Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή πόλη: Χρέος μας η αντίσταση, η κοινωνική ανυπακοή και η αλληλεγγύη

Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή πόλη: Χρέος μας η αντίσταση, η κοινωνική ανυπακοή και η αλληλεγγύη

Άνθρωποι με κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση, μέλη της δημοτικής κίνησης Θεσσαλονίκη των πολιτών και της Οικολογίας, κινήσεων-πρωτοβουλιών πολιτών, όπως οι επιτροπές Ακρίβεια-Stop και το κίνημα κατά των διοδίων, συνελεύσεων σε επίπεδο γειτονιάς, αντιρατσιστικών οργανώσεων, οργανώσεων της Αριστεράς, μέσα από ανοιχτές και συλλογικές διαδικασίες αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια νέα δημοτική παράταξη, τη Θεσσαλονίκη-Aνοιχτή πόλη. Μια παράταξη της «κοινωνικής ανυπακοής και αλληλεγγύης».

Όπως μας λένε, στόχος είναι η διαρκής συνεργασία με τα διεκδικητικά κινήματα πολιτών στις γειτονιές της πόλης και η συμμετοχή σε δίκτυα κινήσεων ενεργών πολιτών και σε τοπικά και διεθνή κοινωνικά φόρουμ.
Τα προηγούµενα τέσσερα χρόνια τα μέλη και οι συλλογικότητες της δημοτικής κίνησης συνεργάστηκαν µε τα κινήµατα και τους ενεργούς πολίτες στις γειτονίες της Θεσσαλονίκης και υπερασπίστηκαν τα δίκαια αιτήµατά τους.
Μαζί με τη δημοτική κίνηση Θεσσαλονίκη των πολιτών και της Οικολογίας, που ενσωματώθηκε στην Θεσσαλονίκη-Aνοιχτή πόλη και, φυσικά, μαζί µε τα κινήµατα και τους πολίτες πάλεψαν κοινούς στόχους και κέρδισαν σημαντικές νίκες, όπως: τη ματαίωση της «υποθαλάσσιας αρτηρίας», τη διάσωση των Αλευρόμυλων Αλλατίνη, την οικοπεδοποίηση του περιαστικού δάσους και την παράδοση της νέας παραλίας στους κερδοσκόπους. Απέτρεψαν την αύξηση των τιμολογίων του ΟΑΣΘ και την κατάργηση των νυχτερινών δρομολογίων. «Αποκαλύψαμε» μας λένε «και στείλαμε στα δικαστήρια τους υπεύθυνους για τις ρεμούλες στη μεταφορά μαθητών. Απαιτήσαμε την χωρίς αποζημίωση παραχώρηση των οικοπέδων που κατέχει η Εκκλησία, ώστε να χτιστούν σχολεία. Απαιτήσαμε τη δωρεάν παροχή φυσικού αερίου στα σχολεία. Υπερασπιστήκαμε την ιστορική-κοινωνική μνήμη της πόλης και την ένταξή της στο “Δίκτυο μαρτυρικών χωριών και πόλεων”».
Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, δηλώνει στον Δρόμο ότι «είμαστε η μόνη παράταξη που κατέθεσε σχέδιο δημοκρατικού κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόταση 11 μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Με τη στενή συνεργασία της “Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας” αποτρέψαμε το κλείσιμο του ξενώνα υποδοχής προσφύγων. Υποστηρίξαμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων».
Η δημοτική παράταξη είναι ανοιχτή σε κάθε ενεργό πολίτη που έχει διαφορετική οπτική για τον τρόπο που θα έπρεπε να οργανώνεται και να λειτουργεί η πόλη και θέλει να συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια για την προώθηση σύγχρονων ριζοσπαστικών λύσεων στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης.
Στο περιβάλλον της κρίσης, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις κυβερνητικές επιλογές, το Μνημόνιο και το ΔΝΤ, χρέος μας είναι η αντίσταση, η κοινωνική ανυπακοή και η αλληλεγγύη. Επιπλέον ο «Καλλικράτης-Προκρούστης» που αποτελεί την εφαρµογή του Μνηµονίου στους δήµους και τις Περιφέρειες της χώρας, έρχεται να καθυποτάξει την ήδη οικονομικά και πολιτικά εξαρτημένη από την κεντρική εξουσία Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθιστώντας όμως παράλληλα την παρέμβασή μας σε τοπικό επίπεδο πιο αναγκαία από ποτέ. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν, λοιπόν, εξ αντικειμένου χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» για τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ακροδεξιού ΛΑΟΣ-δεκανίκι του δικομματισμού.
«Ψηφίζοντας-ενισχύοντας λοιπόν Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή πόλη», λένε τα μέλη της παράταξης, «πετυχαίνουμε “μ΄ένα σμπάρο δυό τρυγόνια”: τη ριζική ανατροπή στον Δήμο Θεσσαλονίκης και την απερίφραστη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής».

 

Σχόλια

Exit mobile version