Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Καστοριά: «Ψωμί–Παιδεία– Πετρέλαιο στα σχολεία»

Καστοριά: «Ψωμί–Παιδεία– Πετρέλαιο στα σχολεία»

Νέες πάνδημες κινητοποιήσεις στην πόλη. Του Κώστα Χατζηφωτιάδη

Σε νέες, διήμερες αυτή τη φορά, διαμαρτυρίες στις 18 και 19 Οκτώβρη, προχώρησαν οι πολίτες της Καστοριάς. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών: «μετά την πόρτα της εξόδου των φορέων της περιοχής μας από τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Μαυραγάνη, αποφασίστηκε σε δυο ευρείες συσκέψεις όπου συμμετείχαν όλοι οι τοπικοί φορείς, να κλιμακώσουν την Πέμπτη και Παρασκευή 18 και 19 Οκτωβρίου τις κινητοποιήσεις τους, εκφράζοντας έτσι την έντονη αντίδρασή τους στην αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης».
Αγανακτισμένοι με την αναλγησία της μνημονιακής κυβέρνησης δηλώνουν: «Θα το στείλουμε μόνοι μας το μήνυμα. Ζητάμε να κλείσουν όλες οι υπηρεσίες που επηρεάζονται από εμάς και έχουμε τη δυνατότητα να τις κλείσουμε. Δήμοι, σχολεία κτλ. Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει, και τον ιδιωτικό τομέα. Καλούμε και τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης να δουν την Καστοριά που φέτος το χειμώνα θα πεθάνει.»
Οι διαμαρτυρίες έτσι έλαβαν διαφορετικά χαρακτηριστικά προχωρώντας σε κλιμάκωση δράσεων. Στο κάλεσμα για πάνδημη κινητοποίηση ανταποκρίθηκαν δημοτικές και περιφερειακές αρχές, όπως και πολλοί επαγγελματικοί και εργασιακοί σύλλογοι με κλείσιμο υπηρεσιών, καταστημάτων και σχολείων, ειδικά την Πέμπτη, ημέρα της Γενικής Απεργίας.
Η συγκέντρωση της Πέμπτης έγινε έξω από την ΔΟΥ Καστοριάς και ήταν μεγαλύτερη σε όγκο από αυτήν της 4ης Οκτωβρίου. Την περικύκλωση και αποκλεισμό της ΔΟΥ από ανθρώπινη αλυσίδα ακολούθησε η κατάληψη της υπηρεσίας, που συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής. Η κατάληψη περιφρουρήθηκε όλο το βράδυ της Πέμπτης, ενώ μέσα στο κτίριο λειτούργησε ραδιοφωνικός σταθμός, που καλούσε σε συμμετοχή στην κατάληψη και στην πορεία της Παρασκευής 19 Οκτώβρη.
Μαζική ήταν η παρουσία μαθητών από τα σχολεία του νομού, που έδωσαν ιδιαίτερη ζωντάνια και παλμό στις κινητοποιήσεις αλλά και ανέδειξαν τη σύνδεση του προβλήματος της θέρμανσης στα σχολεία με τον γενικότερο αγώνα για επιβίωση και δημοκρατία την εποχή του Μνημονίου φωνάζοντας «ψωμί – παιδεία – πετρέλαιο στα σχολεία». Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πορεία της Παρασκευής προς το γραφείο της βουλευτή της Ν.Δ., κ. Αντωνίου, δίνει μία άλλη χροιά στον λόγο των κινητοποιήσεων που πολλοί τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν για δημοσκοπικούς λόγους, όντας μέλη των κομμάτων της τρόικας εσωτερικού.
Παρουσία στη διαμαρτυρία της κίνησης έδωσαν οι τρεις δήμαρχοι του Nομού Καστοριάς αλλά και οι δήμαρχοι Σερβίων-Βελβεντού, Βοΐου, Πρεσπών και Αμύνταιου από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων τη Δευτέρα παίρνει η Φλώρινα και τα Γρεβενά και προβλέπεται κλιμάκωση μέχρι το τέλος του χειμώνα των μνημονιακών πολιτικών.

* Ο Κώστας Χατζηφωτιάδης είναι
μέλος της Κίνησης Πολιτών Καστοριάς

 

Σχόλια

Exit mobile version