Αρχική διεθνή «Η Πατριωτική Αριστερά γεννήθηκε για να νικήσει!»

«Η Πατριωτική Αριστερά γεννήθηκε για να νικήσει!»

Συνέδριο-σταθμός στη Χώρα των Βάσκων. Του Ερρίκου Φινάλη

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φλεβάρη στην Iruna, την ιστορική πρωτεύουσα των Βάσκων, ολοκληρώθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του Sortu («Νέα Γέννα»), του νέου κόμματος της Πατριωτικής Αριστεράς. Στην πραγματικότητα, το συνέδριο διήρκεσε τρεις μήνες, και μέσα από λαϊκές συνελεύσεις διαμορφώθηκαν σταδιακά οι αποφάσεις, ύστερα από εκατοντάδες τροπολογίες στα αρχικά κείμενα.
Εκεί, με συντριπτική πλειοψηφία υιοθετήθηκαν οι αποφάσεις στην τελική μορφή τους και επικυρώθηκε η νέα ηγεσία.
Τον περασμένο Οκτώβρη, για πρώτη φορά αφότου το Μπατασούνα είχε τεθεί εκτός νόμου, η Πατριωτική Αριστερά συμμετείχε στις εκλογές για το βασκικό Κοινοβούλιο και το Bildu απέσπασε το 25% των ψήφων. Σήμερα, ακόμη και επιφανείς παράγοντες της διεθνούς κοινότητας κατηγορούν πλέον τη Μαδρίτη για αδιέξοδη τακτική και την καλούν να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για διάλογο.
Στο συνέδριο, εντυπωσιακή ήταν η αίσθηση ευθύνης, η στράτευση και η πειθαρχία που διαπερνούσε όλη τη διαδικασία και όσους συμμετείχαν σ’ αυτή. Τα τελευταία χρόνια η Πατριωτική Αριστερά πραγματοποίησε μια μεγάλη αλλαγή στη στρατηγική της, προκρίνοντας το στόχο να κερδίσει τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία. Γύρω απ’ αυτό το καθήκον συσπειρώθηκαν όλες οι γενιές του κινήματος, που αντιμετώπισαν αποφασιστικά τις προσπάθειες της Μαδρίτης να το διασπάσει και να ακυρώσει τη νέα στρατηγική του, φυλακίζοντας την ηγεσία και στοχοποιώντας ιδιαίτερα τη νεολαία. Οι φυλακίσεις και τα βασανιστήρια σε εκατοντάδες αγωνιστές αποσκοπούσαν ακριβώς να τους «σπρώξουν» πίσω στην ένοπλη πάλη. Αλλά η προβοκατόρικη πολιτική έπεσε στο κενό.
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μάρτη ολοκληρώθηκε εξάλλου και το ιδρυτικό συνέδριο της Ernai, που αυτοπροσδιορίζεται ως επαναστατική, σοσιαλιστική, φεμινιστική νεολαία της Πατριωτικής Αριστεράς. Τέλος, την περασμένη εβδομάδα επανιδρύθηκε η Udalbiltza, η συνέλευση των εκλεγμένων δημοτικών αρχόντων απ’ όλη τη Χώρα των Βάσκων (περιλαμβανομένου και του γαλλικού τμήματος), η οποία είχε τεθεί εκτός νόμου. Στη συνέλευση επανίδρυσης πήραν μέρος 1.257 δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από διάφορους πολιτικούς χώρους.

