Του Κώστα Στοφόρου.

Οι παιδικοί σταθμοί στην εποχή του Μνημονίου και του Καλλικράτη και το παράδειγμα του Χαλανδρίου.

Εικόνες από το παρόν και το μέλλον των παιδικών σταθμών, τα όσα αναφέρει σε σχετικό κείμενό του ο δημοτικός σύμβουλος της Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου, Κώστας Γερολυμάτος. Μόλις λίγες μέρες μετά τις δημοτικές εκλογές, την Τετάρτη 1/12, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου Παιδικοί σταθμοί του Δήμου Χαλανδρίου και διαπίστωσε πως το ταμείο είναι… μείον. Το σύνολο του χρέους είναι σήμερα €1.000.000.

Μείωση κατά 20% της κρατικής χρηματοδότησης
Την επόμενη μέρα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη μείωση της χρηματοδότησης που δίνει ο δήμος στους παιδικούς σταθμούς κατά €156.000!
Όπως σημειώνεται, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Μνημονίου η επιχορήγηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους -την κρατική ενίσχυση δηλαδή- μειώθηκε από τον Φεβρουάριο κατά 20%. Γράφει ο Κ. Γερολυμάτος: «Τα στοιχεία από το λογιστήριο του Δήμου και από την ταμειακή υπηρεσία δείχνουν ότι ο Δήμος συνέχισε να δίνει το ίδιο ποσό χρημάτων με αυτό του 2009 στους παιδικούς σταθμούς από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο παρά αυτή την μείωση. Η επιλογή αυτή, εν πολλοίς, προέκυψε και από την ανάγκη να εμφανίζεται ομαλό κλίμα στη λειτουργία του σημαντικότερου Ν.Π. που υπάρχει στη πόλη, ενόψει δημοτικών εκλογών, οδήγησε στα τέλη Σεπτεμβρίου το λογιστήριο να ενημερώσει όλα τα νομικά πρόσωπα και τους παιδικούς σταθμούς φυσικά, ότι ταμείο έχει σχεδόν μηδενίσει και ότι χρήματα, απλά, δεν υπάρχουν.
Για τους υπόλοιπους δύο μήνες (Οκτώβριο Νοέμβριο) δεν δόθηκε στους παιδικούς σταθμούς της πόλης , καθώς και στα ΚΑΠΗ και τον ΟΝΑ ούτε μία δραχμή (απόρροια αυτού είναι και οι λίστες με αναλώσιμα και με παιχνίδια που ζητήθηκαν περισσότερες από μία φορές από τους γονείς σε όλους σχεδόν τους σταθμούς).
Τα μόνα χρήματα που θα υπάρχουν από αρχές Δεκεμβρίου για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σταθμών είναι η κουτσουρεμένη επιχορήγηση (περί τα €75.000) και όσα χρήματα δίνουν οι γονείς με την μορφή τροφείων. Αυτά και μόνο.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι γονείς και οικογένειες που “πληρώνουν το μάρμαρο” της ολέθριας πολιτικής στο χώρο της Παιδείας… Άμεσα θύματα είναι οι εργαζόμενοι και μάλιστα οι συμβασιούχοι. Ο Δήμος Χαλανδρίου οφείλει €670.000 στους εργαζόμενους συμβασιούχους του ως δεδουλευμένα! Το χρέος αυτό, μάλιστα, δεν προέκυψε ολοκληρωτικά από την μειωμένη εισφορά του κράτους το 2010, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής ετών απέναντι στους συμβασιούχους.
Οι δασκάλες των παιδιών σκέφτονται να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας ζητώντας δεδουλευμένα με ότι αυτό σημαίνει για τη λειτουργία των σταθμών. Παράλληλα, καθώς και τα χρέη προς τους προμηθευτές είναι μεγάλα, είναι πιθανόν αν σταματήσουν κάποια στιγμή να τροφοδοτούν τους Σταθμούς με τρόφιμα κ.λπ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Πληθώρα δυσλειτουργιών λόγω έλλειψης πόρων
