Αρχική διεθνή Θα αρχίσει ο «Τζόνι που πήρε το όπλο του» να σκέφτεται ξανά;

Θα αρχίσει ο «Τζόνι που πήρε το όπλο του» να σκέφτεται ξανά;

Άκρως αποκαλυπτικά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Της Αριάδνης Αλαβάνου

Σειρά δημοσκοπήσεων δείχνει ότι οι Αμερικανοί έχουν αποδεχθεί, υποσυνείδητα, την παράνομη και ανήθικη εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεών τους μέσω της πλύσης εγκεφάλου του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», των «ανθρωπιστικών επεμβάσεων» και της «ευθύνης να προστατεύουν».
Μια νέα δημοσκόπηση στις ΗΠΑ (3-7/3) έφερε στο φως μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα με πολύ πιο ενδιαφέρον υπόβαθρο, όμως. Μόνο ένας στους τέσσερις Αμερικανούς τάσσεται υπέρ ενός ισραηλινού στρατιωτικού πλήγματος στις εγκαταστάσεις όπου υποτίθεται ότι αναπτύσσεται το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το 69% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις πρέπει να επιμείνουν στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, μια θέση που υποστηρίζεται πλειοψηφικά από τους οπαδούς των Ρεπουμπλικάνων (58%), των Δημοκρατικών (79%) και από ανεξάρτητους (67%). 3 στους 4 Αμερικανούς λένε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενεργούν πρωτίστως μέσω του Σ.Α. του ΟΗΕ, αντί να ενεργούν μονομερώς όσον αφορά το Ιράν.
Στο ερώτημα αν το Ισραήλ πλήξει το Ιράν και το Ιράν εφαρμόσει αντίποινα, αλλά όχι κατά αμερικανικών στόχων, το 25% τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής ανάμειξης των ΗΠΑ, αν το ζητήσει το Ισραήλ. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται μεταξύ των οπαδών των Ρεπουμπλικανών στο 41%. Μόνο το 14% υποστηρίζει τα διπλωματικά μέσα ακόμη κι αν πληγούν αμερικανικοί στόχοι. Ενώ το 49% ευνοεί μια θέση ουδετερότητας των ΗΠΑ και όχι ανοιχτής εναντίωσης στο ισραηλινό στρατιωτικό πλήγμα.
Στο ερώτημα τι θα έπρεπε να πράξουν οι ΗΠΑ εάν επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν, το 54% απαντά ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να παράσχουν τουλάχιστον διπλωματική υποστήριξη και ανάμεσά τους το 32% υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να αναμειχθούν στη στρατιωτική δράση. Μόνο το 14% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενθαρρύνουν το Ισραήλ να πλήξει στρατιωτικά το Ιράν, αλλά οι απόψεις είναι ανάμεικτες όσον αφορά το εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποθαρρύνουν ανοιχτά το Ισραήλ ή να τηρήσουν ουδέτερη στάση.
Η δημοσκόπηση έγινε από το Program on International Policy Attitudes (PIPA) και την έδρα Ανουάρ Σαντάτ για την «Ειρήνη και την Ανάπτυξη» του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Συμμετείχαν 727 Αμερικανοί και έχει περιθώριο λάθους +/-4.5% και έγινε με αξιόπιστη μέθοδο, όπως υποστηρίζει ο φορέας της. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της είναι , όμως, ότι οι απαντήσεις δεν σχετίζονται κυρίως με μια στάση αρχών κατά του πολέμου, με το δίκιο ή το άδικο, αλλά με το κατά πόσο ένας πόλεμος θα ήταν πρακτικά αποτελεσματικός (σχόλιο του Στίβεν Κιουλ, διευθυντή του PIPA).
