Αρχική κοινωνία Καλώς ήρθε το πετρέλαιο…

Καλώς ήρθε το πετρέλαιο…

Εμπόριο ελπίδας με τα ορυκτά καύσιμα στην πλάτη των Ελλήνων;

Μια εσωκομματική αντιπαράθεση και ακόμα ένα επεισόδιο στα συντροφικά μαχαιρώματα του ΠΑΣΟΚ ήταν αρκετά για να αποκαλύψουν την εξαπάτηση εις βάρος των Ελλήνων σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Η καταγγελία του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη για την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων στις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα προκάλεσε ένα ιδιαίτερα κακεντρεχές «τιτίβισμα» στο twitter του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή…

Ο καβγάς για τις φάλαινες
Ο Κρίτωνας Αρσένης ζήτησε να τηρηθούν οι ευρωπαϊκοί νόμοι και να υπάρχουν οι απαιτούμενοι παρατηρητές θαλάσσιας ζωής στο νορβηγικό πλοίο που κάνει αυτή την περίοδο έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος, ακριβώς στην περιοχή όπου βρίσκονται τα περάσματα των κητωδών (φάλαινες και δελφίνια της περιοχής). Ο Γ. Μανιάτης απάντησε πως «ο ευρωβουλευτής πρέπει να είναι σίγουρος ότι τα θαλάσσια κήτη του Ιονίου κινδυνεύουν λιγότερο από τις σεισμικές έρευνες, απ’ ό,τι κινδυνεύουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας από ορισμένες πρωτοβουλίες Ελλήνων ευρωβουλευτών».
Με βάση τα παραπάνω θα περίμενε κανείς ο Κρίτων Αρσένης να αναδιπλωθεί. Εξάλλου ο κ. Μανιάτης εκφράζει πλέον το σκληρό πυρήνα του βενιζελικού ΠΑΣΟΚ όντας στενός συνεργάτης του προέδρου και πρόσφατα διορισθείς ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής επέστρεψε με πολύ σοβαρότερη καταγγελία, ανοίγοντας για τα καλά ένα θέμα που μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί σοβαρά στην Ελλάδα.

Φούμαρα τα νούμερα;
Στη νεότερη παρέμβασή του ο Κρίτων Αρσένης άφησε κατά μέρους τις φάλαινες και μίλησε για «εμπόριο ελπίδας» που έχει στηθεί εις βάρος του ελληνικού λαού γύρω από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μιλώντας στον Δρόμο ο ευρωβουλευτής τονίζει πως «δημιουργείται ένας τεχνητός παράδεισος για τους Έλληνες. Τα νούμερα που ακούγονται είναι αστρονομικά και δεν έχουν καμία απολύτως βάση εφόσον δεν έχουν γίνει ακόμα οι έρευνες. Οι έρευνες θα πάρουν πολλά χρόνια και δεν μπορεί να αποτελούν απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας», λέει ο κ. Αρσένης.
Ακόμα και αν βρούμε πετρέλαιο, το όποιο όφελος θα έρθει πολύ μετά, λέει ο κ. Αρσένης: «Αυτή τη στιγμή κάνουμε έρευνες για να δούμε αν υπάρχει πιθανότητα κοιτασμάτων στις περιοχές αυτές. Αν διαπιστώσουμε την πιθανότητα, τότε θα έρθουν άλλες εταιρίες να δουν αν μπορούν να τα εξορύξουν και αν μπορούν να το εξορύξουν θα πάρει αρκετά χρόνια για να γίνει η εξόρυξη. Κάποιοι στην Ελλάδα μιλούν ήδη για έσοδα 150 δισεκατομμυρίων, ενώ μόλις πριν από μία εβδομάδα ξεκινήσαμε την έρευνα. Απλά υποσχόμαστε παραδείσους σε εξαθλιωμένους πολίτες και σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο».
Στη δημόσια συζήτηση για τα ελληνικά πετρέλαια ο κ. Αρσένης θυμίζει πως το 20% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό. Αν οι εξορύξεις βάλουν σε κίνδυνο την εικόνα μας ως τουριστικό προορισμό (με την πιθανότητα π.χ. ενός ατυχήματος), τότε θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το κόστος και τα οφέλη, λέει ο ίδιος. «Αν είμαστε έτοιμοι να βάλουμε σε κίνδυνο περίπου μία στις τέσσερις θέσεις στον τουρισμό, τότε ας το αποφασίσουμε στο πλαίσιο ενός δημόσιου διαλόγου στην κοινωνία. Δεν είναι εσωκομματικό ζήτημα αν και έγινε μεγάλη προσπάθεια να παρουσιαστεί ως τέτοιο» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτηρίζει μύθο και τη φιλολογία περί φτηνών καυσίμων σε μια μελλοντική Ελλάδα που θα παράγει πετρέλαιο. «Οι τιμές των καυσίμων καθορίζονται στα διεθνή χρηματιστήρια και είναι αστείο να πιστεύουμε ότι θα έχουμε φθηνότερη βενζίνη. Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου, εντούτοις οι πολίτες τους πληρώνουν πανάκριβα το πετρέλαιο…»

Η συζήτηση φουντώνει στην Κρήτη
Η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ και η συντονισμένη επίθεση των ΜΜΕ εις βάρος του κ. Αρσένη άνοιξαν τη σχετική συζήτηση και στην Κρήτη, η οποία έχει άμεσο ενδιαφέρον για το θέμα, το οποίο έφτασε και στο περιφερειακό συμβούλιο με παρέμβαση της παράταξης «Μία Κρήτη» (Οικολόγοι – ΔΗΜΑΡ) η οποία υπενθύμισε πως εκτός από τον Κρ. Αρσένη, έχουν μιλήσει για σοβαρές περιπλοκές που συνεπάγεται η προοπτική της Κρήτης ως πετρελαιοπαραγωγού ο π. Υπουργός ΥΠΕΚΑ καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρύτανης Παντείου Γρηγόρης Τσιάλτας και ο συνεργάτης του Γεράσιμος Ροδοθέατος σε σχετική ημερίδα του ΕΛΚΕΘΕ.
Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της παράταξης Αντώνης Ανηψητάκης ζητά να ενημερωθεί αν έχει ζητηθεί η γνώμη της Περιφέρειας Κρήτης για τις έρευνες που θα διεξαχθούν, αν έχει ζητηθεί σχετική γνωμοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών που εδρεύει στην Κρήτη, αλλά και αν υπάρχει στα χέρια της Περιφέρειας κάποια αξιόπιστη οικονομοτεχνική μελέτη που να αποτιμά τις οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού του εγχειρήματος.

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Exit mobile version