Αρχική διεθνή Ισραήλ: Τηλε-δολοφονίες με δράστες 19χρονα κορίτσια

Ισραήλ: Τηλε-δολοφονίες με δράστες 19χρονα κορίτσια

Το ονομάζουν «Εντοπίζω και Πυροβολώ» (“Spot and Shoot”). Οι χειριστές κάθονται μπροστά σε μια τηλεοπτική οθόνη, από την οποία μπορούν να ελέγχουν τη δράση με ένα χειριστήριο σαν αυτά που έχουν τα πλέι-στέισον.
Ο σκοπός: Να σκοτώνουν «τρομοκράτες».
Οι παίκτες: Νεαρές γυναίκες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό.

Το «Εντοπίζω και Πυροβολώ» μπορεί να μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι, μόνο που οι φιγούρες στην οθόνη είναι πραγματικοί άνθρωποι -Παλαιστίνιοι στη Γάζα- που μπορεί να δολοφονηθούν με το πάτημα ενός κουμπιού του χειριστήριου.
Οι στρατιωτίνες, που είναι κλεισμένες σε ένα θάλαμο επιχειρήσεων στα μετόπισθεν, έχουν την αρμοδιότητα να στοχεύουν και να πυροβολούν, εκ του μακρόθεν, με τηλεχειριζόμενα όπλα τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε παρατηρητήρια παρατεταγμένα ανά ελάχιστα μέτρα, κατά μήκος του ηλεκτρονικού φράχτη που περιβάλλει τη Γάζα.
Το σύστημα είναι μία από τις πιο πρόσφατες (2007) μηχανές «τηλε-δολοφονίας» που ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρία παραγωγής οπλισμού Rafael, προηγουμένως τμήμα οπλικής έρευνας του ισραηλινού στρατού και πλέον ξεχωριστή κρατική εταιρία.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εν λόγω εταιρίας, Γκιόρα Κατζ, τα τηλεχειριζόμενα οπλικά συστήματα, όπως το «Εντοπίζω και Πυροβολώ» είναι η όψη του μέλλοντος. Θεωρεί ότι μέσα σε μια δεκαετία, τουλάχιστον, το ένα τρίτο των πολεμικών μηχανών που χρησιμοποιούνται από τον ισραηλινό στρατό για τον έλεγχο της γης, του αέρα και της θάλασσας θα είναι μη επανδρωμένα οχήματα.Όπως παραδέχεται ο ισραηλινός στρατός, η ζήτηση για τέτοιου τύπου συστήματα τροφοδοτείται, εν μέρει, από τη μείωση των επιπέδων στρατολόγησης, αλλά και από τη μικρότερη προθυμία για απώλειες στρατιωτών στο πεδίο της μάχης. Με αυτές τις μηχανές μπορούν να σκοτώνουν, χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο ούτε ένα στρατιώτη.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο και η διεστραμμένη λογική των πολεμοκάπηλων που εθίζουν νεαρούς ανθρώπους στις τηλε-δολοφονίες τείνουν να αναπτύσσουν «νοοτροπία δολοφόνου μέσω ενός είδους ηλεκτρονικού παιχνιδιού», επισημαίνει ο Φίλιπ Άλστον, ειδικός του ΟΗΕ σε θέματα εξώδικων εκτελέσεων. Τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ως συνήθως, αποτελούν το πεδίο δοκιμών για τις ισραηλινές εταιρίες προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας.
Το σύστημα «Εντοπίζω και Πυροβολώ» -επίσημη ονομασία του οποίου είναι Sentry Tech- έχει «συγκινήσει» πολύ το Ισραήλ επειδή μπορούν να το χειριστούν στρατιωτίνες 19-20 ετών . Οι κοπέλες προτιμώνται για το χειρισμό τηλεχειριζόμενων συστημάτων, επειδή υπάρχει έλλειψη αντρών για τις μαχητικές μονάδες.
