Αρχική κοινωνία Καβάλα: «Δώστε μας δουλειά ή πάρτε τα βουνά»

Καβάλα: «Δώστε μας δουλειά ή πάρτε τα βουνά»

Συλλαλητήριο για τους εργαζόμενους και τους απολυμένους στο Δελφίνι.

Ήταν ένα διαφορετικό συλλαλητήριο για την πόλη της Καβάλας. Πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια συμπορεύτηκαν εργαζόμενοι από το σοσιαλιστικό χώρο , το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, της αναρχίας, του ΠΑΜΕ, μαζί με απλούς αλληλέγγυους εργαζόμενους και άνεργους. Πράγμα που έγινε εφικτό μετά από πρωτοβουλία της κίνησης Δικαίωμα. Η επιτυχία του συλλαλητηρίου στις 11/6 άρχισε να φαίνεται από τις προηγούμενες ημέρες. Η ανταπόκριση του απλού κόσμου απέναντι στην προσπάθεια των εργαζομένων και των απολυμένων στην βιοτεχνία Δελφίνι, ήταν μαζική και πρωτόγνωρη. Εκατοντάδες υπέγραφαν το κείμενο συμπαράστασης, σχηματίζοντας ουρά μπροστά από το τραπεζάκι. Επίσης πολλά σωματεία έβγαλαν ψηφίσματα και κάλεσαν τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο.

Οι εργαζόμενοι της βιοτεχνίας κάλεσαν επίσης όλους τους φορείς, αλλά εισέπραξαν την αδιαφορία από τους περισσότερους, με πιο τρανταχτή αυτή του Εργατικού Κέντρου.
Αυτή η αλληλεγγύη μαζί με την ενωτική διάθεση αποτελούν τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά αυτής της κινητοποίησης. Όπως τόνισε στην χαιρετισμό του στη συγκέντρωση, ο εκπρόσωπος της κίνησης Δικαίωμα, Πάνος Λεονταράκης, αυτή η αλληλεγγύη εκδηλώθηκε από την αρχή του αγώνα, ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους απολυμένους της βιοτεχνίας.  Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απεύθυναν επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων κλωστοϋφαντουργίας-ιματισμού-δέρματος Δ. Θεοδώρου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης και άλλοι.
Η εκπρόσωπος των εργαζομένων Ξένια Ντάλη στην ομιλία της, αφού αναφέρθηκε στα αιτήματά τους για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, τόνισε ότι παλεύουν για την επιβίωσή τους, ενάντια στην κατοχή της τρόικας και κάλεσε τους απολυμένους από άλλες επιχειρήσεις (μάρμαρα Σκαρή κ.α.) που έκλεισαν πρόσφατα, αλλά και όλους τους εργαζόμενους να βαδίσουν μαζί σε αυτό τον αγώνα. Ακολούθησε μαχητική και μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Χαρακτηριστικό της δυναμικής που είχε η πορεία ήταν το σύνθημα «Δώστε μας δουλειά ή πάρτε τα βουνά» που απευθύνονταν προς το σύνολο της πολιτικής και της αυτοδιοικητικής εξουσίας και εξέφραζε την οργή αλλά και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων.

Β.Λ.

Σχόλια

Exit mobile version