Αρχική κοινωνία Καμίνης εναντίον αστέγων

Καμίνης εναντίον αστέγων

Τα ΜΑΤ έστειλε ο δήμαρχος στην κατάληψη του Πνευματικού Κέντρου

Λίγες ώρες ήταν αρκετές για να αποδομηθεί και να ξεγυμνωθεί στα μάτια των πολιτών το προσωπείο της αλληλεγγύης προς τους αστέγους, που είχε φορέσει τα τελευταία 24ωρα ο Δήμος της Αθήνας και η δημοτική παράταξη Καμίνη. Αυτό έγινε όταν το απόγευμα της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ννεολαίας του Δήμου, Κ.Αλεξάκος, κατέθεσε μήνυση με αφορμή την παρέμβαση αλληλέγγυων και αστέγων στο κλειστό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Άμεσα, δημοτική αστυνομία και ΜΑΤ παρενέβησαν προσαγάγοντας 9 αστέγους και 6 αλληλέγγυους πολίτες.
Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν μια ομάδα ακτιβιστών μαζί με αστέγους, που πάγωναν στα κρύα πεζοδρόμια της Αθήνας, κατέλαβαν τον ανεκμετάλλευτο και κλειστό χώρο του πνευματικού κέντρου, διεκδικώντας ένα μέρος πραγματικής αλληλεγγύης και υποστήριξης. Η ανταπόκριση -μετά το κάλεσμα για υποστήριξη από τους πολίτες- ήταν μαζική αφού μέσα σε λίγα λεπτά είχαν συγκεντρωθεί τουλάχιστον 40 αλληλέγγυοι προσφέροντας κουβέρτες και τρόφιμα για τους αστέγους ενώ ήδη είχε δρομολογηθεί η εγκατάσταση μικροφωνικής. Η ανθρώπινη κινητοποίηση θορύβησε την δημοτική Αρχή και την παράταξη Καμίνη, ο οποίος πιθανότατα είδε ως αντίπαλο -πολιτικό και ουσιαστικό- την πραγματική βοήθεια που μέσα σε λίγη ώρα άρχισε να απλώνεται στη συμβολή Σόλωνος και Μασσαλίας με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή και εκπρόσωποι του δήμου να μεταβούν στο Αθηναϊκό καφενείο.
Παρουσία της δημοτικής αστυνομίας, οι εκπρόσωποι του δημάρχου, κάλεσαν αλληλέγγυους και αστέγους να αποχωρήσουν με τους τελευταίους να αρνούνται την πρόταση Καμίνη. Κάπου εκεί και μπροστά στη μαζικότητα και δημοσιότητα που αποκτούσε η είδηση της κατάληψης, επικράτηση η… λογική της δημοτικής Αρχής η οποία με τη μήνυσή που κατέθεσε έστειλε τα ΜΑΤ για να εκκενώσουν το χώρο. Οι συνολικά 15 προσαχθέντες οδηγήθηκαν αρχικά στο Α.Τ. Εξαρχείων και στη συνέχεια στη ΓΑΔΑ από όπου τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο πριν τα μεσάνυχτα καθώς η παράταξη Καμίνη απέσυρε τελικά την μήνυση που είχε υποβάλλει.
Την ίδια ώρα, αχρησιμοποίητο παραμένει το ξενοδοχείο που δημιουργήθηκε και εγκαινιάστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια για τις ανάγκες των αστέγων, χωρίς μέχρι τώρα να δίνονται πειστικές απαντήσεις για τους λόγους που παραμένει κλειστό.
Λ.Σ.

 

Σχόλια

Exit mobile version