Αρχική πολιτική Καταθέτουν τους νόμους με το… κιλό

Καταθέτουν τους νόμους με το… κιλό

Υπερπαραγωγή στη Βουλή των Ελλήνων

Ο κακός χαμός γίνεται σε αυτό το θέατρο που κάποτε ονομαζόταν Βουλή των Ελλήνων. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση πάει να περάσει ό,τι προλαβαίνει μέχρι τις εκλογές, και καταθέτει τους νόμους με το… κιλό. Το τελευταίο 15ήμερο μάλιστα έχουν κατατεθεί προς ψήφιση καμιά δεκαριά νομοθετήματα. Η σπουδή αυτή βέβαια οδηγεί και σε μερικά φιάσκα, όπως αυτό με το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (συγχώνευση τεσσάρων οργανισμών σε έναν), το οποίο αφού είχε περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής έφτασε στην ολομέλεια για να αποσυρθεί τελικά λίγο πριν την ψήφιση(!), όταν φάνηκε ότι θα το υπερψήφιζαν μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που βέβαια δεν επαρκούν για να περάσει ο νόμος. Την ίδια στιγμή, αποσύρεται πριν καν πάει στην αρμόδια επιτροπή, ένα «φιλόδοξο» νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναδιοργανώνει όλες τις υπηρεσίες των υπουργείων.
Η βιάση της κυβέρνησης να περάσει τα άμεσα μνημονιακά (τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τις άμεσες δεσμεύσεις στην τρόικα) νομοσχέδια σε συνδυασμό με την απροθυμία της Ν.Δ. να πάρει κι άλλο κόστος μέχρι τις εκλογές, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε μερικά ακόμη ανέκδοτα… κοινοβουλευτικής φύσεως στις επόμενες 12 μέρες που κατά τα φαινόμενα απομένουν μέχρι να διαλυθεί η Βουλή και να πάμε για εκλογές.
Ό,τι προλάβουν λοιπόν να ψηφίσουν μέχρι τότε, θα το ψηφίσουν. Τα υπόλοιπα μνημειωδώς σκληρά μέτρα θα πάνε φυσικά για μετά τις εκλογές, είναι το επόμενο πακέτο του Ιουνίου.
Αν κάνουμε πάντως σωστά τον υπολογισμό, μέχρι τις εκλογές θα έχουν ψηφιστεί στη διάρκεια του 2012, περί τα 35 νομοσχέδια. Ακόμη και με αυτόν τον ταχύ ρυθμό, δεν πρόκειται η Βουλή να καταρρίψει το περσινό της ρεκόρ: το πρώτο τετράμηνο του 2011 οι βουλευτές είχαν ψηφίσει 58 νομοσχέδια.
Το 2011, ήταν πράγματι έτος υπερπαραγωγής νόμων, καθότι η ανάγκη για λεηλασία του λαού γινόταν όλο και μεγαλύτερη κάθε φορά που ερχόταν στην Ελλάδα η τρόικα και κάθε φορά που έπρεπε να εκταμιευθεί μια δόση. Έτσι, πέρυσι ψηφίστηκαν στη Βουλή 130 νόμοι. Αριθμός υπερδιπλάσιος από τον ετήσιο μέσο όρο της δεκαετίας 2000-2009. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπ’ όψιν γιορτές και αργίες, όπως και το γεγονός ότι το νομοθετικό έργο ασκείται τρεις μέρες την εβδομάδα, προκύπτει ότι πέρυσι οι βουλευτές ψήφιζαν κατά μέσο όρο ένα νομοθέτημα ανά ημέρα! Με αυτή την… υπερεντατικοποίηση, πού να προλάβουν να διαβάσουν τι ψηφίζουν… Το μάθαιναν την επομένη από τις εφημερίδες και από την υποδοχή που τους επιφύλασσε ο κόσμος στην εκλογική τους περιφέρεια…
Μ.Λ.Μ.

 

Σχόλια

Exit mobile version