Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Φυσάει Βοριάς: «Θα έρθω και αύριο πρωί στο Άγαλμα Βενιζέλου, ...

Φυσάει Βοριάς: «Θα έρθω και αύριο πρωί στο Άγαλμα Βενιζέλου, κάτι θα έχουμε…»

Το Σαββατοκύριακο 8-9 Ιανουαρίου εκατοντάδες κόσμου της Θεσσαλονίκης βρέθηκε στους δρόμους. Η φράση του τίτλου ανήκει σε νέο εργαζόμενο, κατά την επιστροφή από τα διόδια Μαλγάρων την Κυριακή το απόγευμα.

Με βάση τις αποφάσεις της ιδρυτικής συνέλευσης των «Επιβατών Θεσσαλονίκης», το Σάββατο 8/1, στις 11.30, στο Άγαλμα Βενιζέλου, είχε προγραμματιστεί δράση για την εξαγγελμένη αύξηση των τιμών του εισιτηρίου του ΟΑΣΘ. Κόσμος άρχισε να καταφτάνει από τις 11.15: μέλη επιτροπών κατοίκων από Τούμπα, Δυτικές Συνοικίες, Ωραιόκαστρο, μέλη φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, μέλη των Επιτροπών Ακρίβεια-Stop. Συντονίζοντας τους περισσότερους από 100 πολίτες που συγκεντρώθηκαν, ο Γ. Θεοδωρόπουλος πρότεινε η δράση να πραγματοποιηθεί σε 5 γραμμές: 27, 32, 5, 14, 3. Με τηλεβόες, προκήρυξη που μοιράζονταν στον κόσμο και ζωντάνια, οι 5 ομάδες ανάρτησαν πανό στην εξωτερική πλευρά των λεωφορείων και καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής κανένας επιβάτης δεν πλήρωσε εισιτήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και πίεσης προς τον ΟΑΣΘ και την κυβέρνηση. Η αποδοχή του κόσμου ήταν ενθουσιώδης: χαμόγελα, «μπράβο, ρε παιδιά», αλλά και «να ήταν μόνο το εισιτήριο…», σηκωμένες γροθιές από περαστικούς που άκουγαν τις ανακοινώσεις ήταν κάποιες εικόνες. Χαρακτηριστικό περιστατικό προκάλεσε μια κυρία που αντέδρασε στο συμβολικό μπλοκάρισμα των ακυρωτικών μηχανημάτων με προκήρυξη, χαρακτηρίζοντας το ως αντιδημοκρατική κίνηση, ξεσηκώνοντας έτσι την αγανάκτηση των ίδιων των επιβατών που της απάντησαν ότι «αντιδημοκρατικό είναι να μην μπορούμε να πληρώσουμε καν το εισιτήριο μας».
Την επόμενη μέρα, από το Πανελλαδικό Συντονιστικό κατά των Διοδίων ήταν προγραμματισμένο πανελλαδικό άνοιγμα των διοδίων. Στις 14.30 συγκεντρώθηκαν πάνω από 50 άτομα στο Άγαλμα Βενιζέλου, για να μεταβούν με λεωφορείο στα διόδια των Μαλγάρων, με αξιοσημείωτη τη συμμετοχή κόσμου που πληροφορήθηκε για τη δράση από τα ΜΜΕ, καθώς και την παρουσία του Σάββα Κωφίδη. Με την άφιξή τους στο σταθμό των διοδίων, ενώθηκαν με φορτηγατζήδες που βρίσκονταν ήδη εκεί και με κόσμο που είχε μεταβεί με αυτοκίνητα. Το άνοιγμα των διοδίων διήρκεσε 2 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μπάρες ήταν σηκωμένες και χιλιάδες αυτοκίνητα πέρασαν ελεύθερα.
Ενδεικτική του κλίματος είναι η διαπίστωση ενός μέλους των επιτροπών Ακρίβεια-Stop: «Πέρυσι οι οδηγοί φοβόντουσαν: έπαιρναν την προκήρυξή μας, λίγοι κόρναραν σε ένδειξη συμμετοχής και υπήρχαν και κάποιοι που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν. Πλέον, πολλοί είναι αυτοί που κορνάρουν από τα 100 μέτρα και όταν πλησιάσουν μας επιδεικνύουν με χαμόγελο το αυτοκόλλητο “Δεν πληρώνω”».
Το χαμόγελο αρχίζει να επισκέπτεται τα χείλη του κόσμου, όχι από τις λύσεις που του δίνουν οι «από πάνω», αλλά από τη δική του αντίσταση.

 

Σχόλια

Exit mobile version