Αρχική στήλες εν τέλει Η Χρυσή Αυγή θα δρα ανενόχλητη;

Η Χρυσή Αυγή θα δρα ανενόχλητη;

Η Χρυσή Αυγή είναι μια επικίνδυνη οργάνωση ρατσιστικής προπαγάνδας και βίας. Ενεργεί τυφλά με στόχο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες -κυρίως τις ισλαμικές εθνότητες- που γίνονται καθημερινά θύματα επιθέσεων και τραυματισμών. Γι’ αυτές τις εγκληματικές ενέργειες δεν έχει συλληφθεί κανείς. Η αστυνομία ανέχεται ή διαπλέκεται και οι φασίστες χαίρουν ασυλίας στα φέουδά τους, στην καρδιά της Αθήνας. Οι Πλατείες του Αγίου Παντελεήμονα και της Αττικής, που αποτελούσαν υποδείγματα ζωντανών λαϊκών δημόσιων χώρων, χωρίς φυλετικές ή ηλικιακές διακρίσεις, είναι σήμερα άβατα.

Η ατιμωρησία πολλαπλασιάζει το θράσος. Έτσι, ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος προσήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας (17/1) συνοδευόμενος από σωματοφύλακες που, το πιθανότερο, οπλοφορούσαν. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μπέης κατήγγειλε το γεγονός, αλλά ο φίρερ δεν ενοχλήθηκε. Αντιθέτως, πριν αρχίσει η συζήτηση για τα γεγονότα στον Άγιο Παντελεήμονα, αποχώρησε χαιρετώντας ναζιστικά. Οι επικεφαλής των παρατάξεων καταδίκασαν, αλλά αυτό δεν άλλαξε τα πράγματα. Δύο μέρες μετά, στη συνεδρίαση της 6ης δημοτικής κοινότητας, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε συνοδευόμενος από μπράβους, επέδειξε τατουάζ αγκυλωτών σταυρών και αποχώρησε με ναζιστικούς χαιρετισμούς. Πλην της εκπροσώπου της Ανοιχτής Πόλης, που έθεσε εξαρχής το θέμα, οι σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων δεν έλαβαν καμία απόφαση. Τις ίδιες μέρες προπηλακίστηκε η δημοτική σύμβουλος Μαρία Κανελλοπούλου από φασίστα, έξω από το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα.
Αναφέρομαι στα συγκεκριμένα γεγονότα, γιατί δημοσιοποιούν ευρύτατα τη δράση της ένοπλης φασιστικής οργάνωσης, της οποίας μέλη έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις στο παρελθόν. Η κυβέρνηση, η δημοτική αρχή της Αθήνας, η Δικαιοσύνη, έχουν τεράστια ευθύνη για όσα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους. Πρέπει τώρα να ληφθούν μέτρα, γιατί οι φραστικές καταδίκες, που σπανίζουν, κινδυνεύει να γίνουν φύλλο συκής.
Η Ανοιχτή Πόλη, μετέχοντας στην Πρωτοβουλία Ποτέ Ξανά, την οποία απαρτίζουν αντιρατσιστικές οργανώσεις, επιτροπές κατοίκων και ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, η Άρσις, η Πράξις, το Mosaic, παρεμβαίνει συστηματικά και διεκδικεί, μαζί με τους κατοίκους, λύσεις στο πρόβλημα της υποβάθμισης του χώρου και της ζωής τους. Έτσι, με συστηματική δουλειά και σε βάθος χρόνου, αφαιρείται το ζωτικό έδαφος από το ρατσισμό και το φασισμό.
Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να σταματήσει τώρα η βία και να καταργηθούν τα άβατα. Έχουμε δημοκρατία – ή όχι; Ήδη, οι παρεμβάσεις μας έχουν αποτρέψει την εγκατάσταση φασιστικών και ρατσιστικών στοιχείων στις Πλατείες Βικτωρίας, Αγίου Νικολάου, Αμερικής, Καραμανλάκη, στα Θυμαράκια και αλλού. Είμαστε, όμως, στην αρχή.
Οι σημερινές συνθήκες επωάζουν ραγδαία το αβγό του φιδιού και ο ρατσισμός δεν περιορίζεται στη Χρυσή Αυγή. Κυκλοφορεί στον Έβρο, στα σαπιοκάραβα, στα στρατόπεδα εγκλεισμού των μεταναστών και καλλιεργείται καθημερινά από τα ΜΜΕ.
Η αριστερή απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι πολυδιάστατη.
Τζίνα Πολίτη
Σχόλια

Exit mobile version