Έτσι, μόνο το 18% πιστεύει ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα στο Ιράν θα καθυστερούσε την «ανάπτυξη πυρηνικού όπλου για πάνω από πέντε χρόνια». Το 20% πιστεύει ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα θα «καθυστερούσε το Ιράν μόλις 1-2 χρόνια», το 9% ότι «δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα» και το 22% ότι θα «επιτάχυνε το ιρανικό πρόγραμμα». Επίσης, το 42% πιστεύει ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα θα αποδυνάμωνε την ιρανική κυβέρνηση, το 21% ότι δεν θα είχε επίπτωση και το 31% θεωρεί ότι θα την ενδυνάμωνε. Ελάχιστοι Αμερικανοί πιστεύουν, πάντα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ότι ο πολεμικός τυχοδιωκτισμός θα έχει μικρή διάρκεια. Το 26% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα οδηγούσε σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν που θα διαρκούσε από μήνες (26%) μέχρι χρόνια (48%).
Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι το Ιράν θα κατασκευάσει, όπως και να έχει, πυρηνικό όπλο, και η απροθυμία τους να υποστηρίξουν το στρατιωτικό πλήγμα προέρχεται από το ότι δεν πιστεύουν ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποτραπεί. Το 58% πιστεύει ότι το Ιράν «έχει αποφασίσει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και εργάζεται δραστήρια προς αυτό το σκοπό». Είναι εντυπωσιακό ότι μόνο το 30% συμφωνεί ακόμη και με την επίσημη άποψη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι το Ιράν «αναπτύσσει κάποια τεχνική ικανότητα αναγκαία για την παραγωγή πυρηνικού όπλου, αλλά δεν έχει αποφασίσει αν θα το παράγει ή όχι». Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, 9 στους 10 Αμερικανούς θεωρούν ότι τελικά το Ιράν θα αναπτύξει πυρηνικό όπλο. Το 62% εξ αυτών υποστηρίζει ότι πιθανώς θα το χρησιμοποιούσε εναντίον του Ισραήλ, ενώ μόλις το 32% πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτραπεί το Ιράν λόγω του φόβου καταστροφικών αντιποίνων.
Η δημοσκόπηση εντάσσεται σε σειρά ερευνών της κοινής γνώμης που ανιχνεύουν τις διαθέσεις και τις στάσεις των Αμερικανών. Απ’ αυτές τις έρευνες προβάλλει ως υπόβαθρο μια σχετική απάθεια ως προς την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε έντονο κοντράστ με την εποχή που οι νέοι, και όχι μόνο, των ΗΠΑ ξεσηκώνονταν μαζικά κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, παρόλο που το αντιπολεμικό πνεύμα καλλιεργείται από αρκετούς προοδευτικούς διανοούμενους και επιμέρους κινήματα. Ο χώρος δεν επιτρέπει να παραθέσουμε ποικίλες μελέτες που ερευνούν τις ιδεολογικές και πολιτικές συνιστώσες αυτής της εξέλιξης, αλλά όπως αναφέρει και ο Ρ. Σίμουρ (The anti-war movement’s dilemma and how to resolve it, The Guardian 27/2/2012), καίριο ρόλο έπαιξαν η αποδοχή του πλαισίου των «ανθρωπιστικών επεμβάσεων» από τους λεγόμενους φιλελεύθερους, η στρατιωτικοποίηση της καθημερινής ζωής κ.ά. Αρκεί να υπενθυμίσουμε κάτι που έγραφε η διπλανή στήλη (Όχι στα εμβόλια. Ναι στα βασανιστήρια) πριν από δύο εβδομάδες, με αφορμή δύο άλλες δημοσκοπήσεις σε διαφορετικά πεδία – των στάσεων έναντι της επιστήμης και του Διεθνούς Δικαίου: «Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η υποκρισία των φιλελεύθερων, αλλά και η δεκαετής πλύση εγκεφάλου με τον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας”, οδήγησε σε μια υποσυνείδητη αποδοχή της παράνομης και ανήθικης πολιτικής».

(Πηγή δημοσκοπικών στοιχείων: Worldpublicopinion. οrg 13/3)

 

Σχόλια

Exit mobile version