Αρχική κοινωνία εργασία Η Vodafone βαφτίζει τις απολύσεις «παραιτήσεις»

Η Vodafone βαφτίζει τις απολύσεις «παραιτήσεις»

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με 24ωρη απεργία.

Με απεργία αντέδρασαν οι εργαζόμενοι στο κύμα μαζικών απολύσεων που εξαπέλυσε η Vodafone. Μέσα σε ένα κλίμα απίστευτης εργοδοτικής τρομοκρατίας, όπως καταγγέλλει το σωματείο, οι προϊστάμενοι του τμήματος Customer Care (Εξυπηρέτηση Πελατών) στα κτίρια της Λυκόβρυσης, καλούσαν τους εργαζόμενους τον έναν μετά τον άλλο και τους ασκούσαν αφόρητες πιέσεις με το γνωστό δίλημμα: «Παραιτήσου εδώ και τώρα ή απολύεσαι». Το αντάλλαγμα που προσέφεραν ήταν ένα μικρό ποσό πάνω από την αποζημίωση απόλυσης. Όποιος δεν το δεχόταν, εισέπραττε την απειλή της αρνητικής «αξιολόγησης». Η ειρωνεία είναι ότι λίγες μέρες πριν (10/3) η διοίκηση της εταιρίας βράβευε το καλύτερο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών.
Σύμφωνα με το σωματείο, με τον τρόπο αυτό είτε με τις αρνητικές αξιολογήσεις έχουν χαθεί, το τελευταίο πεντάμηνο, 100 θέσεις εργασίας, ενώ αθόρυβα η εταιρία έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε μαζική μετατροπή των ιδιόκτητων καταστημάτων σε φραντσάιζ, με τις ανάλογες δυσμενείς εργασιακές μετατροπές στους εργαζόμενους σ’ αυτά. Η επιδίωξη διαφύλαξης της κερδοφορίας της εταιρίας δεν σταματά πουθενά: «Οι απολύσεις-εξωθήσεις σε “παραίτηση” παίρνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας στην εταιρία, συμπαρασύροντας συναδέλφους από όλες τις διευθύνσεις, όλες τις ειδικότητες, όλες τις ηλικίες», γράφει η ανακοίνωση του σωματείου, το οποίο μέσα από έκτακτη γενική συνέλευση αποφάσισε τη χθεσινή απεργία. Στο κάλεσμα του σωματείου προς τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να υπογράψουν παραίτηση και στην οργάνωση της περιφρούρησης της απεργίας, η εργοδοσία αντέδρασε με κινητοποίηση απεργοσπαστικού μηχανισμού. Μέχρι και σε καταγγελία του σωματείου προχώρησε προς την Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και ανοικτά στους εργαζόμενους, επιδιώκοντας τη διάσπασή τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα που επιδεικνύει ένα τόσο απάνθρωπο πρόσωπο προς τους εργαζόμενους, ο μηχανισμός της εταιρικής «προπαγάνδας» της Vodafone προβάλλει με δελτία Τύπου την εταιρική… κοινωνική ευθύνη της με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της WWF «Η ώρα της Γης». Η απεργία στις 23/3 μπορεί να μη δει το φως της δημοσιότητας, το σβήσιμο των φώτων για μια ώρα αύριο (26/3) όμως, θα προβληθεί ως συμβολή στην εξοικονόμηση ενέργειας. Έχουν κι οι εργοδότες τις ευαισθησίες τους, αρκεί βεβαίως να μην επηρεάζονται τα κέρδη τους…

 

Σχόλια

Exit mobile version