Αρχική κοινωνία εργασία Η Wind ζητά διά νόμου απεργοσπασία

Η Wind ζητά διά νόμου απεργοσπασία

Προσφυγή στον ΟΜΕΔ για να ορισθεί προσωπικό ασφαλείας 270 ατόμων!

Στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) έχει προσφύγει η διοίκηση της γνωστής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Wind ζητώντας να οριστούν ως «προσωπικό ασφαλείας», κατά τη διάρκεια απεργιών, ούτε λίγο-ούτε πολύ 270 εργαζόμενοι. Στην ουσία, δηλαδή, να καταστεί το δικαίωμα στην απεργία κενό γράμμα.
Το αίτημα αυτό της επιχείρησης, που συζητείται στον ΟΜΕΔ την ερχόμενη Δευτέρα (19/3), είναι πραγματικά πρωτοποριακό. Ζητώντας ένα τόσο μεγάλο αριθμό «προσωπικού ασφαλείας» από το σύνολο των διευθύνσεων και τμημάτων, όπως εμπορικό, πωλήσεις, λογιστήριο κ.λπ. ακόμα και από το ίδιο το τμήμα προσωπικού, θέλει να καταργήσει το δικαίωμα της απεργίας. Αν μια απεργία δεν μπορεί να επηρεάσει τις βασικές λειτουργίες μιας επιχείρησης, οι οποίες διεκπεραιώνονται από το λεγόμενο προσωπικό ασφαλείας, τότε δεν μπορεί να ασκήσει καμιά πίεση και άρα χάνει την όποια δυναμική της.
Για να στηρίξει το αίτημά της, η διοίκηση της Wind παρουσιάζει την εταιρία ως «κοινής ωφέλειας», περίπου δηλαδή ως «κοινωνικό ίδρυμα», όπως σχολιάζει το επιχειρησιακό σωματείο, το οποίο υπενθυμίζει ότι «κατά τη διάρκεια πρόσφατων απεργιών, με κάθε καλή διάθεση συνεργάστηκε για την αντιμετώπιση τέτοιων επειγόντων περιστατικών – πράγμα που η εταιρία όχι μόνο δεν το αναγνωρίζει αλλά και θέλει να το εκμεταλλευτεί». Ακόμα είναι γνωστό ότι για τους συνδρομητές των τηλεπικοινωνιών υπάρχει δικτυακή πρόσβαση σε αριθμούς έκτακτης ανάγκης (π.χ. 112) ανεξαρτήτως της ύπαρξης απεργίας ή όχι, ενώ σε τελική ανάλυση η Wind δεν είναι ούτε νοσοκομείο, ούτε σχολείο, αλλά μια επιχείρηση που αποσκοπεί στο κέρδος.
Αντιδρώντας το σωματείο στην επιχειρούμενη αδρανοποίησή του, καλεί σε συγκέντρωση το προσωπικό την ημέρα της συζήτησης του συγκεκριμένου αιτήματος στον ΟΜΕΔ και σε ανακοίνωσή του απαριθμεί τον εκτεταμένο απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήνει κάθε φορά η διοίκηση για να αντιμετωπίσει απεργίες:
• Τα τηλέφωνα πολλών συναδέλφων παίρνουν φωτιά από κλήσεις προϊσταμένων τους για να πάνε να δουλέψουν. Πολλές φορές, μάλιστα, από τις 5:00 τα ξημερώματα, παραβιάζοντας και κάθε έννοια ωραρίου και τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.
•  Συστηματικά προϊστάμενοι ασκούν πίεση σε συναδέλφους για να μην απεργήσουν, είτε πριν είτε μετά την απεργία, με παραινέσεις, έμμεσες απειλές, ατομικές συναντήσεις ή και συναντήσεις τμημάτων κ.λπ.
•  Υπάρχει ολόκληρη σειρά χώρων και κτιρίων που χρησιμοποιούνται κυριολεκτικά ως εφεδρεία για να δουλεύει προσωπικό σε μέρες απεργιών. Στη Μεταμόρφωση, το κλειστό κτίριο ξαφνικά «ζωντανεύει» στις μέρες της απεργίας. Πολλοί συνάδελφοι καλούνται να δουλέψουν στην Teleperformamce ή σε άλλες εταιρίες που έχουν τηλεφωνικά κέντρα. Πόσες τέτοιες συμβάσεις απεργοσπαστικής «συνεργασίας» έχει υπογράψει και με ποιους η διοίκηση;
• Tέλος, η εταιρία αποκρύπτει ότι έχει προχωρήσει στην παροχή ηλεκτρονικής απομακρυσμένης πρόσβασης (remote access) σε δεκάδες -ή και περισσότερους- συναδέλφους, ώστε να μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι και επομένως να μπορεί να τους επιβάλει ότι θα δουλεύουν κανονικά στις μέρες απεργίας. Και φυσικά δεν εννοούμε μόνο όσους εκτελούν καθεστώς ετοιμότητας (stand by).
Η νέα αυτή αντιαπεργιακή κίνηση της εργοδοσίας είναι φανερό ότι προετοιμάζει το έδαφος για να μπορέσει να περάσει ανώδυνα σειρά μέτρων που υπολογίζει ότι θα ξεσηκώσουν αντιδράσεις. Από τη μέχρι τώρα στάση της διοίκησης της επιχείρησης είναι γνωστά τα σχέδια για απολύσεις, εκτεταμένη χρήση των συμβάσεων με εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing), μειώσεις μισθών και σπάσιμο της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι το σωματείο θα οργανώσει αντιδράσεις, επιχειρεί να θωρακιστεί  με «θεσμικές» και νομικές αποφάσεις. Στους μνημονιακούς καιρούς, ακόμα και η ύπαρξη σωματείου σε ένα χώρο εργασίας, αποτελεί κίνδυνο. Δίκαια, λοιπόν, το σωματείο των εργαζομένων στη Wind καλεί τους εργαζόμενους να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης: «Αν σήμερα δεν υπερασπιστούμε έμπρακτα το δικαίωμα στην απεργία (που η διοίκηση, οι διευθυντές και οι καλοθελητές τους το έχουν μετατρέψει σε δικαίωμα στην απεργοσπασία!), ενάντια σε όλες τις μεθοδεύσεις της διοίκησης (αύριο ίσως και του ΟΜΕΔ, μεθαύριο ίσως και δικαστηρίων και εισαγγελέων), πολύ σύντομα δεν θα έχει μείνει τίποτα όρθιο από τις δουλειές και τους μισθούς μας».

Γιώργος Κατερίνης

 

Σχόλια

Exit mobile version