Αρχική κοινωνία εργασία Κέρδη βγαλμένα από τη μεσιτεία εργασίας

Κέρδη βγαλμένα από τη μεσιτεία εργασίας

Η ICAP μειώνει απανωτά τους μισθούς στους «ενοικιαζόμενους» στην Εθνική Τράπεζα

Μισθός 750 ευρώ για τραπεζοϋπάλληλο, κάτοχο πτυχίου ανώτατης σχολής, με προϋπηρεσία και παιδιά θεωρείται υψηλός. Αυτή είναι η άποψη της ICAP Outsourcing Solutions για τους υπαλλήλους που υπενοικιάζει στην Εθνική Τράπεζα και γι’ αυτό κόβει, αυθαίρετα, τις αποδοχές τους. Η εταιρία αυτή, μέλος ενός μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου παροχής υπηρεσιών, επί χρόνια αποκομίζει κέρδη ως μεσίτης ανθρώπων, μεσολαβώντας μεταξύ του πραγματικού εργοδότη (η Εθνική Τράπεζα είναι από τους καλύτερους πελάτες της) και των εργαζομένων.
Με το φόβητρο της ανεργίας, επί ένα χρόνο κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μειώσει, για λογαριασμό της τράπεζας, τα λειτουργικά της έξοδα, οδηγώντας εκατοντάδες εργαζόμενους σε μισθούς πείνας. Με την πρώτη τροποποίηση σύμβασης που «πρότεινε» στους υπαλλήλους της, η σχέση εργασίας τους μετατράπηκε από αορίστου πλήρους απασχόλησης (8ωρο) σε αορίστου μερικής απασχόλησης (7ωρο), φυσικά με την αντίστοιχη μείωση αποδοχών. Όποιος δεν υπέγραψε την τροποποίηση απολύθηκε πάραυτα. Παρ’ όλα αυτά οι απολύσεις συνεχίστηκαν και τους επόμενους μήνες κι ας υπέγραψαν τη μείωση. Στο τέλος του προηγούμενου χρόνου η εταιρία ειδοποιεί και πάλι τους εργαζόμενους να προσέλθουν στην έδρα της επιχείρησης για υπόθεσή τους. Αυτή τη φορά τους «προτείνει» μια απλή αλλαγή ειδικότητας – από χειριστές ηλεκτρονικού υπολογιστή σε υπαλλήλους γραφείου, ενώ τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στις αποδοχές και ότι πρόκειται απλά για ένα διαδικαστικό, τυπικό ζήτημα. Η αλήθεια των υποσχέσεων φάνηκε σε λιγότερο από δύο μήνες, όταν καλούνται αυτή τη φορά να υπογράψουν νέα μείωση που αφορά τη διαφορά των αποδοχών -με βάση την κλαδική σύμβαση Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών -μεταξύ των δύο ειδικοτήτων. Α υτή τη φορά οι μηνιαίοι μισθοί αγγίζουν ή είναι και κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το απόγειο της αυθαιρεσίας ήρθε όταν η εταιρία έκοψε τις αποδοχές και σε όσους εργαζόμενους δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό και δεν υπέγραψαν την τελευταία τροποποίηση σύμβασης.
Οι εργαζόμενοι που έχουν καταγγείλει το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας, έχουν αποφασίσει να παρέμβουν δυναμικά. Οργανώνονται σε σωματείο -το Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα- και ζητούν συμπαράσταση από τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ΕΚΑ και ΟΙΥΕ), αλλά και από τους συναδέλφους τους τραπεζοϋπάλληλους, μόνιμους και ενοικιαζόμενους.
Μ.Ε.

 

Σχόλια

Exit mobile version