμένων υλικών, που δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς και υλικών των οποίων ο χαρακτηρισμός ως πλέον κατάλληλων προς χρήση εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου ασθενούς, όπως υλικών οστεοσύνθεσης, αρθροπλαστικής, ενδοφακών και βαλβίδων υδροκεφαλίας».
Πάνω στα «υλικά που δεν είναι συγκρίσιμα» είχαν πατήσει οι προμηθευτές και τα αρπαχτικά, αφού δεν υπήρχε η επεξήγηση ποια υλικά είναι συγκρίσιμα και μη, ενώ παράλληλα γίνονταν προσπάθειες να επεκταθεί το σύστημα αυτό και σε άλλα είδη αγοράς από τα νοσοκομεία.
Δηλαδή, ο δρόμος για την υπερκοστολόγηση είχε ανοίξει. Και η κα Ξενογιαννακοπούλου ήταν εκεί!
Σήμερα το think tank του Υπουργείο Υγείας έχει άρωμα ευρωπαϊκό για να μην πούμε ότι θυμίζει κάτι από Αλογοσκούφη. Νούμερο ένα σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου για την μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας, είναι ο γκουρού του νεοφιλελευθερισμού στο χώρο της υγείας, με σπουδές στο London School of Economics, κ. Ηλίας Μόσιαλος. Ακολουθεί στη σειρά των «σοφών της υγείας» ο επίσης καθηγητής από το Κολέγιο του Χάρβαρντ κ. Γιάννης Τούντας, ο οποίος ανέλαβε τη προεδρία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

Σχόλια

Exit mobile version