Αρχική πολιτική αριστερά Θεσσαλονίκη: ΣΥΡΙΖΑ παντού για την έξοδο από την κρίση!

Θεσσαλονίκη: ΣΥΡΙΖΑ παντού για την έξοδο από την κρίση!

Αποφάσεις της συνέλευσης μελών Α’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη (9/6) έγινε στο Εργατικό Κέντρο η συνέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ της Α’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης, στην οποία πήραν μέρος περισσότερα από 100 μέλη. Η συνέλευση είχε θέματα ημερήσιας διάταξης την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τις εργατικές κινητοποιήσεις και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην αρχή της συζήτησης έγιναν εισηγήσεις για τα παραπάνω θέματα από το συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 25 συντρόφισσες και σύντροφοι.
Βασικά σημεία των εισηγήσεων:
1. Στο κλίμα κοινωνικού πολέμου που διαμορφώνεται «ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση και το συντονισμό των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων και να πείσει την κοινωνία και τον κόσμο της Αριστεράς για το λόγο ύπαρξής του και το διακριτό του ρόλο, ακόμα και για την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας».
2. Η αποτελεσματικότητα των εργατικών κινητοποιήσεων «απαιτεί την αγωνιστική εργατική συμπαράταξη των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων (Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Ε.Κ. και Ομοσπονδίες που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της βάσης της ΠΑΣΚΕ που μετατοπίζονται στο αντιπολιτευτικό μέτωπο)» αλλά και τη βαθιά πολιτικοποίηση των αιτημάτων.
3. Η συγκυρία κοινωνικού πολέμου προσδίδει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη 2010. «Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να επιδιώξουμε την καταδίκη των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν αυτήν την πολιτική (με όποια μορφή και αν εμφανισθούν) με τη διαμόρφωση, προβολή και υλοποίηση ενός προγράμματος στο οποίο να μπορούν να συναντηθούν δημοτικές κινήσεις και συλλογικότητες που ήδη κινητοποιούνται είτε ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είτε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη».
Στη συζήτηση που ακολούθησε, καταγράφηκε η αγωνία των συντροφισσών και των συντρόφων για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να αποτελέσει το πολιτικό υποκείμενο ανατροπής της υπάρχαουσας τάξης πραγμάτων και υλοποίησης του εγχειρήματος ενότητας της Αριστεράς αλλά και η διάθεση όλων να παλέψουν για αυτήν την προοπτική. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που θα αποσαφηνίσει το εναλλακτικό οικονομικό και πολιτικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Παράλληλα, απαιτείται η άμεση συγκρότηση, όπου δεν υπάρχουν, και η ενίσχυση, με τη συμμετοχή όλων, των επιτροπών αγώνα ενάντια στα μέτρα αλλά και όλων των συλλογικοτήτων που μάχονται ενάντια στα μέτρα.
Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αποφασίσθηκε η άμεση σύγκληση ειδικής σύσκεψης στην οποία θα αποφασισθούν τα ειδικότερα ζητήματα – δημιουργία και συμμετοχή σε δημοτικές κινήσεις και δημιουργία περιφερειακού σχήματος.
Γιώργος Τοζίδης

 

Σχόλια

Exit mobile version