Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη χωρίς εφημερίδες;

Θεσσαλονίκη χωρίς εφημερίδες;

Χωρίς έντυπο Τύπο κινδυνεύει να βρεθεί η Θεσσαλονίκη, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σε Αγγελιοφόρο και Μακεδονία.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στις δύο αυτές εφημερίδες πληρώνονται τους τελευταίους μήνες μόνο έπειτα από προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων και με την απειλή μη έκδοσης κυριακάτικου φύλλου.
Στη Μακεδονία περιμένουν το περίφημο πρόγραμμα που θα ξελασπώσει τα οικονομικά τους και έχει παγώσει από το υπουργείο Ανάπτυξης. Μάλιστα αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν σειρά επαφών με κόμματα και φορείς της πολης, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στον κ. Μηταράκη και να εκταμιευτούν τα χρήματα. Χρήματα που όμως μόνο στην ανάπτυξη του εκδοτικού συγκροτηματος δεν θα δοθούν, όπως λένε οι κακές γλώσσες, καθώς τα χρέη έχουν πνίξει τη διεύθυνση της εφημερίδας. Μάλιστα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εφημερίδας «οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση ρύθμισης του θέματος μπορεί να είναι μοιραία για τους 130 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, στην ιδιαίτερα μάλιστα κρίσιμη περίοδο που διανύουμε ως χώρα». Ή πληρώνετε ή κλείνουμε και πεταμε στο δρόμο τους εργαζόμενους λέει η διοίκηση και εκβιάζει για κρατική χρηματοδότηση. Άλλωστε τα κρατικά λεφτά την συντηρούσαν πάντα.
Στον Αγγελιοφόρο πάλι απέλυσαν το διευθυντή, Νούλη Χτζηδημητρίου και ξέθαψαν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τον Αλέκο τον Παπαδόπουλο. Να θυμίσουμε ότι η εργοδοσία έχει ζητήσει περικοπές 35% στους μισθούς ειδάλλως θα προχωρήσει σε νέες μαζικές απολύσεις, δηλαδή θα περικόψει γύρω στις 35 από τις 113 θέσεις εργασίας. Και προφανώς ο νέος διευθυντής τοποθετήθηκε με μοναδικό σκοπό να εκπληρώσει τις επιθυμίες της εργοδοσίας. Έτσι στην πρώτη του ομιλία προς τους εργαζόμενους της εφημερίδας, αποκάλυψε ότι οι πληρωμές θα γίνονται μόνο όταν υπάρχουν χρήματα. Είπε μάλιστα με μάγκικο ύφος ότι δεν μασάει από κινητοποιήσεις και λίγο πολύ έδειξε ότι δεν προτίθεται να ανεχθεί συνδικαλιστικές διεκδικήσεις. Και αυτά τα είπε σε απλήρωτους από τον Φεβρουάριο εργαζόμενους ο κυρ Αλέκος. Άραγε οι κ. Μπακατσέλος, Μπόμπολας και Ψυχάρης που εμπλέκονται στο μετοχικό σχήμα της εφημερίδας, κάπως έτσι δεν πληρώνονται; Μόνο όταν υπάρχουν χρήματα…
Παρά τις δυσκολίες, οι δύο εφημερίδες είναι σταθερές σε κάτι – όχι βέβαια στις πληρωμές. Στηρίζουν την τροϊκανή κυβέρνηση με κάθε τρόπο, αποφεύγοντας συστηματικά τα βλαβερά ρεπορτάζ και φιλοξενώντας τις απόψεις όλου του μνημονιακού μπλοκ.

Ρ. Ν.

Σχόλια

Exit mobile version