Αρχική πολιτική Και μας κλέβουν και μας δουλεύουν

Και μας κλέβουν και μας δουλεύουν

Επικοινωνιακό κυνήγι εντυπώσεων από κυβέρνηση και ΜΜΕ.

Δεν φτάνει που ετοιμάζουν νέα επιδρομή ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα, αλλά ενορχηστρώνουν και μια εκστρατεία εξαπάτησης και μετατόπισης του ενδιαφέροντος στους «έχοντες και κατέχοντες». Τώρα, μας λένε, ήρθε η ώρα να γίνουμε δίκαιοι, τώρα θα πληρώσουν και οι πλούσιοι. Και θα γεμίσουν οι οθόνες και οι σελίδες των εφημερίδων με πισίνες και βίλες και κότερα και εκατομμύρια καταθέσεων μεγαλογιατρών και μεγαλοδικηγόρων ή ονομάτων της πίστας. Πιθανώς να επιβληθεί και μία έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Η έκτακτη εισφορά θα είναι, όπως και η προηγούμενη με την εξαγγελία του Μνημονίου, σταγόνα στον ωκεανό και στάχτη στα μάτια. Σταγόνα στον ωκεανό της νόμιμης φοροαπαλλαγής για το μεγάλο κεφάλαιο, όπου ο συντελεστής φορολόγησης από το 45%, έχει πέσει σχεδόν στο 20%. Σταγόνα στον ωκεανό των χαριστικών ενισχύσεων στο τραπεζικό σύστημα που σπεκουλάρει με το χρέος και επιδίδεται σε βρόμικα παιχνίδια εξαγοράς του όποιου δημόσιου τομέα έχει απομείνει. Κι είναι στάχτη στα μάτια γιατί η όποια επιβολή της έκτακτης εισφοράς είναι εφάπαξ, ενώ η αφαίμαξη των ήδη απαξιωμένων μισθών και συντάξεων από το ΦΠΑ είναι διαρκής. Στο ίδιο μοτίβο ο νέος διοικητής του ΙΚΑ διατείνεται ότι ως δια μαγείας θα συλλάβει την εισφοροδιαφυγή, ενώ λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση χάρισε προκλητικά μέσω του ασφαλιστικού νόμου κολοσσιαία ποσά χρεών στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό το «και τώρα δικαιοσύνη» των κυβερνητικών υπαλλήλων του ΔΝΤ είναι η μετάφραση του «σας κλέβουμε και πλέον σας δουλεύουμε χοντρά».
Είναι προφανές ότι θα συλληφθεί ένα ποσό από την προκλητική φοροδιαφυγή μεγαλογιατρών και άλλων μεσοαστικών στρωμάτων. Πιθανώς και κάποια ονόματα να «σκάσουν» προς δημιουργία εντυπώσεων.
Το σίγουρο όμως είναι ότι ο αστισμός, η οικονομική ελίτ που καθορίζει τις κυβερνήσεις του δικομματισμού θα μείνει ανέπαφη. Δεν θα ακούσουμε κουβέντα για τραπεζίτες, βιομήχανους, εφοπλιστές. Εκεί η φοροκλοπή είναι νόμιμη.
Είναι πολύ προκλητικό το δούλεμα και είναι αξιοθρήνητοι όσοι δημοσιογράφοι –που τελευταίως έχουν αποκτήσει μία όχι ιδιαίτερα δυσεξήγητη οικειότητα με τους τοποτηρητές της τρόικας– το υπηρετούν.

Δ.Υ.

 

Σχόλια

Exit mobile version