Αρχική κοινωνία Θεσπρωτία: Στο σκαμνί για τις δράσεις ενάντια στο ΧΥΤΑ

Θεσπρωτία: Στο σκαμνί για τις δράσεις ενάντια στο ΧΥΤΑ

Αναβλήθηκε για τις 16 Ιουνίου η δίκη των τριών κατοίκων του Καρβουναρίου Παραμυθιάς και δύο φοιτητών του ΑΤΕΙ Ηγουμενίτσας, οι οποίοι κατηγορούνται για άσκηση βίας εναντίον πολιτικού κόμματος και από κοινού διακεκριμένη φθορά.

Οι πέντε πολίτες συμμετείχαν στην κινητοποίηση που είχε οργανώσει στις 30 Ιανουαρίου 2008 η Επιτροπή Αγώνα της περιοχής και τοπικοί φορείς, που είχαν ξεσηκωθεί εκείνη την περίοδο ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στο Καρβουνάρι. Η μαζική συγκέντρωση των κατοίκων διαλύθηκε με τη βίαιη επίθεση της αστυνομίας και τη ρίψη δακρυγόνων. Στη διάρκεια της επίθεσης συνελήφθησαν δύο κάτοικοι του χωριού οι οποίοι αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι έπειτα από τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ηγουμενίτσας. Κατά την πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης προκλήθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μικροφθορές στο πολιτικό γραφείο τού τότε υφυπουργού Α. Μπέζα, που έλκει την καταγωγή του από τη Θεσπρωτία. Ένα περίπου χρόνο αργότερα, οι πέντε πολίτες (οι δύο γυναίκες) που κατηγορούνται έλαβαν κλήση για προανακριτική εξέταση, ενώ η δικάσιμος ορίστηκε για τις 10 Μαρτίου 2010. Υπερβάλλων ζήλος της Δικαιοσύνης; Προσπάθεια τρομοκράτησης των κατοίκων που αντιδρούν; Πάντως, η αστυνομική βία και η ρίψη χημικών εναντίον ηλικιωμένων και μικρών παιδιών φαίνεται ότι δεν είναι αδίκημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Να σημειωθεί ότι ψηφίσματα συμπαράστασης προς τους πέντε πολίτες έχουν εκδώσει, μεταξύ άλλων, η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, ο Σύλλογος Φοιτητών ΑΤΕΙ καθώς και η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας.

Κ.Π.

Σχόλια

Exit mobile version