Αρχική κοινωνία Θα διαλύσουν το ΕΣΥ… ορθολογικά!

Θα διαλύσουν το ΕΣΥ… ορθολογικά!

Του Δημήτρη Υφαντή

Κι αν δεν είναι μαύρο χιούμορ; Τα όρια συνταξιοδότησης θα ανεβαίνουν όσο θα ανεβαίνει (!) το προσδόκιμο ζωής, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Μα δεν γνωρίζουν ότι όπου μπήκε το ΔΝΤ -Ρωσία, Α. Ευρώπη, Λ. Αμερική- εκεί μειώθηκε δραματικά ο μέσος όρος ζωής, αναζωπυρώθηκε η φυματίωση, εκτοξεύθηκαν οι καταθλίψεις και οι αυτοκτονίες, ξέσπασαν θανατηφόρες, ξεχασμένες επιδημίες, ενώ τα συστήματα υγείας στην κυριολεξία ισοπεδώθηκαν; Πόσο κυνικοί, πόσο επικίνδυνοι, πόσο αδίστακτοι, πόσο ηλίθιοι, πόσο;

Ιστορίες καθημερινής τρέλας

–  Στη Δυτική Μακεδονία, ένα νεογνό πεθαίνει, κι αυτό γίνεται αφορμή να αναδειχτεί η γύμνια των δημόσιων νοσοκομείων.

– Στη Λευκάδα, ζητήθηκε από τους γονείς να υπογράψουν ότι νοσηλεύουν με δική τους ευθύνη τα παιδιά τους σε μία παιδιατρική κλινική, που δεν μπορούσε να καλυφτεί με γιατρό όλο το εικοσιτετράωρο.

Στο ίδιο νοσοκομείο, δέκα γιατροί του ΕΣΥ παραιτήθηκαν μη αντέχοντας τις εξοντωτικές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Στη Ζάκυνθο, επιχειρήθηκε η συγχώνευση της παιδιατρικής και της… παθολογικής κλινικής!

-Tο Αττικό Νοσοκομείο, όπου εδρεύουν αρκετά «ονόματα» του καθηγητικού κατεστημένου, έφτασε στην κατάντια να δηλώνει επισήμως το εργαστήριό του ότι σε μέρα γενικής εφημερίας αδυνατεί να εκτελέσει στοιχειώδεις εξετάσεις, καθώς εξαντλήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν έγκαιρα τα απαιτούμενα αντιδραστήρια.

-Στο Δρομοκαΐτειο, το Σωματείο Eργαζομένων καταγγέλλει ότι, παρά την αύξηση κατά 50% της προσέλευσης, το νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί λόγω των μεγάλων κενών σε εργαζόμενους και κτιριακές υποδομές. Βέβαια, έσπευσαν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι να διορίσουν αναπληρωτή διοικητή με αμοιβή 5.000 ευρώ.

Οι πολιτικές

Κάτω από το καλοκάγαθο ύφος της κ. Ξενογιαννακοπούλου, προωθείται ένας αδυσώπητος στραγγαλισμός του ΕΣΥ. Θα το λένε «…εξορθολογισμό».

Πρώτη πράξη: Πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών με μπλοκάκι στις μονάδες εντατικής, την ίδια περίοδο που χιλιάδες συμβασιούχοι πετάγονταν στο δρόμο. Το υπουργείο Υγείας έβαλε από την πόρτα μία μεγάλη βόμβα στο δημόσιο σύστημα υγείας, ανατινάζοντας τις εργασιακές σχέσεις.

Οι επόμενες πράξεις στο τρίπτυχο: λιτότητα-ιδιωτικοποίηση-ελαστικότητα

-Περικοπή των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων κατά 10%, ήδη πολύ πριν τεθεί η χώρα υπό την κατοχή του ΔΝΤ.

-Συγχωνεύσεις νοσοκομείων σε Αττική και περιφέρεια.

-Συγκεντροποίηση των προμηθειών και διπλογραφικό σύστημα «για να παταχθεί η σπατάλη και η διαφθορά».

-Μείωση της τιμής των φαρμάκων στα «αντίγραφα» γενόσημα.

