Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Καλλικρατικό «μπάχαλο» στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών

Καλλικρατικό «μπάχαλο» στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών

Του Μανώλη Τασόγλου. Το θεσμικό πλαίσιο στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτό που εν πολλοίς διαμορφώνει πολιτικές και συμπεριφορές, σε συνδυασμό με την ανθρώπινη αδυναμία όταν βρίσκεται κάποιος ανεξέλεγκτος, με πολλή δύναμη στην άσκηση της εξουσίας.

Δεν είναι τυχαίο, που οι ΟΤΑ έχουν χαρακτηριστεί το νούμερο ένα στη διαφθορά και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Δεν είναι τυχαίο, που οι δήμαρχοι αρέσκονται τόσο πολύ στο «μπετόν» στα δημόσια έργα και δεν είναι τυχαίο, που οι περισσότεροι απ’ αυτούς μπήκαν φτωχαδάκια στα δημαρχεία και τώρα έχουν τεράστιες περιουσίες σε μετρητά και ακίνητα. Γιατί ο «Καλλικράτης», τις όποιες καινοτομίες δίνει με το ένα χέρι, τις αφαιρεί με το άλλο. Δίνει για παράδειγμα τη «διαβούλευση» ή τα τοπικά συμβούλια και ταυτόχρονα τα ακυρώνει, αφού αφήνει στην ευχέρεια των δημάρχων, των εκλεγμένων με πλειοψηφικό νόμο, τον τρόπο που λειτουργούν. Στην ουσία ακυρώνονται στην πράξη και καταστρατηγείται κάθε έννοια δημοκρατίας.
Στο δήμο μας τα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων, ενώ ο «Καλλικράτης» προσδιορίζει δεκάδες αρμοδιότητες, ασχολούνται μόνο με τις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων. Η ευθύνη βέβαια βαραίνει το δήμαρχο και την παράταξή του.
Αν υπολογίσουμε μια περίοδο χάριτος και προσαρμογής στις νέες συνθήκες (συνένωση τεσσάρων δήμων, κατ’ επέκταση διαχείριση κτηρίων, μηχανημάτων, προσωπικού) ενάμιση χρόνο μετά η κατάσταση στο δήμο μας συνεχίζει να είναι «μπάχαλο». Η καθαριότητα είναι πλημμελής, η κατάσταση των οδοστρωμάτων φρικτή και η εξυπηρέτηση των πολιτών ανεπαρκής.
Αναφέρω επιλεκτικά τους τομείς που είναι αντιληπτοί και από τον πιο αδιάφορο πολίτη. Η διοίκηση ασχολείται κυρίως με προγράμματα που μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα από την Ε.Ε. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι και τεράστια επιτυχία για την οποία διαρκώς επαίρονται, όταν άλλοι τομείς βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και τα χρήματα οδηγούνται σε έργα και δράσεις που δεν έχουν σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών. Ευθυγραμμισμένη πλήρως στις μνημονιακές επιταγές η διοίκηση του Σίμου Δανιηλίδη αρνείται την απαλλαγή των αδύναμων οικονομικά οικογενειών από τα δημοτικά τέλη και βάζει πρόσθετα τέλη όπου μπορεί (έκτακτη εισφορά 0,56 λεπτά ανά τ.μ. στη Νεάπολη). Πρωταγωνιστεί στην εντατικοποίηση και την ελαστικοποίηση της εργασίας και στέλνει στα δικαστήρια συνδικαλιστές, προβοκάροντας παράλληλα κάθε συνδικαλιστική δράση.
Τελευταία, αναπτύσσεται ένα κίνημα στο δήμο μας, κυρίως στη Νεάπολη και στις Συκιές, που προσπαθεί να βάλει φρένο στην αυτοκρατορική αλαζονεία του δημάρχου και να τον αναγκάσει να λάβει σοβαρά υπόψη του τις λαϊκές αντιδράσεις. Καλούμε όλους τους πολίτες να μην αδιαφορούν για τον τόπο τους και να συμμετέχουν αποφασιστικά στις εξελισσόμενες διεργασίες.
Γιατί όρη και βουνά γκρεμίζονται…
* Ο Μανώλης Τασόγλου είναι κάτοικος της Νεάπολης Θεσσαλονίκης

 

Σχόλια

Exit mobile version