Αρχική διεθνή Η Πατριωτική Αριστερά ανατρέπει το σκηνικό στη Χώρα των Βάσκων

Η Πατριωτική Αριστερά ανατρέπει το σκηνικό στη Χώρα των Βάσκων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Μάη στο ισπανικό κράτος έκρυβαν άσχημες εκπλήξεις για το καθεστώς της Μαδρίτης που, είτε με δεξιούς είτε με σοσιαλιστές στην κυβέρνηση, προσπαθεί εδώ και δεκαετίες να πνίξει στον τρόμο το κίνημα αυτοδιάθεσης του βασκικού λαού.

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οι ισπανικές αρχές προσπάθησαν να εμποδίσουν ακόμη και την κατάθεση υποψηφιότητας οποιουδήποτε συνδυασμού κρίνουν ότι «υποστηρίζει τους τρομοκράτες της ΕΤΑ». Και φυσικά στην κατηγορία «τρομοκράτης» εντάσσουν όλη την Πατριωτική Αριστερά, τα πολιτικά κόμματα της οποίας, με πρώτο το Μπατασούνα, κηρύσσονται παράνομα το ένα μετά το άλλο. Ουσιαστικά, ακόμη και η φραστική υποστήριξη του αναφαίρετου δικαιώματος αυτοδιάθεσης της Χώρας των Βάσκων εμπίπτει στις διατάξεις του «αντι»τρομοκρατικού νόμου, με χιλιάδες αγωνιστές να διώκονται, να φυλακίζονται και να βασανίζονται. Χαρακτηριστικό της προσπάθειας φίμωσης της Πατριωτικής Αριστεράς είναι ότι σε αυτές τις τελευταίες εκλογές απαγορεύτηκε σε… 40.000 Βάσκους πολίτες να θέσουν υποψηφιότητα λόγω «υπονοιών συμπάθειας προς την τρομοκρατία»!
Κι όμως, τα διαχρονικά αντιδημοκρατικά τερτίπια των ισπανικών αρχών δεν κατάφεραν να φιμώσουν την Πατριωτική Αριστερά. Σε αυτές τις εκλογές η λίστα Bildu, που δημιουργήθηκε από τους υποστηρικτές της αυτοδιάθεσης (και της επιτράπηκε τελευταία στιγμή να συμμετάσχει στις εκλογές), απέσπασε το μεγαλύτερο ποσοστό στη μεταδικτατορική ιστορία της Πατριωτικής Αριστεράς: με 26,03%, αναδείχτηκε σε δεύτερη πολιτική δύναμη της Χώρας των Βάσκων, μετά το μετριοπαθές εθνικιστικό PNV (30,73%). Τα δύο μεγάλα «ισπανικά» κόμματα, που καθοδηγούν το κυνήγι μαγισσών ενάντια στην Πατριωτική Αριστερά, υπέστησαν σοβαρές απώλειες: το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταποντίστηκε στο 16,7% (από 24,9% το 2007), ενώ και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα υποχώρησε στο 13,8% (από 15,8%). Η Πατριωτική Αριστερά εξέλεξε 120 δημάρχους (ο μεγαλύτερος αριθμός στην ιστορία της), ανάμεσα στους οποίους και το δήμαρχο της Ντονόστια (Σαν Σεμπαστιάν), της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Χώρα των Βάσκων. Επίσης εξέλεξε τον πρόεδρο της επαρχίας Guipuzcoa, που θεωρείται προπύργιο των οπαδών της ανεξαρτησίας.
Έτσι η βασκική Πατριωτική Αριστερά, μετά από δύο τετραετίες στις οποίες ουσιαστικά της είχε απαγορευτεί η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επανέρχεται με τον πιο δυναμικό τρόπο και στην «επίσημη» σκηνή, ανατρέποντας το πολιτικό σκηνικό. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ακόμη ζαλισμένες από τη νίκη των «φιλο-τρομοκρατών», προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν τη στάση τους. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της λίστας Bildu τόνισε χαρακτηριστικά στις πρώτες δηλώσεις του: «Είμαστε αποφασιστικά αφοσιωμένοι στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης – που προαπαιτεί τη νομιμοποίηση όλων των πολιτικών σχηματισμών, την επιστροφή των αιχμαλώτων φυλακισμένων στα σπίτια τους, το σταμάτημα κάθε είδους βίας και το σεβασμό όλων των δικαιωμάτων των Βάσκων πολιτών». Δεκάδες χιλιάδες Βάσκοι πανηγύρισαν σε όλες τις πόλεις τα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ ακόμη και η ισπανική «δικαιοσύνη» δεν έμεινε ανεπηρέαστη: ανακοινώθηκε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποσύρει τις κατηγορίες περί «εξύμνησης της τρομοκρατίας» εναντίον των ηγετών του Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι και Χοσέμπα Άλβαρεζ – οι οποίοι έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας στις ισπανικές φυλακές.
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η βάρβαρη καταστολή και η κρατική τρομοκρατία εναντίον ενός πατριωτικού αριστερού κινήματος με βαθιές ιστορικές ρίζες στο λαό, οπλισμένου με πείσμα και με προτάσεις πραγματικής διεξόδου, δεν μπορούν να επικρατήσουν σε βάθος χρόνου. Οι δεξιοί και «σοσιαλιστές» νοσταλγοί του δικτάτορα Φράνκο, που είχε βαφτίσει τους Βάσκους «ορεσίβιους Ισπανούς» και τους είχε απαγορεύσει ακόμη και να μιλούν τη γλώσσα τους, το διδάχτηκαν και πάλι με επώδυνο τρόπο.
Ερρίκος Φινάλης

 

Σχόλια

Exit mobile version