Διεθνής υποστήριξη στην Πατριωτική Αριστερά
Στο συνέδριο του Sortu συμμετείχαν 40 αντιπροσωπείες κομμάτων και κινημάτων: Το Φόρουμ του Σάο Πάολο, το ιρλανδικό Σιν Φέιν, το Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο Φιλιππίνων, η Πατριωτική Πορεία (Kολομβία), το Πολισάριο (Δυτική Σαχάρα), το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (Ν. Αφρική), ο Δημοκρατικός Δρόμος (Μαρόκο), το νορβηγικό Κόκκινο Κόμμα, η γερμανική Αριστερά, το πορτογαλικό Μπλόκο, η δανέζικη Κοκκινοπράσινη Συμμαχία, το Φαραμπούντο Μαρτί του Σαλβαδόρ, το κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης κ.ά.
Μηνύματα έστειλαν 20 ακόμη κόμματα και οργανώσεις – μεταξύ άλλων το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το Κ.Κ. Κούβας, οι Σαντινίστας, το Κίνημα για Σοσιαλισμό (Βολιβία) και το Κ.Κ. Τσεχίας και Μοραβίας. Ευρεία ήταν και η παρουσία αντιπροσωπειών από άλλα βασκικά κόμματα, και από την υπόλοιπη Ισπανία. Από την Καταλονία η Ρεπουμπλικανική Αριστερά και η Λίστα Λαϊκής Ενότητας, από τη Γαλικία το Εθνικό Μπλοκ και η Ένωση του Λαού κ.λπ.
Την παραμονή του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε δημόσια συζήτηση με θέμα την επίλυση συγκρούσεων, με εκπροσώπους από την Κολομβία, την Ιρλανδία, το Κουρδιστάν, τη Σαχάρα και την Παλαιστίνη. Μετά το συνέδριο, σε ανοιχτή συγκέντρωση, μίλησαν εκ μέρους όλων των διεθνών αντιπροσωπειών οι εκπρόσωποι του Σιν Φέιν, του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (βλ. σχετικά την ιστοσελίδα της ΚΟΕ).

info
www.sortu.net

www.facebook.com/sortuEH

 

Ο Αρνάλντο Οτέγκι μιλά από τη φυλακή

Το συνέδριο ξεκίνησε με το μήνυμα του ηγέτη της Πατριωτικής Αριστεράς που ενσαρκώνει και τη στρατηγική στροφή του κινήματος στη γραμμή της δημοκρατικής επίλυσης της σύρραξης. Συνελήφθη για τελευταία φορά το 2009 με την κατηγορία της «απόπειρας ανασύστασης απαγορευμένου κόμματος» και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης, συν 2 χρόνια για «δικαιολόγηση της τρομοκρατίας».
«Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε το ιδρυτικό συνέδριο του Sortu με το χαιρετισμό μας. Χρησιμοποιώ πληθυντικό, επειδή αυτά τα λόγια είναι και του Αρκάιτζ, της Σόνια, του Ράφα και της Μίρεν (ΣτΜ: άλλα ηγετικά στελέχη της Πατριωτικής Αριστεράς, επίσης φυλακισμένα). Το συνέδριο του Sortu είναι αποτέλεσμα της αφοσίωσης και του αγώνα όλης της Πατριωτικής Αριστεράς. Κανείς δεν μας το χάρισε!..
Τι πρέπει να κάνουμε στο σημερινό περιβάλλον γενικευμένης κρίσης; Να αδράξουμε όλες τις ευκαιρίες! Η τεράστια αποσύνθεση, η ευθραυστότητα και η έλλειψη προοπτικής του σημερινού συστήματος, με όλες τις φριχτές επιπτώσεις τους, δημιουργούν συνθήκες ώστε ολοένα και πλατύτερα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας, και σε όλο τον πλανήτη, να διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στην επιτακτική ανάγκη να οικοδομήσουμε μια ριζοσπαστική εναλλακτική λύση. Το πρώτο μας καθήκον είναι αυτό!…
Σε ό,τι αφορά το εθνικό ζήτημα, η μόνη πραγματική και ρεαλιστική επίλυσή του είναι ένα ανεξάρτητο βασκικό κράτος. Σε ό,τι αφορά το ταξικό, έχουμε πάλι μόνο μια λύση: το σοσιαλισμό. Σήμερα, εδώ, επαναλαμβάνουμε με δυνατή και καθαρή φωνή: Ναι, η πρότασή μας μπορεί να γίνει πραγματικότητα! Ναι, σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μπορούμε να συγκροτήσουμε μια πλατιά λαϊκή πλειοψηφία για την ανεξαρτησία και το σοσιαλισμό…
Η Πατριωτική Αριστερά δεν γεννήθηκε μόνο για να αντιστέκεται. Όχι! Η Πατριωτική Αριστερά συγκροτήθηκε για να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να αποσπάσουμε τη λευτεριά μας, να περάσουμε από την αντίσταση στη νίκη. Ναι! Θα κερδίσουμε την κοινωνική πλειοψηφία και θα νικήσουμε!..
Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην επιθυμία μας να αγωνιστούμε. Να έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό μας. Να έχουμε εμπιστοσύνη στις εργαζόμενες μάζες. Ζήτω η ανεξάρτητη, σοσιαλιστική και φεμινιστική Χώρα των Βάσκων! Ζήτω η Κόκκινη Χώρα μας!».

Σχόλια

Exit mobile version