Αρχική διεθνή Βουλγαρία: Κίνημα πλατειών στο φόντο ισχυρών ανταγωνισμών

Βουλγαρία: Κίνημα πλατειών στο φόντο ισχυρών ανταγωνισμών

Το φτωχότερο μέλος της Ε.Ε. βρίσκεται σε ακυβερνησία από το Φεβρουάριο, όταν παραιτήθηκε η δεξιά κυβέρνηση Μπορίσοφ μετά από μαζικές πανεθνικές διαδηλώσεις ενάντια στις αυξήσεις σε ρεύμα και θέρμανση.

Η τεχνοκρατική κυβέρνηση Ορεσάρσκι που προέκυψε μετά τις εκλογές της 12 Μάη (στις οποίες πάλι πρώτευσε ο Μπορίσοφ) με τη στήριξη των σοσιαλιστών, του κόμματος της τουρκικής μειονότητας αλλά και του νεοφασιστικού ΑΤΑΚΑ, έσπασε το ρεκόρ απονομιμοποίησης, αφού μόλις δύο εβδομάδες μετά το σχηματισμό της προκάλεσε νέο κύμα διαδηλώσεων με την απόπειρα να ορίσει αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών τον ολιγάρχη και καναλάρχη 32χρονο Πεέφσκι.
Οι συγκεντρώσεις στην Πλατεία Ανεξαρτησίας από τα μέσα Ιουνίου μέχρι σήμερα μαζικοποιήθηκαν παρά την υπαναχώρηση και αντικατάσταση Πεέφσκι και την αλλαγή του εκλογικού νόμου όπως ζητούσαν οι διαδηλωτές. Κορυφώθηκαν την περασμένη Τρίτη με την περικύκλωση του Κοινοβουλίου και τον εξαναγκασμό της αστυνομίας να φυγαδεύσει τους βουλευτές και υπουργούς σε θωρακισμένα οχήματα, ενώ τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με εξαιρετική αγριότητα στους συγκεντρωμένους.
Στις 23 Ιουνίου 60 διανοούμενοι συνέταξαν ένα χάρτη «Για τη διάλυση του πλουτοκρατικού μοντέλου της Βουλγαρίας» που στοχεύει στην τριπλέτα μαφία-ολιγάρχες-κράτος, ενάντια στην οποία ξεσηκώνεται ο βουλγαρικός λαός από το χειμώνα. Ως εδώ το «κίνημα πλατειών» της Βουλγαρίας μοιάζει πολύ με άλλα τέτοια κινήματα στη Σλοβενία, την Ελλάδα, την Ισπανία. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στο ότι αυτό το κίνημα αναπτύσσεται εν μέσω οξυμένης πολιτικής κρίσης και αντιπαράθεσης, στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης, στο φόντο ισχυρών εξωτερικών ανταγωνισμών. Για παράδειγμα, το δεξιό κόμμα του Μπορίσοφ έχει ήδη αποχωρήσει από τη Βουλή συντασσόμενο με τους διαδηλωτές για άμεση παραίτηση της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της χώρας έχει ζητήσει ανοιχτά να εισακουστούν οι διαδηλωτές, ενώ ωμή ήταν η επέμβαση της Ε.Ε. στα εσωτερικά πράγματα και ειδικότερα της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ας σημειωθεί ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα όπως και το ΑΤΑΚΑ αλλά και η μαφία έχουν συγκριτικά με τη Δεξιά του Μπορίσοφ πιο φιλορωσικό προσανατολισμό, ενώ το κόμμα της τουρκικής μειονότητας έχει εκτός της Τουρκίας ιδιαίτερες σχέσεις και με τις ΗΠΑ.
Η Επίτροπος Δικαιοσύνης Viviane Reding δήλωσε «συμπάθεια με τους Βούλγαρους πολίτες που διαδηλώνουν στους δρόμους ενάντια στη διαφθορά», ενώ στις 8 Ιουλίου οι πρεσβευτές Γαλλίας και Γερμανίας δήλωσαν με κοινό ανακοινωθέν ότι «τα ολιγαρχικά μοντέλα δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» (λες και το συγκεκριμένο μοντέλο στη Βουλγαρία οικοδομήθηκε χωρίς των ενεργό ανοχή και βοήθεια της Ε.Ε. και ειδικά της Γερμανίας!), ενώ υπονόησαν και απειλή διακοπής της χρηματοδότησης. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει επιτεθεί στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για την «ανοχή» τους απέναντι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του οποίου ο ηγέτης ηγείται και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών… Το ΑΤΑΚΑ, όπως και στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, απαίτησαν την απέλαση των δύο πρεσβευτών. Ενώ η Βουλγαρία είναι κατεξοχήν θύμα των πολιτικών της Ε.Ε., μια σημαντική ιδιαιτερότητα της Βουλγαρίας είναι ότι η Ε.Ε. δεν έχει στοχοποιηθεί από το κίνημα, αντίθετα μέρος των διαδηλωτών προσβλέπουν στην Ε.Ε…                              

Γ.Τσ.

Σχόλια

Exit mobile version