Αρχική διεθνή Η E.E. προσφέρεται να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ

Η E.E. προσφέρεται να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ

Σύμφωνα με πληροφορίες των Guardians από ανώνυμη διπλωματική πηγή, ο Ισραηλινός υπουργός Eξωτερικών, Λίμπερμαν, θα μετέβαινε την Τρίτη στο Συμβούλιο Συνεργασίας της E.E. για να συζητήσουν την επέκταση των σχέσεων τους σε τομείς όπως η μετανάστευση, η ενέργεια και η γεωργία.

Ο διπλωμάτης δήλωσε στην εφημερίδα ότι «με εξέπληξε το γεγονός ότι προσφέρθηκε στο Ισραήλ όλο το φάσμα των σχέσεων σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Οι περισσότεροι υπουργοί φοβούνται να μιλήσουν για να μην κατηγορηθούν ότι είναι πολύ επικριτικοί προς το Ισραήλ, γιατί η σχέση με αυτό είναι τελικά η σχέση με όλη την εβραϊκή κοινότητα και την Ουάσιγκτον – κανείς δεν θέλει φασαρίες μαζί της. Έτσι οι υπουργοί είναι πολύ καλοί στο να κάνουν δηλώσεις αλλά αποφεύγουν να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις».
Το Ευρωπαϊκό Συντονιστικό των Επιτροπών και των Οργανώσεων για την Παλαιστίνη (ECCP), έβγαλε ανακοίνωση στην οποία τονίζει: «Tον Ιούνιο του 2009, πάγωσε η επέκταση των σχέσεων E.E.-Ισραήλ. Έκτοτε η E.E. έχει θεωρήσει δυσμενείς τις συνθήκες για να επανεκκινήσει τις διαδικασίες, αλλά οι συνθήκες δεν είναι λιγότερο δυσμενείς για την υιοθέτηση ή εφαρμογή νέων συμφωνιών. Απεναντίας, η κατάσταση έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα: άνευ προηγουμένου επέκταση των εποικισμών και εκμετάλλευση των πηγών, ταχεία εκτόπιση των κοινοτήτων και κατεδαφίσεις σπιτιών, συνέχιση της κατασκευής του τείχους και του αποκλεισμού της Γάζας και αύξηση της βίας των εποίκων, ανάμεσα σε άλλα… Επιπλέον ανάμειξη του Ισραήλ στις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και επιστημονικές δομές της E.E., είναι απαράδεκτη εφόσον το Ισραήλ αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών».
Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ επιθυμεί να μιλήσει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή κι όχι για την κατοχή των παλαιστινιακών και συριακών εδαφών. Εξέδωσε, μάλιστα, δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι «ο Λίμπερμαν θα μεταφέρει την άποψη του Ισραήλ ότι οι χώρες της E.E. θα πρέπει να συμπεριλάβουν την Χεζμπολάχ στην λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις».
Το ECCP προσθέτει στην δήλωση του ότι η E.E. έχει τη νομική υποχρέωση, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, να εξασφαλίσει την συμμόρφωση του Ισραήλ στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και την Χάρτα του ΟΗΕ. Με το να επιχορηγεί όργανα που εμπλέκονται στους εποικισμούς υπό την κάλυψη των ερευνητικών προγραμμάτων της E.E., να επιτρέπει το εμπόριο προϊόντων των εποικισμών και να αποτυγχάνει να πάρει αποτελεσματικά μέτρα που θα αναγκάσουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί, η E.E. αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις δικές της διεθνείς νομικές υποχρεώσεις. Οι δημόσιες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που καταδικάζουν τις ισραηλινές παραβιάσεις των παλαιστινιακών δικαιωμάτων είναι εύγλωττα διατυπωμένες, αλλά υπολείπονται πολιτικής στήριξης. Οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν τις ισραηλινές παραβιάσεις, δεν χρειάζονται την E.E. να τους ενημερώσει. Αυτό που χρειάζονται είναι πραγματική διεθνή στήριξη για το δίκαιο αγώνα τους και να καταστεί υπόλογο το Ισραήλ για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η E.E.,προς το παρόν, έχει αποφασίσει να μην παράσχει τέτοια στήριξη, προτιμώντας αντί αυτού να προωθήσει τις σχέσεις και το διάλογο με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Πηγή: alternativenews.org
Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

 

Σχόλια

Exit mobile version