Αρχική πολιτική Η σφαγή των αμνών

Η σφαγή των αμνών

Θυσία στο βωμό της «δημοσιονομικής προσαρμογής» οι πιο ευάλωτες και απροστάτευτες ομάδες του πληθυσμού. Της Νατάσας Ακριβάκη

Με αφορμή τον επιχειρούμενο σφαγιασμό των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων από την κυβέρνηση με το προσωπείο του «εξορθολογισμού», η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό. Με τις ομιλίες τους όλοι  οι  επερωτώντες βουλευτές κατήγγειλαν την πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, γεγονός που θα οδηγήσει σε κοινωνική γενοκτονία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δημ. Στρατούλης. Ο ίδιος επεσήμανε τον παραλογισμό της πολιτικής που ακολουθείται, όταν δηλαδή τα ΑΜΕΑ, οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι έχουν ανάγκη την ύπαρξη ενός ακόμη μεγαλύτερου κράτους πρόνοιας σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω των βάρβαρων πολιτικών λιτότητας, τη ίδια ακριβώς στιγμή η κυβέρνηση αποφασίζει την κατάργηση ουσιαστικά του κοινωνικού κράτους. Ο Δ. Στρατούλης καυτηρίασε την επικοινωνιακή πολιτική δικαιολόγησης των περικοπών λέγοντας ότι «ο εξορθολογισμός, τον οποίον επικαλούνται επικοινωνιακά, δεν είναι εξορθολογισμός. Είναι μνημονιακή υποχρέωση της Κυβέρνησης. Μάλιστα, ο στόχος για το δεύτερο Μνημόνιο είναι από τα 6 δισεκατομμύρια που δίνονται συνολικά για κοινωνικές και προνοιακές παροχές, πολυτεκνικά και άλλα επιδόματα σ’ αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να εξοικονομήσουν περίπου 2 με 3 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ο Δ. Στρατούλης τόνισε την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ «σε κάθε προσπάθεια να γίνει το σύστημα κοινωνικής προστασίας δεκανίκι των ασφαλιστικών εταιριών Υγείας και γήρατος» και ανέδειξε την εναλλακτική πρόταση με στόχο «ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που θα έχει κοινωνικό, αλληλέγγυο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα». Στο σημαντικότατο πρόβλημα της δυσλειτουργίας των Κέντρων Αποκατάστασης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), που θέτει σε καθεστώς ομηρίας 60.000 ανθρώπους με αναπηρία, αναφέρθηκε ο βουλευτής Δράμας Χρ. Καραγιαννίδης: «Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν επί μήνες την εξέτασή τους από τις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ προκειμένου να πιστοποιηθεί η αναπηρία ή η πάθησή τους και να προσδιοριστεί ο βαθμός αναπηρίας τους. Πολλοί απ’ αυτούς έχουν ήδη υποστεί τη διακοπή  καταβολής της σύνταξης ή του προνοιακού τους επιδόματος, γεγονός που τους οδηγεί στα όρια της εξαθλίωσης».
Ο «εξορθολογισμός» φέρνει αύξηση της δαπάνης
Ο βουλευτής Φθιώτιδας, Βασ. Κυριακάκης, τόνισε το σοβαρότατο πρόβλημα που θα προκύψει από την περικοπή των επιδομάτων των παραπληγικών και των τετραπληγικών δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα: «Για ένα άτομο με τετραπληγία ή παραπληγία που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, το μηνιαίο κόστος ενός συνοδού με εικοσιτετράωρη φροντίδα μπορεί να ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, τη στιγμή που το εξωϊδρυματικό επίδομα είναι 671 ευρώ. Εάν σε αυτό το κόστος, συμπεριλάβουμε και εκείνο για φάρμακα, ορθοπεδικά βοηθήματα, τις πρόσθετες δαπάνες διαμονής και μετακίνησης ενός παραπληγικού λόγω της ανάγκης διαμονής, ενδεχομένως σε προσβάσιμο εργονομικά κτίριο που απαιτεί πρόσθετα τετραγωνικά ή της πρόσθετης μετακίνησής του με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή ταξί, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι το κόστος ζωής αυτών των ατόμων προσεγγίζει το τριπλάσιο των ατόμων χωρίς αναπηρία». Ο ίδιος βουλευτής απέδειξε ότι ο κατ’ επίφαση «εξορθολογισμός» της κυβέρνησης τελικά οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα, στην αύξηση δηλαδή της δαπάνης, λέγοντας ότι «η περικοπή των επιδομάτων αναπηρίας, αλλά και των μισθών και συντάξεων ΑΜΕΑ, καθώς και των οικογενειών τους, θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επικαλείται η κυβέρνηση, δηλαδή τη μείωση των δαπανών, αφού μη μπορώντας να σηκώσουν τα οικονομικά βάρη για τη σωστή φροντίδα τους, θα επιβαρυνθεί η υγεία τους, αυξάνοντας την ανάγκη και το κόστος νοσηλείας σε νοσοκομεία ή θα καταλήξουν σε ιδρύματα και άσυλα χρονίων παθήσεων, επιβαρύνοντας πολλαπλάσια τον κρατικό προϋπολογισμό».

Κίνητρα για τους τρίτεκνους
Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από το 2007, για τη στήριξη της πολυμελούς οικογένειας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής Καρδίτσας Νικ. Μιχαλάκης: «Είναι δέσμευση και σκοπός μας, στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής μας πολιτικής, να διεκδικήσουμε και να προωθήσουμε τη συνεπή επιδοματική χρηματοδότηση, αλλά και πριμοδότηση με άλλα κίνητρα και διευκολύνσεις των οικογενειών με τρία και παραπάνω τέκνα».
Ο βουλευτής Ηρακλείου Μιχ. Κριτσωτάκης αναφέρθηκε στην επικείμενη κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας και την αύξηση της ελάχιστης προϋπόθεσης συνταξιοδότησης από τα δεκαπέντε στα είκοσι χρόνια καταγγέλλοντας ότι έτσι «θα αποκλειστούν οι εποχικά απασχολούμενοι από οποιαδήποτε πιθανότητα συνταξιοδότησης, αφού είναι περίπου εκατό ένσημα το χρόνο ο μέσος όρος που βάζει ένας ξενοδοχοϋπάλληλος στις τουριστικές περιοχές και θα χρειάζονται εξήντα χρόνια απασχόλησης για να μπορέσει να πάρει σύνταξη».
Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Νικ. Παναγιωτόπουλος, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, επαναλαμβάνοντας μονότονα τα επιχειρήματα του εξορθολογισμού πετώντας ταυτόχρονα το μπαλάκι στον υπουργό Οικονομικών για την «ταμπακέρα», την απόφαση δηλαδή των μέτρων των περικοπών.

 

Σχόλια

Exit mobile version