Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Και τα σκουπίδια στα ιδιωτικά συμφέροντα;

Και τα σκουπίδια στα ιδιωτικά συμφέροντα;

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας λόγω διαφωνιών με τον κ. Μπουτάρη. Της Δέσποινας Ιωαννίδου.

Αλλαγή πλεύσης σηματοδοτεί για πολλούς η παραίτηση του Στάθη Αβραμίδη, αντιδημάρχου Καθαριότητας στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο πρώην αντιδήμαρχος οδηγήθηκε σε παραίτηση, καθώς φανερή ήταν η διαφορά αντιλήψεων ανάμεσα σε αυτόν και το δήμαρχο, κ. Μπουτάρη, και όχι μόνο.
Εδώ και ένα χρόνο περίπου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δημάρχου, η Θεσσαλονίκη βουλιάζει στα σκουπίδια της. Το ζήτημα έχει γίνει ένα από τα βασικότερα στην πόλη. Ο στόλος των απορριμματοφόρων έχει μειωθεί δραματικά, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, και οι Θεσσαλονικείς αναγκάστηκαν, ουκ ολίγες φορές, να κάνουν οδυνηρά σλάλομ σε πεζοδρόμια και λεωφόρους. Η διαφωνία των δύο ανδρών για αγορά ανταλλακτικών ή στόλου οχημάτων έφερε την πόλη σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.
Σημείο αντιπαράθεσης αποτέλεσαν και οι υπερωρίες του προσωπικού καθαριότητας του δήμου με τη διοίκηση να πιέζει να κοπούν και τους εργαζόμενους να ετοιμάζονται να προσφύγουν δικαστικά κατά του δήμου.
Τέλος, χαρακτηριστικό των προθέσεων του κ.Μπουτάρη είναι ο ορισμός του ειδικού συμβούλου, Θανάση Παππά, ως αντιδημάρχου Ανακύκλωσης και  διαχωρισμός ουσιαστικά του Τομέα Καθαριότητας από τον τομέα Ανακύκλωσης, μετά τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Είναι άξιο λόγου να σημειωθεί ότι μετά τη σύσταση της ΕΕΑΑ, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), στο οποίο ανατέθηκε από το δήμο η ανακύκλωση των σκουπιδιών, είναι αυτό στη Σίνδο και ανήκει στην εταιρία ΟΙΚΟΜΕΤ, την εταιρία στην οποία εργαζόταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Η παραίτηση του Στάθη Αβραμίδη αποτελεί μάλλον την κορυφή του παγόβουνου. Οι κινήσεις του δημάρχου, κ.Μπουτάρη, μπορούν να ερμηνευθούν ως μια μεθοδευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων της πόλης. Πέρα από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που μπορεί να ενυπάρχουν σε αυτή την υπόθεση, το ζήτημα αποκτά μεγάλες πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις.
Οι εργαζόμενοι στον Τομέα Καθαριότητας θεωρούν ότι η παραίτηση Αβραμίδη σηματοδοτεί την έναρξη της εκχώρησης της καθαριότητας σε εργολάβους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι την εκπόνηση του οργανογράμματος του δήμου έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρία και κανένας από τους εργαζόμενους καθαριότητας δεν ξέρει τι του ξημερώνει.
Παράλληλα, έχει καταγγελθεί η σύμβαση συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΕΕΑΑ και η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών σε ιδιωτικά κέντρα διαλογής (ΚΔΑΥ) από την παράταξη Ανοιχτή Πόλη του Τρ. Μηταφίδη, τόσο για τον ιδιωτικό χαρακτήρα των ΚΔΑΥ, όσο και για την εταιρία ΟΙΚΟΜΕΤ και το γνωστό παρελθόν της.
Η διοίκηση του δήμου απαντά ότι είναι αποφασισμένη να αποδώσει στους πολίτες ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό όσο και οικονομικό σύστημα καθαριότητας. Το ερώτημα όμως είναι εύλογο. Σύγχρονο, αποτελεσματικό και οικονομικό σύστημα, αλλά για ποιους;

 

Σχόλια

Exit mobile version