Αρχική κοινωνία Η πρόληψη οδηγείται σε ενταφιασμό

Η πρόληψη οδηγείται σε ενταφιασμό

Για 15 χρόνια τα 71 Κέντρα Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών επιβιώνουν με ένα ασαφές θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, με υποχρηματοδότηση και σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη του ρόλου τους. Τα Κέντρα λειτουργούν με Προγραμματικές Συμβάσεις, ως αστικές εταιρίες, με ένα συνονθύλευμα φορέων να εμπλέκονται στη δράση τους. Μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι κρατικοί φορείς ποτέ δεν εκτελούν σωστά και πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις Συμβάσεις, αφήνοντας εκτεθειμένους εργαζόμενους και δομές.

Στις πιο πρόσφατες εξελίξεις περιλαμβάνονται οι προσπάθειες της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ να εισάγει ενιαίο μισθολόγιο, εκτός της διαδικασίας συλλογικών συμβάσεων. Όπως καταγγέλλει το σωματείο «οι παλινωδίες της κατέληξαν στο φαιδρό αποτέλεσμα να εγκριθεί το προτεινόμενο μισθολόγιο από τα μισά μονάχα εκ των 71 Διοικητικών Συμβουλίων των αντίστοιχων αστικών εταιρειών, αλλά και με νέα απόφαση του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ να προτείνεται… νέο δήθεν ‘ενιαίο μισθολόγιο’ με βασικούς μισθούς ‘κουτσουρεμένους’ σε μια κλίμακα από 140€ έως 250€!».  Κι ενώ γίνονται αυτές οι μεθοδεύσεις, ΟΚΑΝΑ και ΚΕΔΚΕ οφείλουν στα Κέντρα 17 εκατομμύρια ευρώ, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ποσό που οι δυο φορείς το κατεβάζουν στα 12 εκατομμύρια, αφού όπως υποστηρίζουν έχουν αναδρομικά περικοπεί 5 εκατομμύρια.
Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο μετατέθηκε η ευθύνη χάραξης του θεσμικού μέλλοντος των δομών με απόφαση του Διυπουργικού Συμβούλιου για τα Ναρκωτικά τον περασμένο Ιούλιο, δεν έχει καταβάλλει μέσα στο 2010 ούτε ευρώ από τις εισφορές που προβλέπει η Κεντρική Προγραμματική Σύμβαση.
Αφού το θεσμικό έλλειμμα έχει αναδειχθεί ως η πηγή όλων των δεινών, το σωματείο των εργαζομένων εμμένει «στην αναγκαιότητα επίλυσης του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης με ίδρυση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου». Είναι η μόνη λύση, αφού η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη αφήνει εντελώς ξεκρέμαστα τα κέντρα. Μάλιστα το σωματείο απαντώντας στα επιχειρήματα που αναπτύσσονται, ότι την επιλογή της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με «καπέλο» τον ΟΚΑΝΑ επιβάλλει το Μνημόνιο, προβάλει την αναγγελία του υπουργού Υγείας για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη μορφή του ΝΠΔΔ.
Το σωματείο των εργαζομένων διεκδικεί το τρίπτυχο:
• Κατοχύρωση πάγιας και διαρκούς χρηματοδότησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό
• Ρητές δικλείδες ασφαλείας για τη βιωσιμότητα των Κέντρων Πρόληψης
• Διαδικασία υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης
Και κινείται σε συντονισμό με άλλες δομές κοινωνικής πολιτικής όπως τα Κέντρα Απεξάρτησης και η Ψυχαργώ, ώστε να αναδειχτεί η ανάγκη να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι κοινωνικά αναγκαίες δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας που είναι καθήκον του κράτους. Δηλώνουν δε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν στο κάθε διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ να χρησιμοποιεί την Πρόληψη ως «τσιφλίκι» του, αλλά θα απαιτήσουν αγωνιστικά να παίξει τον επιστημονικό του ρόλο.
Ν.Τ.

 

Σχόλια

Exit mobile version