Αρχική κοινωνία Θερίζει η φυματίωση στις Φυλακές Δομοκού

Θερίζει η φυματίωση στις Φυλακές Δομοκού

Επείγοντα μέτρα ζητάνε οι ενώσεις γιατρών της περιοχής. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

Το αποτελέσματα της ανθρωπιστικής κρίσης, απόρροια του μνημονίου και των μέτρων της συγκυβέρνησης βιώνουν οι κρατούμενοι στις φυλακές του Δομοκού. Μετά την περικοπή στο συσσίτιο και στα αναλώσιμα (χαρτί, σαπούνι κτλ), την έλλειψη υποδομών, προγραμμάτων ακόμη και της θέρμανσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι κρατούμενοι στις φυλακές έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και τις εξάρσεις ασθενειών που μπορεί να τους οδηγήσουν μέχρι το θάνατο.
Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά και ήρθαν στην δημοσιότητα, αρχικά από τις καταγγελίες των κρατούμενων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές του Δομοκού και στη συνέχεια από το ιατρικό προσωπικό της περιοχής το οποίο διέγνωσε πως τα κρούσματα φυματίωσης έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, προσβάλλοντας σχεδόν το μισό πληθυσμό των φυλακών.
Το κατεπείγον έγγραφο του Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝ Λαμίας και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας, αποκαλύπτει «αύξηση των προσερχόμενων στο Νοσοκομείο μας με κλινική και εργαστηριακή εικόνα φυματιώδους λοίμωξης από τις Φυλακές Δομοκού», ενώ τα συμπεράσματα του μέχρι τώρα ελέγχου με φυματινοαντίδραση Mantoux στους κρατούμενους και το προσωπικό των φυλακών Δομοκού (σε 373 από 850 συνολικά) δείχνουν μεγάλη αύξηση του δείκτη διαμόλυνσης (θετική Mantoux στους 171 από 373, ποσοστό 45,8%) στο 5πλάσιο σχεδόν από ότι στο γενικό πληθυσμό!

Να παρθούν άμεσα μέτρα
Στο έγγραφο, το οποίο διαβιβάζεται σε όλους τους αρμόδιους φορείς, η Ένωση Ιατρών απαιτεί μια σειρά μέτρων τη διασφάλιση της υγεία των κρατουμένων, των εργαζομένων στις φυλακές αλλά και της τοπικής κοινωνίας, αρχής γενομένης με την άμεση ενίσχυση του μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας, στα κέντρα υγείας και στις φυλακές του Δομοκού παράλληλα με την εξασφάλιση του απαραίτητου σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Παράλληλα ζητά την αναμόρφωση των υποδομών του σωφρονιστικού ιδρύματος, την εξόφληση των δεδουλευμένων και την απαραίτητη εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου χωρίς περικοπές των εφημεριών ή αλλαγή της μορφής εφημερίας, όπως και την κατάργηση της πληρωμής των εξετάσεων για δωρεάν πρόσβαση όλων των ασθενών στο Γ.Ν. Λαμίας και Κ.Υ. Φθιώτιδας.
«Από την πρώτη στιγμή της υπαγωγής της χώρας μας στο ΔΝΤ προ 2ετιας είχαμε δημόσια επισημάνει αυτό που η εμπειρία και οι μελέτες σε όλες τις χώρες που μπήκαν στο ΔΝΤ είχε καταδείξει: τη δραματική αύξηση των δεικτών φυματίωσης και άλλων δεικτών υγείας (αύξηση βρεφικής θνησιμότητας, νοσημάτων φθοράς, επιδείνωση ψυχικής υγείας, αυτοκτονίες, μείωση προσδόκιμου επιβίωσης). Σήμερα, έχουμε δυστυχώς την πρώτη, στην περιοχή μας τουλάχιστον, τραγική επιβεβαίωση αυτής της πραγματικότητας» σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας, προειδοποιώντας για μία ακόμη φορά πως η δημόσια υγεία βυθίζεται μαζί με την κοινωνία στη δύνη των μέτρων του μνημονίου και του ΔΝΤ.
Το θέμα έφτασε και στο ελληνικό κοινοβούλιο με τον Μιχάλη Κριτσωτάκη να θέτει ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ενημερωθεί από τους Παπαϊωάννου και Λοβέρδο σχετικά με το ποια προτίθεται να λάβει η πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος στις Φυλακές Δομοκού και για το αν θα προχωρήσει σε άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στα Κέντρα Υγείας της περιοχής και στις Φυλακές Δομοκού.

 

Σχόλια

Exit mobile version