Αρχική πολιτική Θεανώ Φωτίου: “Μην κάνετε πίσω, μη φοβάστε, μαζί μπορούμε!”

Θεανώ Φωτίου: “Μην κάνετε πίσω, μη φοβάστε, μαζί μπορούμε!”

Συνέντευξη στον Μιχάλη Σιάχο. Το αποτέλεσμα των εκλογών και η διαδικασία της διερευνητικής εντολής απέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπει τους όρους της θεσμικής διαδικασίας και επαναφέρει τον λαό στο προσκήνιο, τονίζει μιλώντας στον Δρόμο η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καθηγήτρια στο ΕΜΠ, Θεανώ Φωτίου.

Συναισθανόμενη την ευθύνη της εκλογής της, σημειώνει ότι η ψήφος στο συμμαχικό σχήμα ήταν ψήφος δέσμευσης και συμμετοχής και επαναλαμβάνει αυτό που λένε οι φοιτητές στη Σχολή της: «Μην κάνετε πίσω, μη φοβάστε, μαζί μπορούμε!».

 

Μετά τις εκλογές το κλίμα που εισπράττετε από τις συζητήσεις σας με τον κόσμο και με τους φοιτητές σας ποιο είναι;
Ένα χαμόγελο και μια ανάσα. Πήραμε όλοι μια ανάσα, από αυτή την γενικευμένη, τη συλλογική κατάθλιψη, την οργή και την αγωνία. Βλέπεις πια χαρούμενα πρόσωπα και χαμόγελα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, μαζί με την προτροπή: «Μην κάνετε πίσω, μη φοβάστε, είμαστε μαζί σας».

Πώς είδατε τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τους χειρισμούς από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και την επίθεση «αγάπης» στον ΣΥΡΙΖΑ;
Ένα γελοίο επικοινωνιακό παιχνίδι που δεν νομίζω ότι πέρασε καν στα τηλεοπτικά ακροατήρια. Όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ένας απρόβλεπτος και επικίνδυνος «εχθρός». Ο ξαφνικός έρωτας του δικομματισμού προς τον ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε με την εξής επιθυμία: «Να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 52 έδρες του και χωρίς τη δεδηλωμένη και εμείς θα τον στηρίξουμε, γιατί δεν μας φτάνουν οι 148 έδρες που έχουμε για να κυβερνήσουμε». Γελοιοποιούσαν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς που με σοβαροφάνεια και περισσή υποκρισία, δήθεν, υπηρετούσαν. Λέω με υποκρισία, διότι είμαι πεισμένη ότι έχουν ήδη συμφωνήσει σε κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», την οποία θα αναγγείλουν μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπό τον εκφοβιστικό ορυμαγδό των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ για «πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη και άμεση χρεοκοπία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, άλλαξε τους όρους…
Ακριβώς. Είναι πολύ ενδιαφέρον το πώς διαχειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τη διερευνητική εντολή. Ανέτρεψε τους κανόνες του παιχνιδιού, όχι μόνο στο συμβολικό αλλά και στο πραγματικό. Κάλεσε τις κοινωνικές εκπροσωπήσεις για να συζητήσει την εντολή, παράλληλα με τις πολιτικές δυνάμεις. Κατηγορήθηκε αμέσως ο Αλέξης Τσίπρας από την Αριστερά και τη Δεξιά ως αντιθεσμικός, υποκριτικός, ανεύθυνος θιασώτης κινήσεων εντυπωσιασμού, ως ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου. Και όμως, στη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τους πρυτάνεις όλων των ΑΕΙ της χώρας, ο πρύτανης της Θράκης, τόνισε ότι η πράξη αυτή διευρύνει τη συνταγματική επιταγή. Στην ίδια συνάντηση οι πρυτάνεις όλων των πανεπιστήμιων της χώρας ζήτησαν την άμεση κατάργηση του νόμου 4009. Αυτό ακριβώς δείχνει τη δυναμική της διαδικασίας αυτής που βάζει τις κοινωνικές δυνάμεις και τα αιτήματα των αγώνων τους να διαμορφώνουν την ουσία της διερευνητικής εντολής και όχι τη διαδικασία, μεταφέροντας το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης από τις προτάσεις διακυβέρνησης, στην απόρριψη του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, στην προστασία της κοινωνίας από τη φτώχεια την ανεργία και την απελπισία. Στην δική μου αντίληψη με την πράξη αυτή αποτυπώνεται καθαρά η πολιτική ταυτότητα που απέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της κρίσης, σε συνεχή διάλογο και με συμμετοχή στις κοινωνικές αντιστάσεις, υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους. Ανατρέπει τους όρους της θεσμικής διαδικασίας και επαναφέρει τον λαό στο προσκήνιο.

