Αρχική διεθνή Η συμφωνία της Ντόχα

Η συμφωνία της Ντόχα

Ο πρόεδρος της Παλαιαστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ο ηγέτης της Χαμάς Χαλεντ Μεσάαλ υπέγραψαν νέα συμφωνία στη Ντόχα του Κατάρ τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία ο Αμπάς θα ηγηθεί ως πρωθυπουργός μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας για να προετοιμάσει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, σημεία για αναμόρφωση του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου και ενεργοποίηση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), για τις επόμενες εκλογές. Καθώς και για τους πολιτικούς κρατούμενους σε παλαιστινιακές φυλακές.
Η Χαμάς φέρεται να απέρριψε την πρόταση να είναι πρωθυπουργός ο Σαλάμ Φαγιάντ. Άγνωστο αν ο τελευταίος θα συνεχίσει να συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση.
Όμως η συμφωνία φαίνεται να διχάζει τον πολιτικό κόσμο της Παλαιστίνης, πολιτικούς αναλυτές ή ακόμα και το ίδιο το κίνημα της Χαμάς.
Το πρακτορείο Μαάν μετέδωσε δηλώσεις του αξιωματούχου της Χαμάς Ισμαήλ Αλ Ασκάρ, ότι η συμφωνία αντιβαίνει στον Παλαιστινιακό Βασικό Νόμο (αντίστοιχο του Συντάγματος) και παρακάμπτει το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο (αντίστοιχο του Κοινοβουλίου). Ο Ασκάρ κάλεσε τον Αμπάς να εφαρμόσει την περυσινή συμφωνία του Καΐρου στο σύνολό της και όχι επιλεκτικά κάποια σημεία της.
Ο αξιωματούχος της Φατάχ, Αζάμ Άχμαντ, απάντησε ότι κανένας νόμος δεν απαγορεύει στον Αμπάς να τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης: «Συμβουλεύω όσους απορρίπτουν κάτι τέτοιο να ξαναδιαβάσουν τους νόμους· είμαστε προεδρικό σύστημα, όχι κοινοβουλευτικό». Σύμφωνα με το Μαάν, η κοινοβουλευτική επιτροπή του συνασπισμού «Αλλαγής και μεταρρύθμισης», της Χαμάς, κάλεσε τα μέρη της συμφωνίας της Ντόχα να επανεξετάσουν τη συμβατότητά της με την παλαιστινιακή νομοθεσία. Πολιτικοί αναλυτές μιλούν για διχασμό της Χαμάς, με την ηγεσία στη Γάζα (όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια και ο ισχυρός άντρας Μαχμούντ Ζαχάρ) να κρατούν αποστάσεις από τη συμφωνία που υπέγραψε ο εξόριστος ηγέτης Χάλεντ Μεσάαλ. Ο διχασμός αυτός έρχεται σε μια μεταβατική εποχή, όπου η εξόριστη ηγεσία υπό τον Μεσάαλ έχει αποχωρήσει από τη Συρία, κάτι που φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει και το Ιράν, την ίδια ώρα που λέγεται ότι ο Χανίγια θα το επισκεφθεί.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φαούζι Μπαρχούμ, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες για τη συμφωνία της Ντόχα και δηλώνει ότι πρόκειται για συμφωνία πακέτο που θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα σε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας. Όμως, σημειώνει, ότι θα πρέπει η μεταβατική κυβέρνηση να σχηματιστεί με βάση τον Βασικό Νόμο. Για το ίδιο θέμα, ο δεύτερος αναπληρωτής εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Χασάν Χαρέισα, δήλωσε ότι ο ορισμός του Αμπάς ως πρωθυπουργού είναι ένας αποδεκτός τρόπος στο παρόν στάδιο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Αμπάς επέμενε στον Φαγιάντ. Αλλά ο ορισμός αυτός αντίκειται στον Βασικό Νόμο και αποτελεί πισωγύρισμα, αφού θα κατέχει δύο θέσεις, προέδρου και πρωθυπουργού, όπως ο Γιάσερ Αραφάτ παλαιότερα. Και τόνισε ότι για να ξεπεραστεί αυτή η αντισυνταγματικότητα θα πρέπει να συγκληθεί το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, για να τροποποιήσει το Βασικό Νόμο.
Από τη μεριά του το PFLP εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για τα νέα ότι ο Αμπάς θα οριστεί και πρωθυπουργός, κατά παράβαση του Βασικού Νόμου. Αλλά και γιατί περιφερειακά συμφέροντα είναι τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τη συμφωνία.
Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

 

Σχόλια

Exit mobile version