Αρχική πολιτική αριστερά Θετικός απολογισμός και νέα ώθηση

Θετικός απολογισμός και νέα ώθηση

Συνέλευση του Αριστερού Βήματος Διαλόγου και Κοινής Δράσης.

Πλούσια συμμετοχή και προβληματισμός χαρακτήρισαν την πρώτη, μετά την ιδρυτική, συνέλευση του Αριστερού Βήματος, που έγινε την περασμένη Τρίτη. Στη συνέλευση παρουσιάστηκε η τελική πρόταση για τη διεθνή διάσκεψη που οργανώνει το Αριστερό Βήμα στο Πάντειο, στα μέσα Οκτωβρίου, με τίτλο «Ανατροπή του Μνημονίου. Η κρίση και η αναζήτηση αριστερής εναλλακτικής λύσης», όπως και η νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα του (www.aristerovima.gr) που ευελπιστεί να αποτελέσει έναν χώρο αναφοράς, ενημέρωσης και διαλόγου του συνόλου της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τη συζήτηση, τα κύρια σημεία της ήταν ο απολογισμός σχετικά με την μέχρι τώρα πορεία και ο προβληματισμός για το χαρακτήρα και την αναγκαιότητά του σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης των δυνάμεων του Μνημονίου από τη μία και εικόνας κατακερματισμού και ανεπάρκειας της Αριστεράς να συγκροτήσει εναλλακτική απάντηση, από την άλλη. Σχετικά με το πρώτο θέμα κυριάρχησε ο θετικός απολογισμός ότι το Αριστερό Βήμα κατόρθωσε να τηρήσει μια στάση μη εμπλοκής στα τεκταινόμενα στην ελληνική Αριστερά, το τελευταίο διάστημα, πράγμα αναγκαίο για να καταστεί ο δημόσιος χώρος συζήτησης μεταξύ όλων των αριστερών, ανεξάρτητα από την ένταξή τους ή μη. Δεν έλειψαν όμως και οι ανησυχίες ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται με μία αποστασιοποίηση και μη έκφραση θέσης απέναντι σε ένα γεγονός όπως οι αυτοδιοικητικές εκλογές, που αποτελεί σημαντική πολιτική μάχη κατά του Μνημονίου.  Το είδος της παρέμβασης, η λειτουργία, οι στόχοι και η δράση του Αριστερού Βήματος χαρακτήρισε και την πλειοψηφία των τοποθετήσεων. Ένα βασικό ζήτημα που τέθηκε ήταν η ακόμη πιο μαζική υπογραφή της διακήρυξής του (οι υπογραφές έχουν προσεγγίσει τις 600, μέχρι στιγμής).

Εκφράστηκε μια αγωνία, τροφοδοτούμενη από την προσωπική εμπειρία των συμμετεχόντων που μετέφεραν το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε διάφορους εργατικούς και κοινωνικούς χώρους το τελευταίο διάστημα, καθώς και μια ανάγκη από τη μια γι α κινήσεις που να προωθούν την συνεύρεση αριστερών δυνάμεων, όπως επιχειρεί το Αριστερό Βήμα, και από την άλλη για συγκεκριμένες μετωπικές δράσεις και πρωτοβουλίες που να ξεπερνούν το επίπεδο του διαλόγου. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός για την ταυτότητα του εγχειρήματος και για τη συγκεκριμενοποίηση της δράσης του, όπου τονίστηκε ο ρόλος που μπορεί να παίξει το Αριστερό Βήμα ωςένας δημόσιος χώρος διαλόγου και παραγωγής θέσεων που από τη μία θα ενδυναμώνουν τη δράση της Αριστεράς και το κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στο Μνημόνιο, ενώ από την άλλη θα συμβάλουν σημαντικά στην προγραμματική συζήτηση (αν όχι σύγκλιση) των δυνάμεων της Αριστεράς, στην ανίχνευση και συγκρότηση μιας εναλλακτικής αντικαπιταλιστικής διεξόδου από την κρίση.
Τέλος, τονίστηκε πως με τη διεθνή διάσκεψη και κυρίως με την ανάρτηση της νέας ιστοσελίδας ξεκινάει μια πιο ενεργή απεύθυνση του Αριστερού Βήματος που θα συνεχιστεί μετά τη διάσκεψη και με εκδηλώσεις και συγκροτήσεις του στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό, όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια του Αριστερού Βήματος μπορεί να επισκεφτεί την σελίδα www.aristerovima.gr και να υπογράψει την ιδρυτική του διακήρυξη.

Χρήστος Γιοβανόπουλος

 

Σχόλια

Exit mobile version