Παράλληλα, όπως σημειώνει και πάλι ο Κ. Γερολυμάτος, «το πλήρες ανακάτεμα των δασκάλων, οι εκ βάθρων ανατροπές σε διευθύντριες και προσωπικό που συνεχίζονταν όλο τον Σεπτέμβρη δεν είχαν να κάνουν με ανακατανομή προσωπικού με βάση τις ικανότητες και τα πτυχία τους, όπως ισχυρίζονταν η διοίκηση, αλλά κυρίως με την ανάγκη να υπάρξουν μόνιμοι υπάλληλοι σε κάθε τάξη αφού στη διοίκηση ήταν σαφές ότι η κατάσταση με τους συμβασιούχους -οικονομικά κυρίως- θα εκτρέπονταν σύντομα. Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να χρεωθεί και το κλείσιμο του Δ’ Παιδικού Σταθμού στο Πολύδροσο που εμφανίστηκε ότι έγινε για λόγους ακαταλληλότητας του κτιρίου.
Αυτός είναι ο λόγος π.χ. που οι γιορτές των Χριστουγέννων γίνονται πρωί, καθώς υπερωρίες είναι αδύνατο να πληρωθούν για να γίνουν απόγευμα.
Για όλα όσα περιγράφηκαν ευθύνες μπορούν να ανιχνευθούν τόσο στις επιλογές της διοίκησης των παιδικών σταθμών όσο και σε αυτές του κράτους. Είναι προφανές ότι το αντίστοιχο ισχύει και για όσα θα συμβούν τους μήνες που θα έρθουν.
Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η πληθώρα των μέτρων που θα παρθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στην κατεύθυνση υλοποίησης του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας -του Καλλικράτη- θα αποτελέσει τον κύριο παράγοντα που θα κρίνει την ζωή δομών πρόνοιας όπως οι παιδικοί σταθμοί τόσο στο Χαλάνδρι όσο και γενικά.
Βασική παράμετρος στην υλοποίηση του Καλλικράτη είναι ο μηδενισμός της κρατικής ενίσχυσης προς τους δήμους από 1/1/2011 και η αναζήτηση πόρων για τη βιωσιμότητά τους από τρίτους. Αν, λοιπόν, φέτος μιλάμε για μείωση κατά 20% της επιχορήγησης, ας φανταστεί ο καθένας τι θα γίνει όταν τα ποσά αυτά μηδενιστούν. Την στιγμή αυτή κανείς δεν γνωρίζει -ή τουλάχιστον λέει ότι δεν γνωρίζει- τις παραμέτρους υλοποίησης του Καλλικράτη και τον ρυθμό με τον οποίο τα διατάγματα που θα τον υλοποιούν θα προωθούνται στους ΟΤΑ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η εκτίμηση της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου είναι ότι το αργότερο τον Ιούνιο ο Καλλικράτης θα αποτελεί πραγματικότητα.
Αντίστοιχα, όμως, θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι το Ν.Π. Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Δ. Χαλανδρίου σύντομα θα καταργηθεί, καθώς βασική διοικητική παράμετρος του Καλλικράτη αποτελεί η συγχώνευση των Νομικών Προσώπων των δήμων όπως το Χαλάνδρι σε ένα!
Σε ένα Ν.Π. θα βρίσκονται οι Παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης και οι 30 περίπου σχολικές επιτροπές των σχολείων της πόλης.
Όλα αυτά δεν αποτελούν σχέδια αλλά την ωμή πραγματικότητα που θα ισχύει από την 1 Ιανουαρίου, λίγες μέρες από τώρα. Κάτω από αυτές τις εξελίξεις είναι απαραίτητο, έστω και τώρα, η διοίκηση του Ν.Π. να αναλάβει δράσεις ώστε να ενημερώσει κατ’ αρχήν όλους τους γονείς και κατ’ επέκταση τους δημότες για το τραγικό αδιέξοδο που βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας.
Το μόνο σίγουρο είναι –και είναι το μόνο που έχει ειπωθεί από μεριάς διοίκησης μέχρι στιγμής –ότι η πιθανή εφαρμογή αυτών των μέτρων θα οδηγήσει είτε στην εκτίναξη των τροφείων είτε στην έξοδο από τους σταθμούς εκατοντάδων παιδιών. Εμείς, άραγε, συμφωνούμε ;».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!