Οι χειρίστριες πατούν το κουμπί του θανάτου, μόλις εντοπίσουν ανθρώπινες φιγούρες να πλησιάζουν το φράχτη, αφού τους δοθεί άδεια από κάποιον αξιωματικό. Η εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι το κάνουν με απόλυτη επιτυχία. Το Ισραήλ, που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία και σε άλλα μέτωπα εμπλοκής, έχει αρνηθεί να δώσει στοιχεία για το πόσοι Παλαιστίνιοι έχουν θανατωθεί μέσω τηλεχειριζόμενων όπλων, αλλά σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ αριθμούν αρκετές δεκάδες. Έχουν πυροβοληθεί ακόμη και άμαχοι που εισέρχονται στη λεγόμενη ουδέτερη ζώνη η οποία καλύπτει μια περιοχή 300 μέτρων μέσα στον πολιορκημένο χώρο της Γάζας. Τον Απρίλιο δολοφονήθηκε ένας 21χρονος Παλαιστίνιος διαδηλωτής και τραυματίστηκε μια Μαλτέζα ακτιβίστρια, όταν επιχείρησαν να αναρτήσουν μια παλαιστινιακή σημαία στην ουδέτερη ζώνη.
Οι Ισραηλινοί προσδοκούν πολλά από αυτές τις τηλεχειριζόμενες δολοφονικές μηχανές, αφού η ζήτησή τους αυξάνεται από όλα τα καταπιεστικά καθεστώτα ανά τον κόσμο. Ο ισραηλινός στρατός έχει κατασκευάσει και ένα οπλισμένο αυτοκίνητο-ρομπότ, το Guardium, που μπορεί να περιπολεί έδαφος 80χλμ. την ώρα, να περνά μέσα από πόλεις, να ενεδρεύει και να πυροβολεί στόχους. Χρησιμοποιείται για περιπολίες στη μεθόριο του Ισραήλ με τη Γάζα και τον Λίβανο. Μοιάζει με παραλλαγή πρώτης γενιάς του φανταστικού «όπλου-ρομπότ» των Αμερικανών κατακτητών στην ταινία Άβαταρ. Η εταιρία Rafael έχει κατασκευάσει, επίσης, το πρώτο μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος περιπολίας το «Protector», που πουλήθηκε στο Ναυτικό της Σιγκαπούρης και προωθείται, δυναμικά, στην αμερικανική αγορά. Οι δυνατότητες εμπορικής προώθησης είναι άπειρες, καθώς οι ναυτικές δυνάμεις σ’ όλο τον κόσμο μόλις αρχίζουν να εξετάζουν τη χρήση τέτοιων σκαφών, όπως δήλωσε αξιωματούχος της εταιρίας.
Όμως, το Ισραήλ είναι περισσότερο γνωστό για την ανάπτυξη «μη επανδρωμένων αεροσκαφών» ή drones, τα οποία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στο Νότιο Λίβανο τη δεκαετία του 1980. Κατασκοπευτικά στην αρχή, σήμερα σκοτώνουν από εκατοντάδες μέτρα ψηλά και χρησιμοποιούνται, αφειδώς, δολοφονώντας αμάχους στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Τον Φεβρουάριο, το Ισραήλ αποκάλυψε ότι έχει κατασκευάσει ένα Heron TP drone, μήκους 14 μέτρων, το μεγαλύτερο όλων. Έχει τη δυνατότητα να πετά από το Ισραήλ στο Ιράν και να μεταφέρει όπλα βάρους άνω τους ενός τόνου. Δοκιμάστηκε από το Ισραήλ στην επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας το χειμώνα του 2008.
Πάνω από 40 χώρες έχουν, σήμερα, στο οπλοστάσιό τους αυτά τα μη επανδρωμένα σκάφη, πολλά από τα οποία κατασκευάζονται από τους Ισραηλινούς. Μικρότερα drones έχουν πουληθεί στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στη Γαλλία, στη Ρωσία, στην Ινδία και στον Καναδά. Η Βραζιλία σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει στο Μουντιάλ του 2014, ενώ ζήτηση έχουν επίσης από τον Παναμά και το Σαλβαδόρ, υποτίθεται για τον πόλεμο κατά των ναρκοβαρόνων. Και παρά τη διπλωματική κρίση με την Τουρκία, το Ισραήλ ανέφερε, τον Ιούνιο, πως ολοκλήρωσε μια συμφωνία πώλησης ενός στόλου 10 Heron με τον τουρκικό στρατό αξίας 185 εκατ. δολαρίων.

(Από άρθρο του Τζόναθαν Κουκ, συγγραφέα και δημοσιογράφου με έδρα τη Ναζαρέτ, το οποίο δημοσιεύτηκε στο The Nation του Άμπου Ντάμπι. Πηγή: Global Research.)

 

Σχόλια

Exit mobile version