Αρχική πολιτική Θέμης Μπαλασόπουλος, πρόεδρος ΠΟΕ ΟΤΑ: “Πρώτη σπίθα ο διαχωρισμός από το κυβερνητικό...

Θέμης Μπαλασόπουλος, πρόεδρος ΠΟΕ ΟΤΑ: “Πρώτη σπίθα ο διαχωρισμός από το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ”

Συνέντυξη στον Γιώργο Καταρίνη.
Η απόφαση της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ να δημοσιοποιήσει στις 19 Μαΐου την αποστασιοποίησή της από το ΠΑΣΟΚ, έχει πυροδοτήσει εξελίξεις στην συνδικαλιστική παράταξη του κυβερνητικού κόμματος.

Μια μέρα πριν, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν βρεθεί για άλλη μια φορά στους δρόμους, ενάντια στις βίαιες αλλαγές που νομοθετούνται για το εργασιακό καθεστώς τους. Ο Θέμης Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ στο χώρο αυτό, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Δρόμο, καλεί «να αφήσουμε στην άκρη τις μικροαντιθέσεις» και θεωρεί την ανακοίνωσή της ΠΑΣΚΕ ως «την πρώτη σπίθα».

Κύριε Μπαλασόπουλε, στην ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ διάβασα την κατάληξη όπου αναφέρει «καμιά πολιτική συνάφεια με τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ». Θα ήθελα να μου πείτε τι ακριβώς σημαίνει αυτό, τι σηματοδοτεί;
Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ, από την ίδρυσή της ως παράταξη, ήταν μια αυτόνομη συνδικαλιστική παράταξη η οποία ιδεολογικά κινούνταν στις κατευθύνσεις του φορέα που τη δημιούργησε, που ήταν το ΠΑΣΟΚ. Και υπήρχε μια σχέση με τον πολιτικό φορέα – πολιτική και όχι χειραγώγησης. Δηλαδή, μια σχέση διαλόγου, αλληλοσεβασμού, αυτονομίας και πληροφόρησης, έτσι όπως καταγράφεται και αναλυτικά στον κανονισμό λειτουργίας μας. Εμείς είπαμε, λοιπόν, ότι δεν έχουμε καμία σχέση από εδώ και πέρα.

Παράλληλα κάνατε και ένα κάλεσμα ενότητας. Πώς το εννοείται αυτό;
Το κάλεσμα γίνεται σε ευρύτερες δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, ξεκινώντας, κατά κύριο λόγο, από το χώρο μας που είναι από τους μεγαλύτερους και από τους πιο δυναμικούς, αλλά και στο ευρύτερο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, εργαζομένων αλλά και δυνάμεων που έχουν συλλογική έκφραση ή όχι. Θα πρέπει αυτή την περίοδο να καθίσουμε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και όχι ο καθένας να κοιτάει πώς θα διαφυλάξει το «μαγαζί του» και να μη δώσει καμία ελπίδα και στρατηγική στους αγώνες που έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα. Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι και τα ζητήματα που βάζει η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερα αυτό που θέλουν να ακούσουν οι εργαζόμενοι, είναι πώς θα αντιμετωπισθεί αυτή η βάρβαρη πολιτική και το Μνημόνιο. Άρα, λοιπόν, αν αφήσουμε στην άκρη όλες αυτές τις μικροαντιθέσεις και βάλουμε κάτω αυτά στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε και μας ενώνουν σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα από αυτή την κίνηση.

Να περιμένουμε κάποιες εξελίξεις από αυτή την κίνησή σας; Υπάρχει κάποια συνεννόηση, κάποια συζήτηση με άλλα τμήματα της ΠΑΣΚΕ ευρύτερα, πέρα από την ΠΟΕ-ΟΤΑ;
Η ανακοίνωση η χθεσινή, έβαλε την πρώτη σπίθα. Οι αντιδράσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι θετικές. Υπάρχουν διαδικασίες, από ό,τι έχω ενημερωθεί, πολλών συναδέλφων που λειτουργούν σε άλλες ομοσπονδίες ή οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι κρίνουν την κίνησή μας θετικά και προσανατολίζονται σε μια κοινή πορεία το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να είναι πλέον πιο ξεκάθαρη η τοποθέτηση των ανθρώπων που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και δρουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, ότι θα πρέπει πιο δυναμικά, πιο οργανωμένα να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

Θέτετε ως στόχο την κατάργηση του Μνημονίου και την ανατροπή των πολιτικών που το εκφράζουν. Έχετε ένα σχέδιο για το πώς θα συνεχίσετε τους αγώνες σας στο εξής, δεδομένου ότι καθημερινά σχεδόν έχουμε νέα αντεργατικά μέτρα.
Έτσι κι αλλιώς, εμείς αυτό που λέμε και επειδή φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, επικεντρώνουμε την πάλη μας το επόμενο χρονικό διάστημα σε τρία βασικά ζητήματα:
Το πρώτο είναι το ζήτημα των απολύσεων, που μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα, το δεύτερο έχει να κάνει με τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και το τρίτο έχει να κάνει με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, που ουσιαστικά είναι και η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και αναμένουμε να ανακοινωθεί κομμάτι – κομμάτι. Δεν πρέπει να υπάρξει παθητική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και να έχει και προϋποθέσεις νίκης. Δηλαδή, να δημιουργήσουμε θετικές προϋποθέσεις και όχι αμυντικές, όπως μέχρι σήμερα κινούμαστε για να σώσουμε κάποια πράγματα.

Αγεφύρωτο χάσμα
«…Διαπιστώνοντας, πλέον, αγεφύρωτο χάσμα πολιτικής αντίληψης, ιδεών και ιδανικών για τα οποία παλέψαμε και αγωνιστήκαμε, δηλώνουμε πως πλέον καμιά πολιτική συνάφεια δεν έχουμε με τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ όπως αυτός εκφράζεται. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, προκειμένου να καταργηθεί το “βάρβαρο μνημόνιο” και να ανατραπούν οι πολιτικές που το εκφράζουν.
Με την απόφασή μας αυτή οριοθετούμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας και την τακτική μας απέναντι σε όλους: κυβέρνηση, αντιπολίτευση, συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστικές παρατάξεις. Κυρίως, όμως, απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας και αγωνιστικότητας σε όλους του εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πως θα είμαστε με όλες τις συνθήκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα».
Έτσι καταλήγει η ανακοίνωση της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ, στις 19/5.

Σχόλια

Exit mobile version