Αρχική διεθνή Η υπόθεση της κανονικοποίησης, άλλη μια «βρόμικη» δουλειά για την Ελλάδα

Η υπόθεση της κανονικοποίησης, άλλη μια «βρόμικη» δουλειά για την Ελλάδα

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Λίμπερμαν με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, η πρώτη φράση του μετά τις ευχαριστίες ήταν: «Γνωρίζουμε και δίνουμε έμφαση στις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής. Θα είμεθα, δε, ιδιαίτερα ευτυχείς εάν η Ελλάδα μπορεί ακόμα περισσότερο να βοηθήσει στη σύσφιγξη σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τις γειτνιάζουσες προς αυτό χώρες».

Σε μια από τις ελάχιστες αναφορές σε ισραηλινό ΜΜΕ για την επίσκεψη, η Jerusalem Post στο κάτω μέρος ενός άρθρου (που αναφέρεται σε άλλο θέμα) μεταφέρει δύο μόνο δηλώσεις του Λίμπερμαν: «…υπό το φως των αναβαθμισμένων σχέσεων των δύο χωρών, πρέπει να υπάρχει βελτιωμένη συνεργασία με τις χώρες της Βαλκανικής σε διάφορα διεθνή φόρουμ. Επίσης, το Ισραήλ αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση υποστήριξη για την αναβάθμιση των σχέσεων με την Ε.Ε.». (https://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=203368)
Ο Λίμπεραν δεν μασάει τα λόγια του! Οι δηλώσεις του καταδεικνύουν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της επιδίωξης στενότερων σχέσεων με την Ελλάδα. Η κατακραυγή για τα εγκλήματα του Ισραήλ και το κίνημα μποϊκοτάζ δυναμώνουν και οι αραβικές χώρες – για διαφορετικούς λόγους η κάθε μια- συνεχίζουν να μην αναγνωρίζουν το Ισραήλ ή να μη συνεργάζονται μαζί του σε κάποιους τομείς. Είναι δύσκολο να φανταστούμε πως με τόσα εγκλήματα και τη συνεχιζόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών επιδιώκει κανονικές οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις με τους γείτονες. Για το Ισραήλ, όμως, είναι πολύ σημαντικό να εδραιωθεί ως ένα κανονικό κράτος στην περιοχή.
Πέρα από τον οικονομικό τομέα, ο πολιτισμός είναι κρίσιμος προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι προφανές ότι μια τέτοια υπηρεσία θα επιδιώξει να προσφέρει και το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη-σταυροδρόμι πολιτισμών» που για το 2011 θα είναι αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή (δηλαδή αραβικές χώρες και Ισραήλ). Αν καλλιτεχνικές ομάδες από την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, τη Συρία και την Ελλάδα εμφανίζονται δίπλα-δίπλα σε μια επίσημη διακρατική διοργάνωση, θα έχει επιτευχθεί ένα βήμα για την εμφάνιση του Ισραήλ ως ενός κανονικού κράτους στην περιοχή.
Στο πλαίσιο της κανονικοποιήσης εντάσσεται και η πολυδιαφημισμένη πρόταση του Ισραήλ για δημιουργία μεσογειακής δύναμης αντιμετώπισης καταστροφών, μετά την πυρκαγιά στο όρος Κάρμελ. Το σίγουρο είναι πως για να δούμε το Ισραήλ ως ένα κανονικό και φυσικό γείτονα και σύμμαχο θα πρέπει να αντιληφθούμε ως «φυσικές καταστροφές» τη σφαγή της Γάζας και του Λιβάνου αλλά και όλα τα εγκλήματα που συνεχίζει και θα κάνει στο μέλλον.

* Δείτε και: r-freepalestine.blogspot.com

 

Σχόλια

Exit mobile version