Αρχική διεθνή Ινδία: Σε απεργία διαρκείας 300.000 εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες

Ινδία: Σε απεργία διαρκείας 300.000 εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες

Περίπου 300.000 εργάτες της εταιρίας Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL), άρχισαν στις 20/4 απεργία διαρκείας στρεφόμενοι κατά των σχεδίων της ινδικής κυβέρνησης να αναδιαρθρώσει την κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών και να πουλήσει το 30% των μετοχών της. Η αναδιάρθρωση συνεπάγεται την απόλυση 100.000 εργαζομένων, υπό το σχήμα της εθελούσιας εξόδου.

Την απεργία την έχει κηρύξει η Επιτροπή Κοινής Δράσης στην οποία συμμετέχουν τα συνδικάτα της BSNL, τα οποία πρόσκεινται στο κυβερνών Κόμμα του Κογκρέσου, όπως επίσης στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας-Μαρξιστικό, στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας και στο δεξιό ινδουιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα. Από τον Ιανουάριο, που αναγγέλθηκαν τα σχέδια αναδιάρθρωσης,  και μέχρι σήμερα, διεξάγονται συνομιλίες ανάμεσα στην Επιτροπή, στην κυβέρνηση και στη διοίκηση της εταιρίας.  Τα συνδικάτα είναι αντίθετα στην ιδιωτικοποίηση και στην ανάθεση εργασιών σε εξωτερικούς εργολάβους. Η αναδιάρθρωση της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών αποτελεί μια μείζονα επίθεση στις θέσεις εργασίας και στις εργασιακές συνθήκες. Το σχέδιο που εκπονήθηκε είναι πανομοιότυπο με όλα όσα εφαρμόζονται υπό το νεοφιλελεύθερο σχεδιασμό σε όλο τον κόσμο. Εκποίηση δημόσιων εταιριών με σκοπό την περικοπή δημόσιων δαπανών. Ακόμη και σε οικονομίες όπως της Ινδίας που αναπτύσσονται με ποσοστά γύρω στο 9% ετησίως (2009).

Ο εθνικός προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος από 6,7% σε 4,8% στα 2011-12. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση της Ενωμένης Προοδευτικής Συμμαχίας θα περικόψει κατά 10% τις δημόσιες επενδύσεις σε όλο τον κερδοφόρο δημόσιο τομέα, επενδύσεις στις οποίες στηρίχθηκε η εντυπωσιακή ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας, και θα πουλήσει μετοχές στους ιδιώτες. Το έλλειμμα χρησιμοποιείται ως όχημα για την ευρεία ιδιωτικοποίηση του κρατικού τομέα της οικονομίας.

Σχόλια

Exit mobile version