Αρχική πολιτική Κάθε πέρσι και καλύτερα

Κάθε πέρσι και καλύτερα

Της Ελένης Παπαδοπούλου *

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και η κυβέρνηση, πολύ έξυπνα και μεθοδικά, προετοιμάζει γονείς και μαθητές να μην περιμένουν φέτος ούτε τα αυτονόητα, χωρίς να λέει βέβαια ποιος φταίει γι’ αυτήν την κατάσταση.

Δεκάδες είναι τα κενά σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση των εκπαιδευτικών αλλά και ειδικοτήτων που, μέχρι στιγμής, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακριβώς. Κενά που δεν πρόκειται να καλυφθούν με εκπαιδευτικούς αλλά με «αλχημείες».  «Τάξη των 25-30 μαθητών», λέει η υπουργός και με μια μαθηματική πράξη φαίνεται ότι περισσεύουν κιόλας εκπαιδευτικοί. Για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ούτε κουβέντα. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε ό,τι λέει το Μνημόνιο, δηλαδή όσο γίνεται περισσότεροι μαθητές στην «κονσέρβα» που λέγετε τάξη, για να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας.
Τα χρήματα  για τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών, είναι στο 1/3 των προηγούμενων χρόνων, με αποτέλεσμα τα περισσότερα σχολεία να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά τους έξοδα. Με έγγραφά μας προς το υπουργείο τα γραφεία εκπαίδευσης είχαμε έγκαιρα από τον Ιούνη επισημάνει το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον Σεπτέμβρη. Φαντάζει πια σαν ανέκδοτο η «ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς» και αυτό με ευθύνη της κυβέρνησης, της τρόικας και του Μνημονίου.
Όλη αυτή η μελετημένη «άσχημη κατάσταση» θέλει να προετοιμάσει γονείς και μαθητές για το αύριο. Όταν το σχολείο τους θα ανήκει σε έναν καλλικράτειο δήμο που δεν θα δίνει χρήματα και θα πρέπει να συνηθίσουμε να ψάχνουμε για χορηγούς για να καλύψουμε την καθαριότητα, τη φύλαξη του σχολείου ή ακόμα για να βρούμε και να πληρώσουμε εκπαιδευτικό για να καλύψει τα κενά στα μαθηματικά ή στα φιλολογικά.
Θα αφήσουμε την κατάσταση να κυλήσει έτσι; Άμεση θα είναι η απάντησή μας σε όλα αυτά, σε συντονισμό με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές δεν πρόκειται να αφήσουμε τα παιδιά μας έρμαια στην επίθεση που δέχεται το μέλλον τους, από την κυβέρνηση της τρόικας και του ΔΝΤ.

* Η Ελένη Παπαδοπούλου είναι πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Νίκαιας

 

Σχόλια

Exit mobile version