-Καταστρατήγηση της συλλογικής σύμβασης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, με την άγρια περικοπή βασικών αποδοχών, προσλήψεων και εφημεριών.

-Καμία περίπτωση κάλυψης των 5.000 κενών θέσεων γιατρών και των 30.000 κενών θέσεων νοσηλευτών.

Βέβαια, τα απλά και λογικά ερωτήματα προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν απλές και λογικές απαντήσεις.

-Σε περίοδο ραγδαίας οικονομικής επιδείνωσης, που οι πολίτες προσφεύγουν στο δημόσιο σύστημα υγείας κατά 20-30% περισσότερο, πώς είναι δυνατό η συγχώνευση να μη σημάνει κλείσιμο κρεβατιών και κλινικών και δραστική μείωση προσωπικού; Γι’ αυτό προϋπολογίζουν ξερά περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες και σε εφημερίες;

-Σύμφωνα με τις πιο έγκυρες αναλύσεις ειδικών, οι μειώσεις στις τιμές των αντιγράφων φαρμάκων θα οδηγήσουν σε αύξηση της δαπάνης των ασφαλισμένων και σε μηδενική οικονομία στα νοσοκομεία. Οι εταιρείες, όσες αντέξουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων πολυεθνικών στις χαμηλές τιμές, θα αποσύρουν τα φτηνά σκευάσματα προς εξαγωγή στο εξωτερικό και θα συνεχίσουν να φορτώνουν τα ταμεία με τις πιο ακριβές ετικέτες.

-Τα περίφημα «διπλογραφικά» συστήματα κεντρικοποίησης των προμηθειών αποτελούν αντιγραφή των αποπειρών των νέων εργατικών του Μπλερ να συρρικνώσουν το βρετανικό ΕΣΥ. Εφαρμόστηκαν κι εκεί κι εδώ με… αποτυχία Εδώ, επί υπουργίας του πολύ αδιάφθορου Αλέκου Παπαδόπουλου.

Η νέα ηγεσία δεν μπορεί να παριστάνει τον αρχάγγελο της κάθαρσης. Υπονομεύει το ΕΣΥ και φυτεύει άθλιες εργασιακές σχέσεις μέσα στα νοσοκομεία, ενώ θα προωθήσει την εκχώρηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα και θα παραχωρήσει «φιλέτα» του ΕΣΥ στις ασφαλιστικές εταιρείες. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου συνεχίζει επάξια τη νεοφιλελεύθερη σκυταλοδρομία είκοσι χρόνων μεταξύ των υπουργών Υγείας του δικομματισμού.

Προμηνύματα αγώνων

Η πολυήμερη επίσχεση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στην εκβιαστική παρακράτηση των δεδουλευμένων μηνών, παρά το κλίμα τρομοκρατίας και ανοιχτών απειλών, αποτέλεσε μια πρώτη και μαχητική απάντηση σε όσα έρχονται με ταχύτατους ρυθμούς. Όσοι πρόθυμοι «συνεργάτες», γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές, στην ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ, ελπίζουν ότι θα λάβουν άξιο μισθό, είναι βέβαιο πως θα απομονωθούν, όπως συνέβη στους μεγάλους αγώνες των γιατρών του ΕΣΥ ενάντια στον ευτυχή Αβραμόπουλο.

Είναι επίκαιρη και αναγκαία η συνένωση των αγώνων και το άνοιγμα της βεντάλιας σε όλη την κοινωνία, που θα πληγεί βάναυσα στα πιο βασικά αγαθά της υγείας, της πρόνοιας, της αλληλεγγύης. Η νέα αγωνιστική πλειοψηφία της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών έδειξε το δρόμο με την επιτυχή καμπάνια, στις 6 Μάη, υπεράσπισης της δημόσιας υγείας ενάντια στην οικονομική κατοχή που θα στραγγαλίσει τα υγειονομικά δικαιώματα.

 

Πληροφορίες για τα ζητήματα υγείας με πανελλαδική και αγωνιστική διάσταση στο www.ygeianet.gr και στο μπλογκ της Αριστερής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών-ΑΡΣΙ.

Σχόλια

Exit mobile version