Αρχική κοινωνία εργασία Κατάληψη του ΟΤΕΚ ενάντια στην εγκατάλειψη

Κατάληψη του ΟΤΕΚ ενάντια στην εγκατάλειψη

Την ίδια στιγμή που το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει προγράμματα κατάρτισης για τα τουριστικά επαγγέλματα (φυσικά με ανάθεση στα ιδιωτικά ΚΕΚ), ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ), ο δημόσιος φορέας της τουριστικής εκπαίδευσης που λειτουργεί από το 1936 και έχει εκπαιδεύσει τα περισσότερα στελέχη που υπηρετούν μέχρι σήμερα τον τουρισμό, εκπέμπει απεγνωσμένα SOS!

Σε κατάληψη των κεντρικών εγκαταστάσεων του οργανισμού έχουν προχωρήσει από τις 7/2 οι εργαζόμενοι του ΟΤΕΚ με απόφαση του Συλλόγου Τακτικού Προσωπικού, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή κατά 50% της χρηματοδότησης. Οι 2.800 μαθητές στις 2 ανώτερες σχολές, στις 8 επαγγελματικές σχολές-οικοτροφεία, στα 7 ΙΕΚ, στα 33 τμήματα μετεκπαίδευσης και στις σχολές ξεναγών σε όλη την Ελλάδα φέτος βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της οριζόντιας περικοπής που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Μνημονίου.
• Η εκπαιδευτική περίοδος ξεκίνησε με τρίμηνη καθυστέρηση μόλις στις 10 Ιανουαρίου!
• Λόγω έλλειψης τροφίμων σε πολλά εκπαιδευτήρια-οικοτροφεία υποσιτίζονται οι οικότροφοι μαθητές, πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικοι. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, στο εκπαιδευτήριο της ΕΠΑ.Σ. Ναυπλίου οι οικότροφοι μαθητές επιβιώνουν χάρη στην προσφορά κατεψυγμένων τροφίμων από τους ξενοδόχους της περιοχής Τολού.
• Τόσο τα εκπαιδευτήρια όσο και η κεντρική υπηρεσία λειτουργούν χωρίς καθαρίστριες, με αποτέλεσμα να καθαρίζουν με δικά τους υλικά οι εργαζόμενοι, ενώ στα εκπαιδευτήρια καθαρίζουν τους χώρους που στεγάζονται, σιτίζονται και εκπαιδεύονται οι ίδιοι οι εκπαιδευόμενοι.
• Μαθητές διαμαρτύρονται γιατί κρυώνουν, δεν τους δίνονται βιβλία, γραφική ύλη κ.λπ.
• Λόγω έλλειψης υλικών δεν πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων στα εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης.
• Ήδη έκλεισαν φέτος οι σχολές ξεναγών Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Κέρκυρας, καθώς και τα τμήματα επαγγελματικών σχολών Εστιατοριακής Τέχνης.
Οι 800 εργαζόμενοι μιλούν για «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου του ΟΤΕΚ» και καταγγέλλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού που παρακολουθούν αδιάφοροι τον οργανισμό να καταρρέει την ίδια στιγμή που μιλούν για στήριξη του τουρισμού.

 

Σχόλια

Exit mobile version