Αρχική κοινωνία εργασία Η Bristol απολύει «ενοχλητικό» συνδικαλιστή

Η Bristol απολύει «ενοχλητικό» συνδικαλιστή

Προσπάθησε και να τον εξαγοράσει

Με συσσωρευμένα υπερκέρδη από τα 32 χρόνια παραμονής της στην Ελλάδα η πολυεθνική Bristol-Myers Squibb Α.Ε. εκμεταλλεύεται τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας και απολύει μαζικά εργαζόμενους. Στις 51 απολύσεις του περσινού Ιουλίου, έρχεται να προσθέσει άλλες 16, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Αυτή τη φορά η διοίκηση της επιχείρησης δεν διστάζει να προχωρήσει σε καταγγελία σύμβασης κατά του εκλεγμένου εκπροσώπου των εργαζομένων της ελληνικής εταιρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εργαζομένων της πολυεθνικής. Ο Παναγιώτης Μποβολανέας, ο οποίος εδώ και ενάμιση χρόνο εκπροσωπούσε τους Έλληνες συναδέλφους του στο Συμβούλιο αυτό εκλεγμένος με μεγάλη πλειοψηφία, όχι μόνο δεν ενσωματώθηκε σε ένα σύστημα ελεγχόμενης εκπροσώπησης, αλλά πρωτοστάτησε στη δημιουργία επιχειρησιακού σωματείου, στο οποίο μάλιστα ήταν πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης.
Η μεθόδευση της απομάκρυνσής του, όπως εξηγεί ο ίδιος στον Δρόμο, ήταν χοντροκομμένη. Επικαλείται η επιχείρηση κατάργηση του τμήματος στο οποίο εργάζεται, τη στιγμή που ανήκει στο Τμήμα Πωλήσεων της εταιρίας, ένα τμήμα που προφανώς δεν κλείνει. Η μετακίνηση αυτή είναι η δεύτερη που υφίσταται και μάλιστα την προηγούμενη φορά την είχε καταγγείλει ως βλαπτική μεταβολή.
«Είναι εκδικητική συμπεριφορά», δηλώνει ο Π. Μποβολανέας και μας εξηγεί ότι η εταιρία προσπάθησε να εξαγοράσει τα τρία χρόνια της συνδικαλιστικής ασυλίας του, αποζημιώνοντάς τον με 230.000 ευρώ. «Ο στόχος τους είναι να περάσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας, αφού δεν διστάζουν να απολύουν ακόμα και τους εκλεγμένους».
Η Bristol προεκλογικά εκβίαζε τους εργαζόμενους λέγοντας ανοικτά ότι πρέπει να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία, αλλιώς θα έκλεινε την επιχείρηση στη χώρα μας. Σήμερα απολύει, συρρικνώνοντας το προσωπικό επικαλούμενη την κρίση.
Την απόλυση του Π. Μποβολανέα καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών, το ΕΚΑ, ενώ ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Γ.Κ.

Σχόλια

Exit mobile version