Ουσιαστικά μιλάμε για μια φυγή στο λαό που σημαίνει ότι ο λαός όχι μόνο ψηφίζει αλλά είναι συμμέτοχος σε κάθε στιγμή, αφού αυτός είναι και η δύναμη που θα αλλάξει τα πράγματα.
Θυμάστε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή λέγαμε: Προσέξτε, αυτή δεν είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας, αυτή δεν είναι μια ψήφος οργής και αγανάκτησης, δεν είναι μια ψήφος για να «μας λύσετε τα χέρια», είναι μια ψήφος δέσμευσης και συμμετοχής. Αυτό νομίζω ότι ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της προεκλογικής περιόδου, η συνειδητοποίηση ότι η ψήφος είναι η αναγκαία αλλά όχι η ικανή συνθήκη για την ανατροπή του νεοφιλελευθέρου υποδείγματος. Απαιτεί δέσμευση και συμμετοχή.

Το όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει -αν προκύψει- τις επόμενες μέρες, εκτιμάτε ότι μπορεί να «περπατήσει», με βάση την κοινωνική δυναμική που δημιουργείται και την αντικειμενική κοινωνική κατάσταση που υπάρχει;
Δεν μπορεί να κυβερνήσει ένα κυβερνητικό σχήμα με μνημονιακή ραχοκοκαλιά, όταν ο λαός απέρριψε με την ψήφο του το Μνημόνιο. Ο βίος του θα ’ναι, αντικειμενικά, βραχύβιος. Έχει όμως σκοπό, την ανασύνταξη και οργάνωση της ελληνικής Δεξιάς που, κατακερματισμένη, παραμένει ισχυρή και την ανασύνταξη των δανειστών που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα.

Δεν θα έχει και καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση…
Προφανώς. Αυτό το γνωρίζουν καλά η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Γι’ αυτό μας λένε σήμερα: «Eλάτε να επαναδιαπραγματευθούμε». Αυτή είναι η πρώτη νίκη των εκλογών, παράλληλα με το ελπιδοφόρο μήνυμα που στέλνει στους λαούς της Ευρώπης: «Αντισταθείτε!» υπάρχει δρόμος για την ανατροπή.

Ως βουλευτής Eπικρατείας πλέον του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ποιo μήνυμα θα στέλνατε στον κόσμο – είτε πάμε άμεσα σε εκλογές είτε όχι;
Αισθάνομαι την ένταση και το βάρος της ιστορικής περιόδου που περνάμε, καθώς και την ευθύνη που έχει η θέση στην οποία τοποθετήθηκα. Πιστεύω ότι βρέθηκα εδώ εξαιτίας των αγώνων του πανεπιστημιακού χώρου, στους οποίους συμμετέχω πολλά χρόνια και αυτούς τους αγώνες συμβόλιζε η θέση μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σήμερα θέλω να επαναλάβω αυτό που λένε οι φοιτητές στη Σχολή μου: «Μην κάνετε πίσω, μη φοβάστε, μαζί μπορούμε!». Και να προσθέσω ότι θα προχωρήσουμε με τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες μας, για όλα όσα δεσμευτήκαμε και υποσχεθήκαμε, με την ελπίδα ότι δεν θα χάσουμε τη σχέση και την πολιτική διαντίδραση που αποκτήσαμε με την κοινωνία και τις αντιστάσεις της, για την ανατροπή και την προοπτική που έχουμε όλοι ανάγκη.

Σχόλια

Exit mobile version