Αρχική πολιτισμός Και θεατρική εφεδρεία

Και θεατρική εφεδρεία

Ακόμα μια ενέργεια που στρέφεται κατά του πολιτισμού και των ανθρώπων που τον υπηρετούν έλαβε χώρα πρόσφατα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) από τους επίδοξους «σωτήρες» της χώρας και τα αφεντικά τους (την τρόικα και το ΔΝΤ).

Μετά τα παραμύθια ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, εστάλη αρμοδίως, όπως λένε και οι καρεκλοκένταυροι της Μπουμπουλίνας (έδρα του υπουργείου Πολιτισμού), το έγγραφο περί εργασιακής εφεδρείας και στο ΚΘΒΕ. Και φυσικά, εδώ πέφτει το μεγάλο γέλιο! Τι εργασιακή εφεδρεία και κουραφέξαλα; Το θέατρο παραμένει ανοιχτό μόνο και μόνο επειδή εμείς το θέλουμε, γιατί είναι το σπίτι μας και γιατί πονάμε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ παραμένουμε απλήρωτοι εδώ και ένα μήνα (για πολλοστή φορά φέτος) και σύμφωνα με ενημέρωση από την διοίκηση του Θεάτρου θα πληρωθούμε σε δύο, πιθανόν και σε τρεις μήνες!
Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα στη σειρά. Οι εργαζόμενοι του ΚΘΒΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, αφού -σύμφωνα με το οργανόγραμμα του οργανισμού- από τις 118 οργανικές θέσεις καλυμμένες είναι μόνο οι 98! Συνεπώς, καμία εφεδρεία – απόλυση για κανένα συνάδελφο δεν θα γίνει αποδεκτή και κανένας ιδιώτης – κομισάριος – αξιολογητής δεν θα πατήσει το πόδι του στον οργανισμό και δε θα αποφανθεί για τον εργασιακό θάνατο κανενός με εξετάσεις τύπου Μένγκελε. Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού του οργανισμού, με μήλον της έριδος τα ιδιόκτητα θέατρα, τόσο τα ανοιχτά – θερινά όσο και τα χειμερινά που το ΚΘΒΕ διαχειρίζεται, με στόχο να παραχωρηθούν στους σωτήρες – ιδιώτες έναντι πινακίου φακής. Δεν πρόκειται, όμως, να τους κάνουμε το χατήρι. Τα θέατρα θα παραμείνουν ανοιχτά θέλουν δεν θέλουν οι τροϊκανοί και τα ντόπια συμφέροντα που τους αντιπροσωπεύουν και εν ανάγκη και μέσα από το καθεστώς της αυτοδιαχείρισης και της αυτοοργάνωσης, γιατί πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός μπορεί και έσοδα να έχει και το πολιτιστικό του έργο να επιτελεί.
Εμείς γνωρίζουμε ποια είναι η σωστή λειτουργία του Θεάτρου, ενώ άλλοι αποδεικνύονται ανίκανοι και κλέφτες. Οι αγώνες των απλήρωτων εργαζόμενων του ΚΘΒΕ δεν θα πάνε χαμένοι. Θα ανατρέψουμε την αντεργατική, μνημονιακή πολιτική της υποκουλτούρας και των τηλεσκουπιδιών που σκοπό έχουν την αποχαύνωση του κόσμου, ώστε να μην αντισταθεί και να μην ανατρέψει τα δεινά που του επιφυλάσσουν. Το οφείλουμε αυτό στους 180.000 θεατές που μας τίμησαν με την επιλογή τους την περσινή σεζόν.

* Ο Δημήτρης Μπίκας είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΘΒΕ.

 

Σχόλια

Exit mobile version