Αρχική κοινωνία εργασία Και τρίτη μείωση μισθών στη Mercedes- Ιωαννίδης

Και τρίτη μείωση μισθών στη Mercedes- Ιωαννίδης

Με ερώτησή της στο Kοινοβούλιο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμανατίδου, φέρνει στην επιφάνεια και πάλι το θέμα της μείωσης των μισθών και των εργασιακών σχέσεων σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Βόρεια Ελλάδα.

Αυτή, μάλιστα, είναι η τρίτη μείωση μισθών που υφίστανται οι εργαζόμενοι μέσα σ’ ένα χρόνο. Η πρώτη μείωση πραγματοποιήθηκε από 1/1/2011 όταν οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν σε μείωση ωραρίου από 8 σε 6 ώρες ημερησίως και η δεύτερη από 15/9/2011, όταν οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν σε εκ περιτροπής εργασία τεσσάρων ημερών την εβδομάδα
Η επιχείρηση Mercedes-Benz Μ. Ιωαννίδης-Ανώνυμη Εμπορική Βιομηχανική Εταιρία, με πρόσχημα την οικονομική κρίση υποχρεώνει τους 50 εργαζομένους της επιχείρησης να υπογράψουν νέα ατομική σύμβαση εργασίας και Υπεύθυνη Δήλωση του νόμου 1599/1986, θεωρημένη μάλιστα από τα ΚΕΠ για το γνήσιο της υπογραφής, με την οποία καλούνται να αποδεχθούν να αμείβονται σύμφωνα με το ημερομίσθιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αντί των κλαδικών τους συμβάσεων, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Η μείωση που πρόκειται να επιφέρει στους  μισθούς τον εργαζομένων η νέα σύμβαση φτάνει μέχρι και τα 400 ευρώ το μήνα.
Οι εργαζόμενοι, το προηγούμενο διάστημα, είχαν χειριστεί το ζήτημα με ιδιαίτερη διακριτικότητα, θέτοντας το συμφέρον της επιχείρησης πάνω από τα εργασιακά τους κεκτημένα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αντιπροσωπεία δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ενώ η πτώση του τζίρου της δεν θέτει προς το παρόν ζητήματα βιωσιμότητας της επιχείρησης.
Η Κ. Αμανατίδου, σε δήλωσή της, τονίζει ότι «η περίπτωση της Mercedes-Benz Μ. Ιωαννίδης-Ανώνυμη Εμπορική Βιομηχανική Εταιρία, η οποία εντελώς παράνομα και καταχρηστικά προχωράει στις παραπάνω ενέργειες, είναι πλέον ο κανόνας στις εργασιακές σχέσεις και την πολιτική ευθύνη αυτής της κατάστασης φέρει η κυβέρνηση τόσο η τρικομματική όσο και η προηγούμενη».
Παράλληλα σημειώνει ότι «η αντεργατική νομοθεσία έχει επιτρέψει την απόλυτη ασυδοσία των εργοδοτών και έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους στην απελπισία. Οι εργοδότες με πρόσχημα την κρίση και με εργαλείο τη νέα νομοθεσία που τους παρέχει άπειρα «παραθυράκια» και ελευθερία κινήσεων προχωρούν σε βάρβαρες μειώσεις μισθών και μαζικές απολύσεις, ενώ εγκαθιδρύουν πρωτόγονες εργασιακές συνθήκες».
Λ.Α.

 

Σχόλια

Exit mobile version