Αρχική κοινωνία «Κατάληψη μέχρι τη νίκη» για το νοσοκομείο Ιεράπετρας

«Κατάληψη μέχρι τη νίκη» για το νοσοκομείο Ιεράπετρας

Με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το κύμα οργής που έχει ξεχειλίσει στην Ιεράπετρα, οι «πράσινοι» παράγοντες της πόλης και του νομού Λασιθίου. Οι πολίτες παραμένουν για 17η μέρα στην κατάληψη του Δημαρχείου ζητώντας από τον δήμαρχο να ακούσει την αγωνία τους για τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου της Ιεράπετρας.

Αντί αυτού, ο δήμαρχος, σε ευθεία συνεννόηση με τα κομματικά επιτελεία του ΠΑΣΟΚ, μιλά για «μειοψηφίες» και για «ολιγομελή κομματική ομάδα» προσπαθώντας με κάθε τρόπο να στρέψει εναντίον των καταληψιών τους πολίτες της περιοχής. Κι όμως οι περισσότεροι από 23.000 πολίτες που έχουν υπογράψει το κείμενο διαμαρτυρίας για το νοσοκομείο τους είναι σχεδόν διπλάσιοι από τις 12.093 ψήφους που έλαβε ο δήμαρχος στις εκλογές.

Συκοφαντούν τους πολίτες
Πριν λίγες ημέρες στα «όπλα» εναντίον των αγωνιζόμενων πολιτών προστέθηκε και η κατηγορία ότι ευθύνονται για τη μη πληρωμή των υπαλλήλων του Δήμου αλλά και για την ακύρωση της διενέργειας διαγωνισμού για την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού ενώ εκτοξεύτηκαν ακόμα και υπόνοιες για παρέμβαση στο λογιστικό σύστημα του Δήμου και για κλοπή χρημάτων.
Σε όλα αυτά οι πολίτες της Ιεράπετρας απαντούν με τον αγώνα τους, περιφρουρώντας καθημερινά το δημαρχείο ενώ η Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων καλεί συνεχώς το Δήμο να αφήσει να μπουν όσοι υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας χρειάζονται, προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Αντίθετα, όπως καταγγέλλουν, ο δήμαρχος συνεχίζει να κρατά απλήρωτο και δέσμιο το μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να φανεί ότι η κατάληψη ευθύνεται για τη μη πληρωμή του.
Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του δημάρχου στην εισαγγελέα Λασιθίου και οι πρώτες κλήσεις πολιτών σε απολογία ενώ ήδη επικρέμεται η απειλή της άσκησης ποινικών διώξεων εις βάρος των καταληψιών. Η κινητοποίηση έχει ήδη προκαλέσει μία αναβολή της ανακοίνωσης των συγχωνεύσεων και του νέου χάρτη Υγείας στην Κρήτη, ενώ με κινήσεις (μιντιακού) εντυπωσιασμού προσπαθεί να παρέμβει και ο λασιθιώτης γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, διοχετεύοντας ανεπίσημα έγγραφα του Υπουργείου Υγείας περί έγκρισης της μεταφοράς του νοσοκομείου στη Γ’ Ζώνη εφημεριών, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των πολιτών. Εκείνοι απλά απαντούν πως αν είναι έτσι περιμένουν την επίσημη δημοσίευση στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως.

Στο πλευρό τους γιατροί και Εκκλησία
Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των πολιτών της Ιεράπετρας εξέδωσαν η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) εκφράζοντας την αντίδρασή τους στην πολιτική των «συγχωνεύσεων-αναδιαρθρώσεων» στο ΕΣΥ που προωθεί ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος. Στο πλευρό των καταληψιών βρίσκεται και ο μητροπολίτης του Λασιθίου Ευγένιος ο οποίος έχει ήδη δεχτεί να συμμετάσχει σε αντιπροσωπεία που, υπό τον δήμαρχο θα μεταβεί για το θέμα στον υπουργό Υγείας. Μέχρι σήμερα, ο δήμαρχος, που αρχικά μιλούσε για «κόκκινες γραμμές» ως προς την υποβάθμιση του νοσοκομείου αρνείται να ζητήσει τέτοια συνάντηση επαναλαμβάνοντας πως «οι διαβεβαιώσεις του υπουργού μας έχουν καλύψει».
Ακόμα και σήμερα πάντως η Επιτροπή Κοινωνικών Φορέων καλεί τον δήμαρχο να μπει μπροστάρης στη διεκδίκηση της αυτοτέλειας του νοσοκομείο τους και να πάψει να στηρίζει τις «μνημονιακές» επιλογές της κυβέρνησης εις βάρος της υγείας των πολιτών.

 

Σχόλια

Exit mobile version