Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Κάλεσμα για διαφορετική Πρωτομαγιά στην Χαλκιδική

Κάλεσμα για διαφορετική Πρωτομαγιά στην Χαλκιδική

Οι κάτοικοι προετοιμάζουν διαδήλωση ενάντια στα μεταλλείαΚλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στα μεταλλεία, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και καλούν σε μια διαφορετική εργατική Πρωτομαγιά, την επόμενη Τρίτη, στις Σκουριές.

Πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν μεγάλη διαδήλωση στο βουνό που προορίζεται για χώρος μεταλλευτικής δραστηριότητας και να ανοίξουν τους κλειστούς από την εταιρία Ελληνικός Χρυσός δρόμους.

Αλληλεγγύη και από τη Θεσσαλονίκη
Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά της λειτουργίας μεταλλείων χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία συντονιστικής κίνησης που αντιτίθεται στις μεταλλευτικές εξορύξεις στην περιοχή.
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από το Ανοιχτό Συντονιστικό Θεσσαλονίκης – Ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού, με τη συμμετοχή κατοίκων, από περιοχές των Νομών Χαλκιδικής και Κιλκίς, οι οποίοι αντιδρούν στις εξορύξεις χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων.
Οι διαδηλωτές ανάρτησαν στην κεντρική πλατεία πανό, διένειμαν στους περαστικούς έντυπο υλικό με αιτήματά τους, ενώ σε γιγαντοοθόνη προέβαλαν βίντεο και φωτογραφικό υλικό, υποστηρίζοντας ότι οι μεταλλευτικές δραστηριότητες για την εξόρυξη χρυσού, που εφαρμόστηκαν σε διάφορες χώρες, είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Στην εκδήλωση μίλησαν, μεταξύ άλλων μέλη των επιτροπών αγώνα από περιοχές της Βόρειας Χαλκιδικής, που αντιτίθενται στην επένδυση εξόρυξης χρυσού, ενώ οι εκπρόσωποι του συντονιστικού έκαναν γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Συγκεκριμένα, αύριο Κυριακή 29/4, στις 6 το απόγευμα, θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ την Πρωτομαγιά θα συγκεντρωθούν στη Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής και θα κατευθυνθούν πεζοί μέχρι το χώρο των μεταλλείων, στην ορεινή τοποθεσία Σκουριές.

Το πάρτι ξεκίνησε…
Μια εφημερίδα της Αυστραλίας έρχεται να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς των κατοίκων των περιοχών στις οποίες προετοιμάζεται η εξόρυξη χρυσού, σύμφωνα με τους οποίους δεν πρόκειται για επενδύσεις ουσίας, αλλά για χρηματιστηριακή φούσκα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι εταιρίες εκμετάλλευσης των εξορύξεων πρόκειται να εξασφαλίσουν το συντριπτικό ποσοστό των κερδών τους από την άνοδο της αξίας των μετοχών τους, πριν ακόμη προχωρήσουν σε οποιαδήποτε εργασία. Μάλιστα στο άρθρο της εφημερίδας γίνεται λόγος και τις διαδικασίες εξπρές που ακολουθήθηκαν ώστε να δοθούν οι άδειες και να ξεκινήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα.
Εντυπωσιακή άνοδο παρουσιάζουν οι μετοχές της εταιρείας Glory Resources η οποία δραστηριοποιείται στη βορειο-ανατολική Ελλάδα και πρόκειται να προβεί στην εξόρυξη χρυσού στις Σάπες. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Australian αν και η Ελλάδα «δεν ευνοούσε, ούτε διευκόλυνε τις επενδυτικές προσπάθειες στον μεταλλευτικό τομέα, προς μεγάλη έκπληξη όλων, έκανε στροφή μειώνοντας τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς και αγκυλώσεις, που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τροχοπέδη για την ανάπτυξη των γνωστών σε όλους ευρύτατων μεταλλευτικών δυνατοτήτων της».
Όπως σχολιάζεται μάλιστα η τόνωση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για εκμετάλλευση του πλούτου του ελληνικού υπεδάφους, αποτελεί μία από τις «τελευταίες ελπίδες της χώρας να αποπληρώσει τους δανειστές της». Ενδεικτική είναι, εξάλλου, και η «περιβαλλοντική έγκριση που δόθηκε το προηγούμενο έτος για την εξόρυξη χρυσού στο λόφο Πέραμα σε εταιρεία καναδικών συμφερόντων», κίνηση η οποία, σύμφωνα με το άρθρο, «σηματοδοτεί την προσπάθεια της Ελλάδας να προσελκύσει ξένους επενδυτές για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της».

Ν.Τ.

 

Σχόλια

Exit mobile version