Αρχική πολιτική Ιδού ποιοι μιλούν για αδιέξοδα

Ιδού ποιοι μιλούν για αδιέξοδα

Νέο ρεκόρ για το ποσοστό ανεργίας

Όταν στα μέσα του προηγούμενου έτους οι προβολές εξέλιξης του δείκτη της ανεργίας από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, ανέβαζαν το σχετικό δείκτη στο 25%, η μνημονιακή κυβέρνηση έσπευδε να διασκεδάσει τις πληροφορίες μιλώντας για μη ασφαλείς προβλέψεις που θα διαψεύδονταν από την ανάπτυξη(!) που θα έφερνε η δανειακή σύμβαση…
Λίγους μήνες μετά, η σκληρή πραγματικότητα του Μνημονίου επαληθεύει τις προβλέψεις: σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσιοποίησε, πρόσφατα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Φεβρουάριο του 2012 το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 21,7%, έναντι 15,2% ένα χρόνο πριν. Το ποσοστό αυτό γίνεται ακόμη πιο εφιαλτικό, εάν μεταφραστεί σε πραγματικά νούμερα, καθώς ο αριθμός των ανέργων πλησιάζει το 1,11 εκατ. ανθρώπους, σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ας σημειωθεί πως τέτοιο ποσοστό ανεργίας η Ελλάδα δεν είχε ούτε την περίοδο του Μεσοπολέμου.
Και ας μην ξεχνάμε πως τα στοιχεία αυτά είναι τα επίσημα, στα οποία βεβαίως δεν υπολογίζεται η μαύρη και αδήλωτη εργασία, ενώ θεωρούνται «απασχολήσιμοι» οι 3ωροι, 4ωροι και όσοι εξαναγκάστηκαν σε εκ περιτροπής εργασία με τις περίφημες νέες φιλοεργοδοτικές ρυθμίσεις που εισήγαγαν τα μνημόνια. Άραγε, σε ποιον δείκτη συμπεριλαμβάνονται οι δεκάδες χιλιάδες απλήρωτοι εργαζόμενοι; Στον «ενεργό» ή τον «οικονομικά μη ενεργό» πληθυσμό; Η εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας στους νέους 18-24 ετών στο δυσθεώρητο ποσοστό του 53,8% περιγράφει γλαφυρά την καθημερινή πραγματικότητα που διαμόρφωσαν οι μνημονιακές πολιτικές την τελευταία διετία για τη νέα γενιά, πολιτικές που τα εκλογικά ηττημένα κόμματα του δικομματισμού έχουν δεσμευθεί να συνεχίσουν εφόσον ξαναπάρουν την εξουσία.
Μ.Ε.

 

Σχόλια

Exit mobile version