Αρχική κοινωνία Θεσσαλονίκη, σεισμικά ανοχύρωτη πόλη;

Θεσσαλονίκη, σεισμικά ανοχύρωτη πόλη;

32 χρόνια από το σεισμό του 1978. Της Δέσποινας Ιωαννίδου *

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή επανέρχεται με εθιμοτυπικό τρόπο το σενάριο ενός καταστροφικού σεισμού στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή τον σεισμό της 20ης Ιουνίου του 1978.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής κ. Γ. Πενέλης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΥΑΣΒΕ και που δυστυχώς εδώ και χρόνια οι μηχανικοί ακούνε σε διάφορα σεμινάρια από τους καθηγητές του ΑΠΘ είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά.
«Στην Θεσσαλονίκη έχουν ελεγχθεί προσεισμικά 500 σχολεία και στο 50% από αυτά διαπιστώθηκε ότι είναι εκτός προδιαγραφών και απαιτείται δευτεροβάθμιος έλεγχος και ενδεχομένως σε κάποια και επεμβάσεις», τόνισε ο κ Γ. Πενέλης.
Σε περίπου 40 έως 50 δισ. ευρώ εκτιμά ο κ. Πενέλης τις απαιτούμενες επεμβάσεις σε όλα τα κτίρια της χώρας, ώστε να αποκτήσουν επαρκή αντισεισμική συμπεριφορά, ποσό που χαρακτήρισε απαγορευτικό για τα οικονομικά της χώρας.
Ο παρευρισκόμενος στην εκδήλωση υφυπουργός κ. Γ. Μαγκριώτης, αναφέρθηκε στο «χρέος της πολιτείας να ολοκληρώσει τους προσεισμικούς ελέγχους στα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα τα σχολεία».
Ο καθηγητής κ. Β. Παπαζάχος είπε ότι «έχουμε δύο κατηγορίες Ελλήνων: Αυτούς που μένουν στο 20% των σπιτιών που κτίστηκαν με του νέους κανονισμούς και αυτούς που μένουν στα παλαιότερα κτίρια, τα οποία αποτελούν το 80%».
Από την εκδήλωση προέκυψε ότι ελάχιστα έχουν γίνει για προσεισμικό έλεγχο όχι μόνο των σχολείων αλλά και των υπόλοιπων δημόσιων κτιρίων. Είναι γνωστό ότι πολλά νοσοκομειακά κτίρια της Θεσσαλονίκης κτίστηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα, όπως επίσης το διοικητήριο και η νομαρχία.
Παιδικοί σταθμοί, δημόσιες υπηρεσίες, φροντιστήρια στεγάζονται, εν γνώσει των αρμόδιων υπηρεσιών σε κτίρια με ανεπαρκή αντισεισμική θωράκιση.
Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας την νομαρχίας και των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος είτε υπολειτουργούν είτε υπάρχουν μόνο στα χαρτιά
Υπάρχει αναγκαιότητα στο άμεσο μέλλον να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της αντισεισμικής επάρκειας όλων των κτιρίων και να επιδοτηθούν από το κράτος οι απαραίτητες επεμβάσεις. Τεράστια κονδύλια επενδύονται στην υποτιθέμενη πράσινη ανάπτυξη, πολλά λέγονται για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αλλά η αντισεισμική θωράκιση έχει αφεθεί στο «φιλότιμο του μπετόν», όπως έλεγαν οι πιο παλιοί μηχανικοί.

* Η Δέσποινα Ιωαννίδου είναι Πολιτικός Μηχανικός.

 

Σχόλια

Exit mobile version