Αρχική κοινωνία εργασία Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα χέρια λογιστών

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα χέρια λογιστών

Προχωρά η υποβάθμιση και η σταδιακή εκχώρηση τμημάτων σε ιδιώτες.

Υπό τον βαρύγδουπο τίτλο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ένας νέος φορέας ιδρύεται για να απορροφήσει τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Θα μπορούσε να είναι θετικό το μέτρο, αν, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΙΚΑ, το σχετικό νομοσχέδιο δεν το είχαν καταρτίσει «άνθρωποι  που δεν γνωρίζουν τα προβλήματα», αν δεν κυριαρχούσε μια λογιστική αντίληψη που στοχεύει στις περικοπές.
Όπως δήλωσε στον Δρόμο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ Γιώργος Πετράς, από όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς που αναφέρονται στο νομοσχέδιο, μόνο το ΙΚΑ έχει ιδιόκτητα πολυϊατρεία, αλλά και την ανάλογη γνώση παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και αυτά, όπως και τα 5 νοσοκομεία του ΙΚΑ είναι περιουσία των ασφαλισμένων του ταμείου, έχουν πληρωθεί από τις ασφαλιστικές εισφορές, δεν μπορεί να εκχωρηθούν, ακόμα και αν πρόκειται να μεταφερθούν στο ΕΣΥ.
Η αιτιολόγηση που προβάλει το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας, περί δυσανάλογων δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι το προπέτασμα καπνού για να κρυφθεί η αλήθεια που είναι η υποβάθμιση της υγείας συνολικά και η σταδιακή εκχώρηση τμημάτων της σε ιδιώτες. Αν, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, οι υγειονομικοί που υπηρετούν στο ΙΚΑ έχουν μείνει 4.200 σε σύνολο 5.850 οργανικών θέσεων, αφού από το 2008 δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη, πώς αυτές οι υποδομές του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα θα υποδεχτούν και τους ασφαλισμένους άλλων ταμείων;
Χωρίς προσωπικό, χωρίς άλλη υποδομή και με τη ρητή πρόβλεψη στο σχετικό νομοσχέδιο ότι μπορούν να γίνονται συμβάσεις με ιδιώτες, είναι φανερό, όπως μας λέει ο κ. Πετράς ότι οδεύουμε προς εκχώρηση στην ιδιωτική υγεία.
Οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ, αν και εργασιακά δεν θίγονται από τη σχεδιαζόμενη μεταφορά και ως βασική τους θέση πάντα είχαν τον ενιαίο φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, δεν μπορούν να μην επισημάνουν τον κίνδυνο «τα νοσοκομεία του ΙΚΑ να γίνουν παραρτήματα κάποιων νοσοκομείων που σε λίγο θα κλείσουν».
Όπως τονίζουν «θα αγωνιστούμε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στο χώρο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να αποτρέψουμε σχέδια περικοπής των παροχών υγείας στους ασφαλισμένους, σχέδια που έχουν σκοπό μετά τη μείωση των μισθών και συντάξεων, μειώσεις στην Υγεία κάθε εργαζόμενου και συνταξιούχου». Και σε αυτή την κατεύθυνση προχωρούν σε συνάντηση με τις αντίστοιχες ομοσπονδίες των γιατρών και των υπαλλήλων του ΙΚΑ, καθώς και την ΟΕΝΓΕ, ώστε να αντιμετωπίσουν από κοινού το νομοσχέδιο. Καλούν, μάλιστα, τους εργαζόμενους μέσα από τα συνδικάτα τους και τους συνταξιούχους να αντιδράσουν ώστε να μη εκχωρηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του ασφαλιστικού τους φορέα.                                  

     Γ.Κ.

Σχόλια

Exit mobile version