Αρχική πολιτική Καζάνι που βράζει η βάση του ΠΑΣΟΚ

Καζάνι που βράζει η βάση του ΠΑΣΟΚ

Συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ καταγγέλλουν την «αδίστακτη δεξιά κυβέρνηση». Του  Χρήσου Καραμάνου.

Συνεχείς αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα από πολλούς πολίτες δέχονται οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ειδικά οι Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου και Παπακωνσταντίνου κυριολεκτικά δεν τολμούν να εμφανιστούν σε ανοιχτό δημόσιο χώρο. Αυτό όμως δεν αφορά πλέον μόνο τον πλατύ κόσμο, μεταφέρεται ήδη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Εκρηκτικές είναι οι αντιδράσεις στα μεσαία στελέχη και στη βάση του ΠΑΣΟΚ, ειδικά στο συνδικαλιστικό χώρο, ενώ η ηγεσία του κόμματος αδυνατεί να «μαζέψει» την κατάσταση. Στις 23 Ιούνη ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης μίλησε σε συγκέντρωση συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ με στόχο να τους πείσει να συναινέσουν στο επερχόμενο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όμως οι περισσότεροι από 300 συνδικαλιστές αντέδρασαν με έντονες αποδοκιμασίες και εκφράσεις όπως «είστε κλεισμένοι στα γραφεία σας και δεν ξέρετε τι γίνεται στον κόσμο…», «δεν αντέχετε να ακούσετε αλήθειες», «σε λίγο θα μας κυνηγάει ο κόσμος», «το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ δεν μίλησε ακόμα, θα μιλήσει τώρα…». Η συνεδρίαση διακόπηκε και ο Σ Ξυνίδης αποχώρησε εν μέσω γιουχαΐσματος.

Είναι χαρακτηριστική μια ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΣΚΕ ΗΛΠΑΠ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Στην πιο σκληρή συγκυρία για όλους τους συναδέλφους στο χώρο μας, με την άδικη εφαρμογή του εκτρώματος των περικοπών μισθών εργασίας και μόχθου, με την ισοπέδωση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας, με τις απολύσεις εξπρές εργαζομένων (ΜΕΤΡΟ), θα πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την κυβέρνηση, ως μια δεξιά αδίστακτη κυβέρνηση, που σαν αποτέλεσμα θα έχει, ο απλός λαός αυτής της χώρας, να νιώθει στον ίδιο του τον τόπο ως πρόσφυγας ή λαθρομετανάστης».
Τα σωματεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (πρώην ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ και θυγατρικές) καταγγέλλουν ευθέως την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι «εξυπηρετεί τα συμφέροντα τρίτων», ενώ απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση την καλούν: «Επιτέλους δώστε παραγγελίες στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και όχι στους Γερμανούς».
Η ΠΑΣΚ Δημοσίων Υπαλλήλων σε ανακοίνωσή της αναφερόμενη στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης μιλά για «πολιτικές ακραίας νεοφιλελεύθερης ιδιεολογίας, που έχουν όλα τα στοιχεία της κοινωνικής αποδόμησης, συνθλίβουν τους εργαζόμενους», ενώ καταλήγει: «Αυτή η πολιτική δεν έχει καμιά στήριξη από τη συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΣΚ-Δ.Υ.
Το κλίμα είναι εκρηκτικό και αντανακλά την μεγάλη οργή και το θυμό που υπάρχει συνολικά στους εργαζόμενους. Κανένας συνδικαλιστής δεν μπορεί να «σταθεί» στο χώρο του αν δεν καταγγείλει την κυβερνητική πολιτική.
Την ίδια στιγμή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δέχονται μεγάλες πιέσεις στις περιφέρειες τους. Τους είναι δύσκολο ακόμη και να κυκλοφορήσουν στις γειτονιές και στα καφενεία. Είναι αναγκασμένοι κι αυτοί να μεταφέρουν την πίεση προς την κυβέρνηση. Καθοριστικές διαφοροποιήσεις, όπως αυτή των τριών βουλευτών που δεν ψήφισαν το Μνημόνιο, δεν έχουν  υπάρξει μέχρι στιγμής αλλά έχουν εκδηλωθεί παρόμοιες διαθέσεις.
Βέβαια λένε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το Μνημόνιο, το οποίο άλλωστε πριν λίγες βδομάδες ψήφισαν, αλλά ταυτόχρονα βρίσκουν τρόπους διαφοροποίησης σε ρυθμίσεις που δεν προβλέπονται από αυτό, όπως π.χ. στο ζήτημα της κατάργησης της Διαιτησίας (όπως απαιτεί ο ΣΕΒ) και στο ζήτημα της περικοπής της 13ης και της 14ης σύνταξης. Ενώ παράλληλα βάζουν ερωτήματα του τύπου: «Αν προβλέπει ότι θα δίνουμε έξι συντάξεις το χρόνο θα το ψηφίσουμε;». Και αυτά σήμερα. Αύριο, όταν ενταθεί η πίεση από το λαό…

«Κύριοι βουλευτές, ψηφίστε ΟΧΙ»

Την περασμένη Πέμπτη (24/6) τα γραφεία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Α΄ και Β΄ Αθήνας δέχτηκαν επίσκεψη από διαμαρτυρόμενους πολίτες. Στα γραφεία του (πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ) κ. Πρωτόπαπα και του κ. Χυτήρη οι πολίτες βρέθηκαν μπροστά σε σαστισμένους υπαλλήλους. Τα γραφεία του κ. Σκανδαλίδη, του κ. Παπουτσή, του κ. Παπαϊωάννου και της κας Β. Παπανδρέου ήταν κλειστά ή είχαν ειδοποιηθεί και δεν άνοιγαν. Στις εισόδους των γραφείων κολλήθηκε κείμενο «Θα το θυμόμαστε».
Ακολούθησε επίσκεψη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, όπου υπήρχε γνήσια σοσιαλιστική αντιμετώπιση: εμφανίστηκε μια διμοιρία των ΜΑΤ, που βρήκε αντάξια υποδοχή με το σύνθημα «Έβγα Γιώργο για να δεις τα παιδιά της αλλαγής» και «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο ΔΝΤ». Το ίδιο επαναλήφθηκε και χθες Παρασκευή, ενώ τη Δευτέρα 28/6 έχει δοθεί σημείο συνάντησης στην Αθήνα (Οφθαλμιατρείο, Σίνα και Πανεπιστημίου) και στη Νίκαια (πλατεία Δαβάκη).
Σε κείμενο που κυκλοφορεί και απευθύνεται στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Καλούμε τους βουλευτές να πουν ΟΧΙ σε ένα νόμο που θα καταδικάσει την ελληνική κοινωνία στη βαρβαρότητα. Τους καλούμε να συμπεριφερθούν ως βουλευτές του ελληνικού λαού και όχι ως εκ των υστέρων διεκπεραιωτές των εντολών του ΔΝΤ. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γνωρίζουν ότι, πέρα από την απειλή της διαγραφής τους από τον κ. Παπανδρέου –που υλοποιεί το τελείως ανάποδο πρόγραμμα από αυτό που προεκλογικά εξήγγειλε– υπάρχει και η απειλή της διαγραφής από τον ελληνικό λαό».

Σχόλια

Exit mobile version